Site icon Loveyou

Κρίση πανικού: κινδυνεύεις ή όχι; Κάνε το τεστ

krisi-panikou
Η κρίση πανικού είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης σε ένα ψυχολόγο. Υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι περιγράφουν τα συμπτώματα, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τι τους συμβαίνει. Στις περιγραφές τους αναφέρουν την αίσθηση έντονου φοβου και πανικού. Κάποιοι περιγράφουν ότι νιώθουν τον κίνδυνο του θανάτου ή της τρέλας. Συνήθως οι άνθρωποι σε μια κρίση πανικού κάνουν πολύ άσχημες σκέψεις και απειλητικά σενάρια, ενώ έχουν και μια σειρά από σωματικά συμπτώματα όπως: δύσπνοια, ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζαλάδα, αίσθημα πνιγμού, μούδιασμα κ.α.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που παθαίνουν κρίσεις πανικού, νιώθουν ότι πλήττονται από ένα «ανεξήγητο φαινόμενο». Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί κάνουν ξαφνικά τόσο κακές σκέψεις , ενώ έχουν την αίσθηση ότι ο εαυτός τους, τους εγκαταλείπει και βυθίζονται στον φόβο απροστάτευτοι.

Τι πρέπει να δεις πίσω από μια κρίση πανικού

Αυτό είναι όμως η κρίση πανικού; Η εγκατάλειψη από τον εαυτό μας; Ή μήπως η προσπάθεια του να φωνάξει βοήθεια;

Οι περισσότεροι από όσους εκδηλώνουν κρίσεις πανικού, τις παθαίνουν πριν ή μετά από μια σημαντική αλλαγή. Εκεί λοιπόν ο εαυτός τους, τους καλεί να ασχοληθούν και με όσα μέχρι εκείνη την στιγμή αποφεύγουν.
Η ψυχοθεραπεία ειδικά στο πρώτο στάδιο, έχει ως κύριο στόχο να «μεταφράσει» όσα λένε οι κρίσεις πανικού. Το άτομο καλείται να εντοπίσει αυτά που πραγματικά φοβάται, να έρθει σε επαφή με αυτά και να τα αντέξει. Μέσα από αυτές τις «μεταφράσεις», αρχίζει να γνωρίζει τον εαυτό του καλύτερα, να δίνει χώρο σε όλες τις φωνές, που υπάρχουν μέσα του, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να γίνουν κραυγές για να ακουστούν. Όσο τρομακτικές λοιπόν μπορεί να είναι οι κρίσεις πανικού, άλλο τόσο χρήσιμες μπορεί να γίνουν μέσα από την κατάλληλη θεραπεία.

Είσαι ευάλωτη σε μια κρίση πανικού; Κάνε το τεστ…

Είσαι ευάλωτη σε μια κρίση πανικού;

Κάνε το παρακάτω κουίζ για να διαπιστώσεις αν το άγχος σου ξεφεύγει από τα όρια του φυσιολογικού, όταν αντιμετωπίζεις κρίσιμες καταστάσεις.

  • Γυναικολογικά προβλήματα στις γυναίκες άνω των 20

    Οι διαταραχές περιόδου, ο πόνος στο σεξ και οι κολπίτιδες είναι από τα πιο συχνά γυναικολόγικά προβλήματα που οδηγούν τις γυναίκες στο γιατρό στις ηλικίες αυτές.

    Ο πόνος στην περίοδο (δυσμηνόρροια), οι διάφορες διαταραχές στην έμμηνη ρύση, που αφορούν είτε την ποσότητα του αίματος είτε τη διάρκεια, όπως επίσης και η πολύ συχνή ή αραιή εμφάνισή της. Συχνό πρόβλημα στην ηλικία σου είναι και ο επαναλαμβανόμενος πόνος πριν, στη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία). Μπορεί να σου παρουσιαστεί κατά τις πρώτες προσπάθειες να κάνεις έρωτα ή χρόνια αργότερα με αίτια ψυχολογικά ή οργανικά (άκαμπτος παρθενικός υμένας, διάφραγμα στον κόλπο, κολπίτιδες, ενδομητρίωση, ινομυώματα, συμφύσεις κ.ά.).

    Επίσης, η παρουσία κολπικών υγρών, άφθονων, δύσοσμων, με ή χωρίς φαγούρα θα πρέπει να σε οδηγήσουν στο γυναικολόγο.

    Πρόληψη
    Έχοντας ξεκινήσει τις σεξουαλικές σου σχέσεις, πρέπει να επισκεφθείς το γυναικολόγο για πλήρη έλεγχο και να ενημερωθείς για τους τρόπους αντισύλληψης και προστασίας από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και το AIDS. Εάν δεν έχεις κάνει το εμβόλιο τραχήλου της μήτρας, τότε επιβάλλεται, αρκεί να μην έχεις ξεκινήσει ακόμη σεξουαλικές επαφές ή να μην έχεις προσβληθεί από τον ιό των κονδυλωμάτων HPV. Η γυναικολογική εξέταση –εφόσον είσαι σεξουαλικά ενεργή– περιλαμβάνει τη λήψη τεστ ΠΑΠ, την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, το υπερηχογράφημα (κοιλιακό ή κολπικό) και συμπληρώνεται πάντα με την αναγκαία ψηλάφηση του στήθους.

