Αν η ναυτία και η εγκυμοσύνη είναι για εσένα σχεδόν έννοιες ταυτόσημες μέχρι τώρα, υιοθέτησε αυτές τις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου. Πολλές από τις παρακάτω συμβουλές, τις οποίες έχει επιμεληθεί η Susan Ramin, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Baylor College στο Χιούστον, δεν μπορούν ν’ αποδειχτούν με απτά στοιχεία, αλλά μαιευτήρες και μαίες τα συνιστούν συχνά και οι γυναίκες ορκίζονται ότι είναι αποτελεσματικά. Δοκίμασε αυτά που σου ταιριάζουν καλύτερα.
- Τρώγε μικρά, συχνά γεύματα και σνακ μέσα στη μέρα ώστε το στομάχι σου να μην μένει ποτέ άδειο. Μερικές γυναίκες θεωρούν τους υδατάνθρακες βοηθητικούς κατά της ναυτίας, αλλά μια μικρή μελέτη βρήκε ότι οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες ανακουφίζουν περισσότερο από τα συμπτώματα. Ό, τι κι αν επιλέξεις, φάτο αργά.
- Απόφυγε να ξαπλώνεις αμέσως μετά το φαγητό (ειδικά στην αριστερή σου πλευρά) γιατί έτσι μπορείς να επιβραδύνεις την πέψη.
- Έχε απλά σνακ, όπως κρακεράκια, δίπλα στο κρεβάτι σου και φάε ένα-δύο μόλις ξυπνήσεις, περιμένοντας 20-30 λεπτά προτού σηκωθείς. Το τσιμπολόγημα θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα σε περίπτωση που ξυπνάς με ναυτία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Παρεμπιπτόντως, βοηθάει επίσης το να σηκώνεσαι αργά, και να παραμένεις για λίγα λεπτά καθιστή στο κρεβάτι, αντί να σηκώνεσαι απότομα.
- Προσπάθησε ν’ αποφεύγεις τροφές κι οσμές που πυροδοτούν τη ναυτία. Κι αν αυτό συμπεριλαμβάνει τα πάντα, τότε φάε μόνο όσες τροφές σου είναι ανεκτές κατά την πρώτη περίοδο της εγκυμοσύνης, ακόμα κι αν αυτό δε συνιστά μια τέλεια ισορροπημένη διατροφή.
- Κατανάλωσε το φαγητό κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί η θερμότητα κάνει τις μυρωδιές πιο έντονες.
- Απόφυγε τις λιπαρές τροφές που απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο πέψης. Επιπλέον, μείνε μακριά από καρυκευμένα, όξινα και τηγανητά φαγητά που μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σου σύστημα. Το καλύτερο είναι να προτιμάς τα ουδέτερα φαγητά.
- Βούρτσισε τα δόντια σου και ξέπλυνε το στόμα σου μετά από κάθε γεύμα.
Υπάρχουν κι άλλα που μπορείς να κάνεις… Δες πότε πρέπει να πάρεις φαρμακευτική αγωγή
- Κατανάλωσε πολλά υγρά κυρίως στο ενδιάμεσο των γευμάτων. Τα κρύα ανθρακούχα αναψυκτικά ίσως σου φανούν πιο ευχάριστα. (Ορισμένες γυναίκες προτιμούν επίσης τις ξινές γεύσεις, όπως η λεμονάδα).
- Μην πίνεις υπερβολικά σε μία δόση μέχρι να αισθανθείς γεμάτο το στομάχι σου, γιατί αυτό μπορεί να σε κάνει να φας λιγότερο. Μια καλή στρατηγική είναι να πίνεις υγρά σε μικρές γουλιές κατά τη διάρκεια της μέρας. Και αν οι μικρές γουλιές δεν είναι το δυνατό σου σημείο, χρησιμοποίησε ένα καλαμάκι.
- Βάλε σαν στόχο να πίνεις περίπου 1μισι λίτρο την ημέρα και αν έχεις συχνούς εμετούς, δοκίμασε να πιεις ένα αθλητικό ποτό που περιέχει γλυκόζη, αλάτι και κάλιο για ν’ αντικαταστήσεις τους χαμένους ηλεκτρολύτες.
