Η καλή υγεία των ματιών δεν είναι θέμα το οποίο πρέπει να αφήνεις στη φροντίδα της φύσης. Ακόμη κι αν δεν έχεις κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα (π.χ. μυωπία, αστιγματισμό κ.ά) τα μάτια σου απαιτούν κι αυτά την προσοχή σου. Διάβασε τις 6 βασικές συμβουλές πρόληψης από τον Αμερικανό κορυφαίο οφθαλμίατρο Alan Kozarsky, MD. Όπως θα διαπιστώσεις δεν είναι και τόσο δύσκολες.
1. Δώσε στα μάτια σου τη σωστή τροφή
Η καλή υγεία των ματιών σου ξεκινά από το τραπέζι. Μελέτες έδειξαν ότι θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η λουτεΐνη, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες C και Ε, βοηθούν στην προστασία από τα προβλήματα οράσεως που συσχετίζονται με την ηλικία (πχ. εκφύλιση ωχράς κηλίδας και καταρράκτης). Για να θωρακίσεις την υγεία των ματιών σου, κατανάλωσε τις παρακάτω τροφές:
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, λαχανίδα και συγγενή λαχανικά.
- Σολομό, τόνο και άλλα λιπαρά ψάρια.
- Αυγά, ξηρούς καρπούς, φασόλια και άλλες πηγές πρωτεΐνης – πέρα από το κόκκινο κρέας.
- Πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή ή χυμούς
Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, γεγονός που θα σε προστατεύσει από ασθένειες που συσχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως διαβήτης τύπου 2. Ο διαβήτης αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης στους ενήλικες.
2. Κόψε το κάπνισμα και… θα δεις
Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καταρράκτη, βλάβης του οπτικού νεύρου και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Αν δοκίμασες να το κόψεις αλλά το ξανάρχισες, μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια. Μελέτες έδειξαν ότι όσο περισσότερο προσπαθείς να κόψεις το κάπνισμα τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να τα καταφέρεις.
3. Τα μάτια σου χρειάζονται γυαλιά ηλίου
Τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου θα σε βοηθήσουν να προστατεύσεις την υγεία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία που σε μεγάλες δόσεις αυξάνει τον κίνδυνο καταρράκτη κι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Διάλεξε γυαλιά ηλίου που μπλοκάρουν το 99%-100% των ακτίνων UVA/UVB. Τα γυαλιά-μάσκες προστατεύουν τα μάτια και στο πλάι, ενώ οι πολωτικοί (polarized) φακοί μειώνουν την αντανάκλαση κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
4. Φόρα προστατευτικά γυαλιά, όταν τα χρειάζεσαι
Αν δουλεύεις με επικίνδυνα ή εξατμιζόμενα υλικά στη δουλειά ή στο σπίτι, μην ξεχνάς να φοράς πάντα προστατευτικά γυαλιά. Ορισμένα αθλήματα, όπως σκι στη θάλασσα ή το χιόνι μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμό των ματιών. Μη ξεχνάς ποτέ τα γυαλιά σου.
5. Κάνε διαλείμματα από την οθόνη του υπολογιστή
Η οθόνη του υπολογιστή μπορεί να θέσει σε δοκιμασία την καλή υγεία των ματιών σου προκαλώντας:
- Κόπωση στα μάτια
- Θολή όραση
- Δυσκολία εστίασης από απόσταση
- Οφθαλμική ξηρότητα
- Πονοκέφαλο
- Πόνο στο λαιμό, τη μέση και τους ώμους
Για να προστατεύσεις την υγεία των ματιών σου, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
- Βεβαιώσου ότι τα γυαλιά σου ή οι φακοί επαφής σου είναι βασισμένοι σε πρόσφατες μετρήσεις και είναι κατάλληλα για τον υπολογιστή.
- Αν διαπιστώσεις ότι σε κουράζει πολύ ο υπολογιστής, σκέψου το ενδεχόμενο να χρειάζεσαι ειδικά γυαλιά για το κοντράστ, την αντανάκλαση και την κόπωση που προκαλεί η οθόνη του.
- Τοποθέτησε τον υπολογιστή σου με τέτοιο τρόπο ώστε τα μάτια σου να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το πάνω μέρος της οθόνης. Έτσι, θα μπορείς να κοιτάς ελαφρώς προς τα κάτω.
- Απόφυγε την αντανάκλαση που δημιουργούν παράθυρα και φώτα χρησιμοποιώντας μια αντι-αντανακλαστική προστασία οθόνης, αν είναι αναγκαίο.
- Αν τα μάτια σου είναι στεγνά δοκίμασε να τ’ ανοιγοκλείσεις περισσότερο.
- Ξεκούρασε τα μάτια σου κάθε 20 λεπτά αφήνοντας το βλέμμα να επικεντρωθεί σε μακρινές αποστάσεις για 20 δευτερόλεπτα, και ανά δύο ώρες κάνε ένα 15λεπτο διάλειμμα.
6. Επισκέψου τακτικά τον οφθαλμίατρο
Για την καλή υγεία των ματιών όλοι, ακόμη και τα μικρά παιδιά, θα πρέπει να αναζητούν ιατρική φροντίδα τακτικά ώστε να προστατεύουν την όρασή τους και να βεβαιώνονται ότι βλέπουν όσο καλύτερα γίνεται.
Ο οφθαλμίατρος μπορεί επίσης να βρει ασθένειες των ματιών, όπως το γλαύκωμα, που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Είναι σημαντικό να εντοπίζονται τέτοιες παθήσεις σε αρχικό στάδιο ώστε να μπορούν να θεραπευτούν ευκολότερα.
Μια ολοκληρωμένη εξέταση στα μάτια περιλαμβάνει:
- Τη λήψη πλήρους προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού.
- Την εξέταση οράσεως για να δει ο γιατρός αν έχεις υπερμετρωπία, μυωπία, αστιγματισμό (καμπύλωση του αμφιβληστροειδούς που προκαλεί θολή όραση), ή πρεσβυωπία (αλλαγές στην όραση που συσχετίζονται με την ηλικία).
- Δοκιμές που δείχνουν αν τα μάτια λειτουργούν σωστά μαζί.
- Τον έλεγχο της πίεσης των ματιών και του οπτικού νεύρου για να αποκλειστεί το γλαύκωμα.
- Εξωτερική εξέταση απλή και με μικροσκόπιο πριν και μετά τη διαστολή.