    Αντιμετώπιση
    Μετά το γυναικολογικό έλεγχο, ο γιατρός σου, σύμφωνα με το ιστορικό και τις εξετάσεις σου, θα σου υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις.

    Η γονιμότητα σου
    Ηλικιακά βρίσκεσαι στο άριστο σημείο από κάθε άποψη για να μείνεις έγκυος και να γεννήσεις φυσιολογικά χωρίς προβλήματα.

    Η αντισύλληψη σου
    Μπορείς να αποφύγεις μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι το αντισυλληπτικό χάπι. Μια μέθοδος που ταυτόχρονα κρίνεται η πιο σίγουρη (σχεδόν 100%), η πιο πρακτική, επιτρέπει αυθορμητισμό και ελευθερία στην επαφή και δε στοιχίζει ακριβά. Επειδή, όμως, υπάρχουν αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες, πρώτα θα συμβουλευτείς το γυναικολόγο σου ο οποίος, αφού πάρει το ιστορικό σου και μετά τις απαιτούμενες εξετάσεις, θα κρίνει αν πρέπει να στο χορηγήσει. Ο δεύτερος τρόπος είναι το ανδρικό προφυλακτικό που, εκτός από το ότι έχει αντισυλληπτική δράση, είναι εξαιρετικά χρήσιμο, γιατί σε προστατεύει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και τον ιό του AIDS. Η διακεκομμένη συνουσία έχει μεγάλα ποσοστά αποτυχίας και εκτός των άλλων επιδρά αρνητικά στον οργασμό σου. Σε περίπτωση επαφής χωρίς αντισυλληπτικό ή αν σπάσει το προφυλακτικό, πρέπει να επικοινωνήσεις με το γυναικολόγο σου, ο οποίος θα σου συνταγογραφήσει το χάπι της επείγουσας αντισύλληψης ή χάπι της «επόμενης ημέρας».

    Η σεξουαλική επιθυμία
    Είσαι έτοιμη ορμονικά και σωματικά να απολαύσεις σε πλήρη λειτουργία και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τη φύση σου, να γευτείς τον έρωτα και να γνωρίσεις τη σεξουαλικότητά σου.

  • Γυναικολογικά προβλήματα στις γυναίκες άνω των 30


    Οι φλεγμονές και τα κονδυλώματα είναι τα γυναικολογικά προβλήματα που κυριαρχούν σε αυτή τη δεκαετία.

    Οι φλεγμονές με συμπτώματα (τσούξιμο, ερυθρότητα, αυξημένα παχύρρευστα υγρά κ.λπ.) ή ασυμπτωματικές (μυκόπλασμα, χλαμύδια). Ειδικά τα τελευταία επηρεάζουν τη γονιμότητα αν σου προκαλέσουν σαλπιγγίτιδα. Βασικός κίνδυνος είναι και τα κονδυλώματα που κάποια στελέχη τους ενοχοποιούνται για δυσπλασίες (προκαρκινικές αλλοιώσεις).

    Πρόληψη
    Ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος, εκτός και αν συντρέχουν λόγοι για συχνότερη επίσκεψη στον ειδικό. Να παίρνεις προφυλάξεις για τις μολύνσεις που μεταδίδονται σεξουαλικά και να φροντίζεις την υγιεινή σου.

    Αντιμετώπιση
    Για τη θεραπεία των μυκήτων θα σου δοθούν αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα, ή κολπικά υπόθετα, ή κρέμες. Για τις τριχομονάδες, το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια κατάλληλη αντιβίωση, για τον έρπητα ειδικά φάρμακα και για τα κονδυλώματα θα σου γίνει τοπική θεραπεία. Πιο «επιθετική» αντιμετώπιση είναι η κρυοπηξία, η ηλεκτροδιαθερμία και η χειρουργική αφαίρεση με λέιζερ.

    Η γονιμότητα σου
    Μην καθυστερείς πολύ την πρώτη εγκυμοσύνη και μετά τα 35 να σταματήσεις το χάπι, γιατί αποκρύπτει πιθανά προβλήματα ωοθηλακιορρηξίας. Εάν θέλεις να μείνεις έγκυος, ξεκίνησε τις προσπάθειες 3 με 4 μήνες αφότου έχεις διακόψει το χάπι. Οι επαφές να είναι συχνές –αν γίνεται μέρα παρά μέρα- και κυρίως από τη 10η έως τη 18η μέρα του κύκλου σου. Εάν περάσει ένας χρόνος με κανονικές επαφές και δεν έχεις μείνει έγκυος, καλό είναι να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου μαζί με το σύντροφό σου, μήπως και υπάρχουν προβλήματα υπογονιμότητας.

