Site icon Loveyou

Δεύτερο τρίμηνο: οι αλλαγές στο σώμα και τη ζωή σου

deftero-trimino-egkymosini
Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι συνήθως το πιο ευχάριστο. Μάθε πώς θ’ ανακουφίσεις τα κοινά συμπτώματα και θα προετοιμαστείς για όσα πρόκειται να συμβούν. Ορίστε τί να περιμένεις…

Οι αλλαγές στο σώμα σου το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Το στήθος σου
Στο δεύτερο τρίμηνο, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη διεγείρουν τους γαλακτοφόρους αδένες στο εσωτερικό των μαστών με αποτέλεσμα το μέγεθος του στήθους σου να αυξάνεται. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει και η επιπρόσθετη αποθήκευση λίπους. Παρότι η αρχική ευαισθησία βελτιώνεται, οι θηλές θα συνεχίσουν να είναι ευαίσθητες σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όπως και να’ χει, είναι απαραίτητο να φοράς ένα σουτιέν με καλή στήριξη.

Η κοιλιά σου
Η κοιλιά μεγαλώνει (ορισμένες φορές με γρήγορους ρυθμούς) παράλληλα με την μήτρα που βαραίνει κι εξαπλώνεται για να κάνει χώρο στο μωρό. Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, η αύξηση του βάρους υπολογίζεται περίπου στα 1,4 – 1,8 κιλά τον μήνα μέχρι τον τοκετό.

Αλλαγές στο δέρμα
Με την αύξηση του αριθμού των μελανοκυττάρων στον οργανισμό, ίσως παρατηρήσεις σκουρόχρωμες κηλίδες στο στήθος και το εσωτερικό των μηρών. Μπορεί επίσης να διακρίνεις μια ανεπαίσθητη σκούρα γραμμή κατά μήκος της κοιλιάς σου (linea nigra) κι ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους σκούρες κηλίδες (μέλασμα) και στο πρόσωπό σου.
Θυμήσου ότι η έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει το πρόβλημα, άρα προτού βγεις έξω βεβαιώσου ότι έχεις φορέσει αντηλιακό.

Ραγάδες
Κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ίσως διακρίνεις ροζ, κόκκινες ή μωβ γραμμές κατά μήκος της κοιλιάς, του στήθους, των μπράτσων, των γλουτών ή των μηρών. Ενδέχεται επίσης το δέρμα που τεντώνεται να προκαλεί κνησμό. Για να βοηθήσεις την κατάσταση, βάζε συχνά ενυδατική κρέμα ή μια ειδική κρέμα για την πρόληψη των ραγάδων.

Προβλήματα στη μύτη και τα ούλα
Καθώς η εγκυμοσύνη αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, περισσότερο αίμα διοχετεύεται στις βλεννογόνους μεμβράνες, γεγονός που διογκώνει τα τοιχώματα της μύτης και των αεραγωγών. Εξαιτίας της διόγκωσης, η περιορισμένη κυκλοφορία του αέρα μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό, δυσκολία αναπνοής και ρινική αιμορραγία. Η αυξημένη ροή αίματος, κάνει επίσης τα ούλα σου πιο μαλακά με αποτέλεσμα να ματώνουν ευκολότερα με το βούρτσισμα ή το οδοντικό νήμα. Για να περιορίσεις τον ερεθισμό, χρησιμοποίησε μια πιο μαλακή οδοντόβουρτσα.

Όχι, οι αλλαγές του δευτέρου τριμήνου δεν τελείωσαν…

Κι άλλες αλλαγές του δευτέρου τριμήνου της εγκυμοσύνης…

Ζαλάδα
Λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και, μέχρι να κυκλοφορήσει αρκετό αίμα για να τα γεμίσει, πέφτει η πίεσή σου προκαλώντας ζαλάδα. Αν υποφέρεις από ζαλάδες, πιες πολλά υγρά και θυμήσου να σηκώνεσαι αργά από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση. Για να αποκαταστήσεις την πίεση του αίματος, δοκίμασε να ξαπλώσεις στη αριστερή σου πλευρά.

Κράμπες στα πόδια
Οι κράμπες στα πόδια είναι κοινό φαινόμενο σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και συνήθως εμφανίζονται το βράδυ. Για να τις αποφύγεις, τέντωσε τους μυς των αστραγάλων προτού ξαπλώσεις στο κρεβάτι. Κάτι άλλο που βοηθάει είναι η σωματική άσκηση και τα πολλά υγρά. Σε περίπτωση κράμπας, τέντωσε τον μυ του αστραγάλου στο πόδι που πονάει και κάνε ένα καυτό ντους, ένα ζεστό μπάνιο ή μασάζ με πάγο.

Δυσκολία αναπνοής
Όταν είσαι έγκυος, τα πνευμόνια σου επεξεργάζονται περισσότερο αέρα από το κανονικό, επιτρέποντας στο αίμα να κουβαλήσει περισσότερο οξυγόνο στον πλακούντα και το μωρό. Έτσι, ενδέχεται να αισθάνεσαι δυσκολία αναπνοής ή να ανασαίνεις γρηγορότερα.

