Δεν είναι καθόλου υπερβολή. Τα social media απειλούν την καριέρα σου κάθε φορά που φέρεσαι επιπόλαια και απερίσκεπτα. Οι αναρτήσεις σου μπορούν να σου στοιχίσουν μια θέση εργασίας ή να σε εμποδίσουν να βρεις δουλειά.
Ένα λάθος tweet και μπορεί να χάσεις πολύ περισσότερα από μερικούς followers, ναι μιλάμε για τη δουλειά σου. Πρόσφατα δύο προγραμματιστές απολύθηκαν ύστερα από ένα σχόλιο στο Twitter σχετικά με κάποια σεξιστικά αστεία κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου νέων τεχνολογιών. Ο άνδρας προγραμματιστής απολύθηκε για τα σχόλια που έκανε, ενώ η γυναίκα προγραμματιστής αφέθηκε από την εταιρεία λόγω του κύματος σκληρών αντιδράσεων που ακολούθησαν σε απάντηση των tweet της.
Παρότι υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το κατά πόσο έπρεπε ν’ απολυθούν οι δύο εργαζόμενοι, το επεισόδιο μας υπενθυμίζει ότι οι εταιρείες ελέγχουν όσα γράφονται online και μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις γι’ αυτά. «Τα social media απειλούν την καριέρα σου γιατί έχουν αποκτήσει ισχύ», λέει η Miriam Salpeter, συγγραφέας του Social Networking for Career Success. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και τα αυθόρμητα σχόλια μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη».
Άρα, πώς μπορείς να βεβαιωθείς ότι οι διαδικτυακές σου συνήθειες δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δουλειά σου; Δες σε ποιες περιπτώσεις τα social media απειλούν την καριέρα σου και απόφυγε τις παγίδες.
Τα social media απειλούν την καριέρα σου όταν…
… δεν γνωρίζεις την πολιτική της εταιρείας σου
Ολοένα περισσότεροι χώροι εργασίας εντάσσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην εταιρική πολιτική, λέει ο Mike Haberman, σύμβουλος ανθρωπίνου δυναμικού για την Omega HR Solutions. Με λίγα λόγια, είναι μια καλή στιγμή ν’ αρχίσεις να διαβάζεις το ενημερωτικό υλικό που έλαβες όταν προσλήφθηκες. Ακόμη και σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν αναφέρει συγκεκριμένα αν η ανώνυμη ανάρτηση κάποιου σχολίου στο Facebook επιφέρει άμεση απόλυση, αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις ξεφύγει τον κίνδυνο. Οι εταιρείες συχνά βρίσκουν αφορμή να λήξουν μια συνεργασία αν θεωρούν ότι είναι απαραίτητο, λέει η Salpeter, ειδικά εφόσον οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν ν’ απολυθούν ανά πάσα στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τί πρέπει ν’ αποφύγεις προκειμένου να μην έχεις μπλεξίματα. Κι αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στο εγχειρίδιο με την πολιτική της εταιρείας, κανόνισε το συντομότερο δυνατό μια συνάντηση με το γραφείο ανθρωπίνου δυναμικού, με σκοπό την επισήμανση των κανόνων.
Τα social media απειλούν την καριέρα σου όταν…
… προκαλείς αντιδράσεις με τις αναρτήσεις σου
Όσο κι αν οι ανοιχτές δηλώσεις περί θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων θεωρούνται φυσιολογικές στο Facebook και στο Twitter, παρόμοια σχόλια μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις «μπούμερανγκ» στον χώρο εργασίας, λέει η Salpeter. Εξάλλου, αν κάτι φανεί προσβλητικό στο τμήμα προσωπικού, μπορεί να έχει ως συνέπεια μια επίπληξη ή ακόμη και την απόλυση. Και δεν πρέπει ν’ ανησυχείς μόνο για τα γνωστά καυτά θέματα. Οτιδήποτε δεν θεωρείς αυτομάτως αντιφατικό μπορεί εξίσου να διαστρεβλώσει την αντίληψη των άλλων για σένα, όπως πχ. να γίνεις follower του Chris Brown στο Twitter ή ν’ αναρτήσεις κάτι σχετικά με τα δικαιώματα της σεξουαλικής υγείας. Και όταν κάποιος έχει την δύναμη να σε απολύσει, σίγουρα δεν θέλεις να σε θεωρήσει προσβλητική για την εταιρεία.
