Αν η τροφικά αλλεργία ήταν η διάγνωση από την επίσκεψη σου στο γιατρό, τώρα πιθανότατα έχεις στα χέρια σου μια στοίβα από οδηγίες που πρέπει να μελετήσεις και να εφαρμόσεις. Μην πελαγώνεις. Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκίνησε με αυτά τα βήματα:
- Επιβεβαίωσε τη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας.
- Μάθε να αποφεύγεις τις τροφές που πυροδοτούν την αλλεργία.
- Να είσαι προετοιμασμένη για μελλοντικές αντιδράσεις.
- Βρες την απαραίτητη στήριξη.
1. Επιβεβαίωσε τη διάγνωση της τροφικής αλλεργίας
Καμία εξέταση για αλλεργίες δεν είναι 100% ακριβής. Γι’ αυτό, αν η διάγνωση έγινε με εξετάσεις αίματος ή τρύπημα του δαχτύλου ο γιατρός σου σίγουρα θα σε ενημέρωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα μιας λανθασμένης θετικής απάντησης (πχ. το τεστ δείχνει ότι είσαι αλλεργική σε μια τροφή που δεν σου δημιουργεί πρόβλημα). Με απλά λόγια, για να επιβεβαιώσεις την πραγματική τροφική αλλεργία σε συγκεκριμένες τροφές πρέπει να κάνεις επαναληπτικές εξετάσεις ή να λάβεις κάποια μέτρα στο σπίτι.
Αποκλεισμός και επιβεβαίωση Ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια δίαιτα αποκλεισμού κατά την οποία δεν πρέπει να τρως καθόλου για ένα χρονικό διάστημα τα ύποπτα αλλεργιογόνα. Στη συνέχεια θα πρέπει να τα επανεντάξεις στη διατροφή σου για να επιβεβαιωθεί ποια είναι αυτά που σου προκαλούν συμπτώματα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συνήθως όταν η αιτία των αλλεργικών αντιδράσεων δεν είναι ξεκάθαρη.
Η επανένταξη μια ύποπτης τροφής ονομάζεται επιβεβαίωση και δεν πρέπει να πραγματοποιείται ποτέ χωρίς την επίβλεψη γιατρού. Αν έχεις ανάγκη από περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή σου, επικοινώνησε με τον γιατρό σου.
2. Να είσαι προετοιμασμένη για μελλοντικές αντιδράσεις
Στήσε την ιατρική σου ομάδα. Μια τροφική αλλεργία αποτελεί χρόνια πάθηση, πράγμα που σημαίνει ότι έχεις ανάγκη από τη στήριξη και επίβλεψη ενός γιατρού (ή πολλών γιατρών) εμπιστοσύνης. Ανάλογα με τη διάγνωση, θα χρειαστείς παιδίατρο, γενικό παθολόγο, αλλεργιολόγο/ανοσολόγο και/ή γαστρεντερολόγο.
Φτιάξε ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών. Αν σου έχει γίνει διάγνωση μιας σοβαρής τροφικής αλλεργίας (αναφυλαξία), τότε πρέπει να κουβαλάς πάντα μαζί σου ένα κιτ πρώτων βοηθειών που θα περιλαμβάνει:
- Ένα στυλό επινεφρίνης, σύμφωνα με τη συνταγή του γιατρού
- Αντισταμινικά εύκολης κατάποσης, πχ. σε υγρή μορφή ή που λιώνουν στο στόμα
- Ένα αντίγραφο της συνταγής του γιατρού
- Πληροφορίες επείγουσας επικοινωνίας: Το όνομα και το τηλέφωνο του γιατρού σου ή του αλλεργιολόγου και των ατόμων που πρέπει να ειδοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Εκπαιδεύσου σωστά. Δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνη σου. Γι’ αυτό και η οικογένεια, το σχολείο και η δουλειά πρέπει να συνεργαστούν. Δίδαξε στα μέλη της οικογένειας, στους δασκάλους και στους συναδέλφους σου πώς να αναγνωρίζουν τα σημάδια που προκαλεί μια τροφική αλλεργία και πώς μπορούν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.
Δες πως θα μάθεις να αποφεύγεις ό,τι πυροδοτεί την τροφική αλλεργία σου…
2. Μάθε να αποφεύγεις τις τροφές που πυροδοτούν την αλλεργία
Η αποφυγή των τροφών που πυροδοτούν την αλλεργία μπορεί να είναι δύσκολη παρά το γεγονός ότι μοιάζει φαινομενικά απλή: το γάλα είναι γάλα, έτσι δεν είναι; Ωστόσο, οι τροφές προέρχονται από πολλές πηγές και τα απλά συστατικά μπορούν να έχουν διαφορετική ονομασία.
Προσοχή στις ετικέτες. Επειδή τα αλλεργιογόνα κρύβονται συχνά μέσα σε ανύποπτες τροφές (ποιος ήξερε ότι η κονσέρβα τόνου περιέχει γάλα;) και πίσω από ανύποπτα ονόματα, πρέπει να μάθεις να διαβάζεις τις ετικέτες για συγκεκριμένα συστατικά που προκαλούν τροφική αλλεργία. Μην παραλείπεις να ελέγχεις τις ετικέτες καθημερινά, ακόμα κι όταν αγοράζεις ένα προϊόν που έφαγες χθες, αφού οι εταιρείες παραγωγής συχνά αλλάζουν τα συστατικά. Πάρε πάντα μαζί σου μια λίστα με τις αλλεργιογόνες τροφές και όλες τις ονομασίες των σχετικών συστατικών τους κάθε φορά που βγαίνεις για ψώνια.
Χειρίσου τα τρόφιμα με ασφάλεια. Απόφυγε την διατροφική επιμόλυνση (cross contamination): για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείς το ίδιο μαχαίρι για να αλείψεις πρώτα το βούτυρο στο τοστ και μετά τη μουστάρδα στο σάντουιτς, το σάντουιτς θα έχει επιμολυνθεί με ίχνη βούτυρου. Επίσης, θυμήσου ότι όλοι όσοι ζουν μαζί σου πρέπει να γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται με ασφάλεια τις τροφές και να πλένουν τα χέρια τους μετά το φαγητό.
Βρες έξυπνα υποκατάστατα. Αν περάσεις λίγο χρόνο στην κουζίνα κάνοντας πειράματα με υποκατάστατα τροφίμων θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι δυνατόν να έχεις την πίτα (χωρίς αυγά) ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Στην αγορά θα βρεις πλέον πολλά καλής ποιότητας προϊόντα που είναι φιλικά προς τις αλλεργίες παρότι το να μαγειρεύεις για τον εαυτό σου δε σου χαρίζει μόνο ασφάλεια αλλά και ικανοποίηση.
Κάνε ερωτήσεις. Η εκπαίδευση στην ασφαλή κατανάλωση τροφίμων στα ταξίδια ή στις εξόδους έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις ερωτήσεις που μαθαίνεις να κάνεις. Τί λάδι χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα; Οι πατάτες τηγανίζονται στο ίδιο λάδι με το ψάρι; Υπάρχει εναλλακτική στα φυστίκια; Θυμήσου να καλείς εκ των προτέρων το εστιατόριο ή την αεροπορική εταιρεία για να μάθεις αν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σου, κι αν δεν σε ικανοποιεί η απάντηση που σου δίνεται ζήτησε να μιλήσεις με έναν υπεύθυνο ή με τον ίδιο τον σεφ.