Κολπικές εκκρίσεις
Μπορεί να παρατηρήσεις λεπτές, λευκόχρωμες κολπικές εκκρίσεις. Οι όξινες αυτές εκκρίσεις πιστεύεται ότι προστατεύουν από την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων και μυκητιάσεων. Για να αισθάνεσαι πιο άνετα, φόρεσε σερβιετάκι και ζήτησε τη γνώμη του ειδικού σε περίπτωση που οι εκκρίσεις συνοδεύονται από έντονη δυσοσμία, έχουν κίτρινο ή πρασινωπό χρώμα, ή προκαλούν κοκκινίλα, κνησμό ή ερεθισμό, σημάδια κολπικής μόλυνσης.

Λοιμώξεις του ουροποιητικού και των νεφρών
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές καθυστερούν τη ροή των ούρων και η μήτρα που μεγαλώνει επιδεινώνει την κατάσταση αυξάνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων στο ουροποιητικό σύστημα και τα νεφρά. Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου σε περίπτωση που αισθάνεσαι κάψιμο κατά την ούρηση, ή έχεις πυρετό, κοιλιακό άλγος και πόνο στη μέση. Μην ξεχνάς να αναζητάς θεραπεία για οποιαδήποτε λοίμωξη του ουροποιητικού γιατί  μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές της κύησης.

Ψεύτικες συσπάσεις (Braxton hicks)
Καθώς η μήτρα σου αρχίζει να συσπάται για να προετοιμαστεί για τη μεγάλη μέρα, μπορεί να νιώσεις αυτές τις συσπάσεις «προθέρμανσης», που ονομάζονται Braxton hicks, χαμηλά στην κοιλιά και τη βουβωνική χώρα. Συνήθως είναι αδύναμες κι εμφανίζονται/εξαφανίζονται αναπάντεχα. Αν γίνουν εντονότερες ή τακτικές, επικοινώνησε με τον γιατρό σου για ν’ αποκλείσεις το ενδεχόμενο πρόωρων ωδινών.

Τι αλλάζει στην ψυχολογία σου το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και τι να περιμένεις από στα ραντεβού με το γυναικολόγο σου…


Η ψυχολογία σου και τα συναισθήματά σου στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη δεν αντιπροσωπεύει μόνο ένα βιολογικό, αλλά κι ένα ψυχολογικό οδοιπορικό. Στο δεύτερο τρίμηνο, πάντως, θα έχεις περισσότερη ενέργεια ώστε να προετοιμάσεις το σπίτι για το νέο μέλος.
Καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη, οι αλλαγές στην όψη και τις λειτουργίες του σώματός σου ενδέχεται να επηρεάσουν το πώς αισθάνεσαι. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες έχουν ανεβασμένη ερωτική διάθεση, ενώ άλλες δεν αισθάνονται ελκυστικές, ειδικά καθώς μεγαλώνει η κοιλιά. Αν δυσκολεύεσαι ν’ αποδεχτείς τις αλλαγές στο σώμα σου, μοιράσου τις ανησυχίες σου με τον σύντροφό σου. Προσπάθησε να εκφράσεις αγάπη και τρυφερότητα με τρόπους που σε βοηθούν να αισθάνεσαι πιο άνετα.
Με την προσμονή για τον ερχομό του μωρού, αυξάνεται και η ανησυχία για τις ωδίνες, τον τοκετό και τη μητρότητα. Θυμήσου ότι δεν μπορείς να προγραμματίσεις και να ελέγξεις τα πάντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου. Αντί αυτού, μάθε όσα περισσότερα μπορείς κι επικεντρώσου στο να υιοθετήσεις έναν υγιή τρόπο ζωής ώστε να δώσεις στο μωρό σου ό, τι καλύτερο μπορείς.

Τα ραντεβού με τον γιατρό σου

Οι προγεννητικοί έλεγχοι του δεύτερου τριμήνου εστιάζουν στην ανάπτυξη του εμβρύου, την επιβεβαίωση της ημερομηνίας τοκετού και τον εντοπισμό προβλημάτων υγείας.
Ο γιατρός φροντίζει να ελέγξει το βάρος και την πίεσή σου. Επίσης, μετράει το μέγεθος της μήτρας υπολογίζοντας το ύψος του πυθμένα της (την απόσταση από τη βάση της μήτρας [πυθμένας] μέχρι το ηβικό οστό). Η εξέταση της πυέλου δεν είναι πάντοτε απαραίτητη στο δεύτερο τρίμηνο, εκτός κι αν χρειάζεται να ερευνηθεί κάτι ασυνήθιστο.
Σε αυτή τη φάση, το μεγαλύτερο βάρος των προγεννητικών επισκέψεων επικεντρώνεται στην ακρόαση του καρδιακού παλμού του εμβρύου. Επίσης, θα κάνεις υπερηχογραφήματα και αν το θες, μπορείς να μάθεις το φύλο του μωρού.
Μην ξεχνάς ότι κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή. Ο γυναικολόγος σου θα ακολουθεί ένα πρόγραμμα εξατάσεων προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Exit mobile version