Μπορεί να μην πρέπει να κάνεις φίλο τον διευθυντή σου; Και πως θα το αποφύγεις; Διάβασε παρακάτω…
Τα social media απειλούν την καριέρα σου όταν…
…είσαι υπερβολικά αρνητική online
Ακριβώς όπως δεν θα τριγύριζες στο γραφείο μουρμουρίζοντας και γκρινιάζοντας όλη μέρα, μην το κάνεις ούτε online. Το γραφείο προσωπικού μπορεί να εκλάβει μια σειρά από αγενή ή θυμωμένα σχόλια – ακόμη κι αν δεν σχετίζονται με τη δουλειά – πολύ αρνητικά. «Με τον τρόπο αυτό δείχνεις τον χαρακτήρα και τη στάση σου», λέει η Salpeter. Οπότε, περιόρισε στο ελάχιστο τα κακεντρεχή σχόλια και τις σκόπιμες περιαυτολογίες, ειδικά αν βρίσκεσαι σε αναζήτηση εργασίας.
Τα social media απειλούν την καριέρα σου όταν…
…δέχεσαι το αίτημα φιλίας του αφεντικού σου χωρίς δεύτερη σκέψη
Το ν’ αναζητάς το αφεντικό σου στο Facebook δεν θεωρείται γενικά καλή ιδέα, αλλά η παγίδα κρύβεται στο ενδεχόμενο να θέλει το αφεντικό σου να «γίνεται φίλοι». Αν δεν έχει τύχει ως τώρα να βρεθείς σ’ αυτή τη θέση, μπορείς ν’ αλλάξεις τις ρυθμίσεις του προφίλ σου ώστε να μην είναι προσβάσιμο, εξηγώντας στους συναδέλφους σου ότι πολύ απλά δεν είσαι τύπος του Facebook. Σε περίπτωση, βέβαια, που εκκρεμεί ήδη ένα αίτημα φιλίας από κάποιον συνάδελφο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να «συμμαζέψεις» το προφίλ σου, να δεχτείς το αίτημα και να είσαι ιδιαίτερα προσεχτική με τα ποσταρίσματά σου στο μέλλον. Για παν ενδεχόμενο, θεώρησε ότι οτιδήποτε γράφεις κοινοποιείται σε όλους ακόμη κι αν έχεις ενεργοποιήσει ένα σωρό παραμέτρους για το privacy.
Τα social media απειλούν την καριέρα σου όταν…
…διαχειρίζεσαι όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ίδιο τρόπο
Αν προσπαθείς ν’ αφήσεις το προσωπικό σου στίγμα, τότε χρειάζεται να είσαι ενεργή σε διάφορες ιστοσελίδες social media, και δεν είναι ανάγκη να συνδέονται όλες με τη δουλειά σου. Αν έχεις την τάση να γράφεις αυθόρμητα tweets και posts στο Instagram δεν υπάρχει πρόβλημα, απλώς μην αναφέρεις το όνομα της εταιρείας ή τη δουλειά που κάνεις στα προσωπικά σου στοιχεία, λέει ο Haberman. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να εστιάσεις στην αύξηση των επαγγελματικών επαφών στο προφίλ του LinkedIn. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσεις το προσωπικό σου URL ώστε να περιέχει το πλήρες ονοματεπώνυμό σου (είναι πανεύκολο και δωρεάν αν μπεις στις ρυθμίσεις του προφίλ). Με αυτόν τον τρόπο, το LinkedIn θα είναι το πρώτο πράγμα που θα εμφανίζεται στο Google όταν κάποιος σε ψάχνει.
Το μυστικό για να δουλεύουν τα social media για την εξέλιξη της καριέρας σου; Κινήσου με οδηγό την κρίση σου κι επίλεξε προσεχτικά τί θ’ αναρτήσεις ή πού θα κοινοποιήσεις τις πληροφορίες. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για έναν εργοδότη από έναν εργαζόμενο που ξέρει ν’ ασκεί σωστά την κρίση του», λέει η Salpeter.