    Η αντισύλληψη σου
    Εάν έχεις ήδη παιδιά και ιδιαίτερα αν είσαι καπνίστρια, σε αυτή την ηλικία καλό είναι να επιλέξεις το σπιράλ. Έχει άριστη αντισυλληπτική δράση (99,5%) με λίγες αντενδείξεις και παρενέργειες. Τοποθετείται χωρίς αναισθησία στο εσωτερικό της μήτρας, όπου παραμένει από 3 έως 5 χρόνια. Επίσης, «παντός καιρού» είναι και το ανδρικό προφυλακτικό: έχει αντισυλληπτική δράση και ταυτόχρονα προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

    Η σεξουαλική επιθυμία
    Σαφώς και είσαι πιο έμπειρη και συνειδητοποιημένη σεξουαλικά. Ο μόνος «κίνδυνος» για την ερωτική σου διάθεση είναι το άγχος της καθημερινότητας το οποίο δρα ανασταλτικά.

  • Γυναικολογικά προβλήματα στις γυναίκες άνω των 40


    Τα γυναικολογικά προβλήματα μετά τα 40 προκύπτουν κυρίως από την αδυναμία σύλληψης.
    Επίσης, στην κύηση παρατηρούνται αυξημένες επιπλοκές οι οποίες αποδίδονται κυρίως στις συνυπάρχουσες παθήσεις που πρωτοεκδηλώνονται στην ηλικία που βρίσκεσαι, όπως η υπέρταση, τα ινομυώματα μήτρας, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι νεφροπάθειες κ.ά.

    Όσον αφορά τις πιθανότητες εμφάνισης των συνήθων γυναικολογικών προβλημάτων, όπως οι κολπίτιδες, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ή μικρότερη συχνότητα από την προηγούμενη δεκαετία.

    Πρόληψη
    Πρέπει να επισκέπτεσαι το γυναικολόγο σου προληπτικά μία φορά το χρόνο για τεστ ΠΑΠ, γυναικολογική εξέταση, κολπικό υπερηχογράφημα και ψηλάφηση των μαστών. Εάν φυσικά έχεις συμπτώματα, π.χ., δύσοσμα υγρά, φαγούρα, πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή κατά την επαφή, πρέπει αμέσως να απευθυνθείς στον ειδικό. Εφόσον στο ιστορικό σου υπάρχει πρόβλημα καρκίνου του μαστού, τότε πρέπει να ξεκινήσεις ετήσια μαστογραφία.

    Αντιμετώπιση
    Οι συνήθεις γυναικολογικές φλεγμονές εντοπίζονται και θεραπεύονται άμεσα με την καθοδήγηση του γυναικολόγου. Στο ζήτημα της απόκτησης παιδιού απαιτούνται μια σειρά από εξετάσεις από εσένα και το σύντροφό σου, προκειμένου να γίνει προγεννητικός έλεγχος καθώς και να αποκλειστούν πιθανά αίτια υπογονιμότητας. Από εκεί και ύστερα η διεξοδική συζήτησή σας ως ζευγάρι με τον ειδικό θα σου δώσει τις εναλλακτικές και τις απαιτούμενες κατευθύνσεις.

    Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, η πιο συχνή από τις μαιευτικές επιπλοκές στην ηλικία σου είναι η προεκλαμψία. Επίσης, εμφανίζεται αυξημένη η συχνότητα τοκετού με καισαρική τομή. Επιβάλλεται, λοιπόν, η στενή παρακολούθηση της κύησής σου από το γυναικολόγο.

    Η γονιμότητα σου
    Με την πάροδο του χρόνου τα αποθέματα των ωοθυλακίων σου μειώνονται και οι ορμόνες που παράγεις -οιστρογόνα και προγεστερόνη- εκκρίνονται με ακανόνιστο τρόπο, με συνέπεια διαταραχές στην περίοδο. Ωστόσο, σε αυτό το ηλικιακό φάσμα παρουσιάζεται αύξηση των κυήσεων για δύο λόγους: αφενός γιατί πολλές γυναίκες της ηλικίας σου αποφασίζουν να γίνουν επιτέλους μητέρες, αφετέρου επειδή σε αυτή την απόφαση βοηθά η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος που έχει επιτευχθεί για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας.

    Η αντισύλληψη σου
    Εάν είσαι καπνίστρια, το χάπι δε συνιστάται για γυναίκες της ηλικίας σου γιατί αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Εάν δεν καπνίζεις, μπορείς να το χρησιμοποιείς, πάντα όμως υπό την επίβλεψη του γυναικολόγου σου. Σε περίπτωση που είσαι ήδη μητέρα, το σπιράλ ίσως αποτελεί την καλύτερη επιλογή, εφόσον έχεις μια σταθερή σεξουαλική ζωή. Τέλος, λόγω της μειωμένης ικανότητας σύλληψης σε αυτή τη δεκαετία, η αποτελεσματικότητα του σωστά χρησιμοποιούμενου ανδρικού προφυλακτικού είναι ικανοποιητική για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

    Η σεξουαλική επιθυμία
    Αυξάνεται με την ηλικία, αφού πλέον έχεις απελευθερωθεί από ταμπού και προκαταλήψεις, ενώ είσαι έμπειρη στο να γνωρίζεις το σώμα σου και το τι σε ικανοποιεί. Είναι η καλύτερη δεκαετία για να απολαύσεις το σεξ.

Exit mobile version