- Απόφυγε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει αίσθηση ναυτίας, όπως ένα ζεστό και αποπνικτικό δωμάτιο, τα έντονα αρώματα, μια βόλτα με το αυτοκίνητο, ή άλλα οπτικά ερεθίσματα, όπως τα φώτα που τρεμοπαίζουν. Προσπάθησε ν’ αλλάζεις θέση συχνά και ν’ αποφεύγεις οτιδήποτε σ’ ενοχλεί σε αυτή τη φάση της θεραπείας.
- Πάρε καθαρό αέρα. Μια βόλτα ή ένα ανοιχτό παράθυρο μπορούν να σε ανακουφίσουν από τη ναυτία.
- Επειδή τα συμπτώματα μπορούν να χειροτερέψουν με την κούραση, προσπάθησε να χαλαρώνεις και να παίρνεις έναν υπνάκο όποτε μπορείς. Δες μια ταινία (κατά προτίμηση όχι με θέμα το φαγητό!) ή επισκέψου μια φίλη και θα δεις ότι έτσι θα μειώσεις το στρες και θα αποσπάσεις την προσοχή σου από τη δυσφορία.
- Πάρε τις βιταμίνες για την εγκυμοσύνη μαζί με φαγητό ή προτού κοιμηθείς, και ρώτησε τον γιατρό σου αν μπορείς να τις αντικαταστήσεις με κάποιες που περιέχουν πολύ λίγο ή και καθόλου σίδηρο τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο, μιας και ο σίδηρος είναι κάπως δύσπεπτος για τον οργανισμό. Αν οι βιταμίνες σου προκαλούν ακόμα ναυτία, ζήτησε από τον γιατρό σου αν μπορείς να τις διακόψεις εντελώς μέχρι να νιώσεις καλύτερα.
- Για να καταπραΰνεις το στομάχι και ν’ ανακουφίσεις τη ναυτία, δοκίμασε ένα εναλλακτικό γιατρικό: την πιπερόριζα,. Τρίψε λίγη φρέσκια πιπερόριζα σε ζεστό νερό και φτιάξε τσάι, ή δοκίμασε καραμέλες από τζίντζερ ή κρυσταλλοποιημένη πιπερόριζα. Ορισμένες γυναίκες ανακουφίζονται από τα συμπτώματα της ναυτίας πιπιλίζοντας καραμέλες μέντας.
- Αν τα συμπτώματα είνα πολύ έντονα, επισκέψου έναν βελονιστή με ειδίκευση στην καταπολέμηση της ναυτίας της εγκυμοσύνης.
- Πειραματίσου με την αρωματοθεραπεία. Μερικές γυναίκες ανακουφίζονται στη μυρωδιά αρωμάτων όπως το λεμόνι, η μέντα ή το πορτοκάλι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα δοχείο για να θερμάνεις αιθέρια έλαια ή να ρίξεις 1-2 σταγόνες σ’ ένα μαντήλι που θα μυρίζεις όποτε νιώθεις ναυτία. (Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ δυνατά, γι’ αυτό χρησιμοποίησε μόνο 1-2 σταγόνες).
Δώσε προσοχή!
Αν δεν έχεις βρεις άλλη λύση για να καταπολεμήσεις τη ναυτία, μίλησε με το γιατρό σου για να σου συστήσει κάποια αγωγή. Αν η ναυτία και ο εμετός είναι τόσο έντονα που δεν μπορείς ν’ απορροφήσεις καμία τροφή, συμπεριλαμβανομένου του νερού, των χυμών, των βιταμινών ή των φαρμάκων, τότε μάλλον υποφέρεις από αυτό που ονομάζεται «υπερέμεση κύηση». Αν η κατάστασή σου είναι τόσο σοβαρή, ο γιατρός σου πιθανόν να σου προτείνει την εισαγωγή στο νοσοκομείο και να σου χορηγήσει ενδοφλέβια διάφορα υγρά και φάρμακα.