Site icon Loveyou

Τροφική αλλεργία: αναγνώρισε τα συμπτώματα

trofiki-allergia-ta-symptomata
Σε μια τροφική αλλεργία τα συμπτώματα μπορεί άλλοτε να μοιάζουν με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης και άλλοτε με αυτά του άσθματος ή της αλλεργικής ρινίτιδας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συνεργαστείς με τον γιατρό σου για να βρεις την αιτία των συμπτωμάτων, κάτι που μπορεί να απαιτήσει καιρό και έρευνα για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας άλλης λανθάνουσας αιτίας.

Στην κλασική τροφική αλλεργία τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν σε διάστημα δύο ωρών από την κατανάλωση της ύποπτης τροφής, ενώ αυτά της τροφικής ευαισθησίας, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη ή κάποια αυτοάνοση διαταραχή όπως η κοιλιοκάκη, μπορούν να καθυστερήσουν μέχρι 12 ώρες.
Σε μια τροφική αλλεργία τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν στο δέρμα, το στομάχι, τους αεραγωγούς, τα μάτια ή και ολόκληρο το σώμα. Ορισμένα από αυτά είναι:

Δερματικές αντιδράσεις
Στην τροφική αλλεργία τα συμπτώματα στο δέρμα μπορεί να είναι εξανθήματα, όπως:

Ο γιατρός μπορεί να αντιμετωπίσει τις δερματικές αντιδράσεις χορηγώντας ένα αντισταμινικό από το στόμα ή με προϊόντα για τοπική αντιμετώπιση, όπως κρέμες, λοσιόν ή ειδικά προϊόντα για το μπάνιο. Πολλές μορφές κνίδωσης ή οιδήματος σε ολόκληρο το σώμα αποτελούν σοβαρά προβλήματα που απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα στομάχου/πεπτικής οδού
Σε μια τροφική αλλεργία τα συμπτώματα στο στομάχι ή το έντερο μπορεί να είναι:

Ο χρόνιος στομαχόπονος μπορεί να είναι σημάδι τροφικής αλλεργίας ή δυσανεξίας στη λακτόζη, κοιλιοκάκης, ιδιοπαθών φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (ΙΦΝΕ) ή κάποιας άλλης πάθησης. Τα αντισταμινικά δε βοηθούν κανένα από τα παραπάνω σύνδρομα.
Αν στη δική σου τροφική αλλεργία τα συμπτώματα είναι πρωτίστως πεπτικά, πρέπει να απευθυνθείς σε έναν γαστρεντερολόγο για να αναζητήσεις την αιτία του προβλήματος και τη λύση του.

Αεραγωγοί

Σε μια τροφική αλλεργία τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν στο αναπνευστικό σύστημα. Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προσβάλλουν τους πνεύμονες, τον λαιμό και την ικανότητα αναπνοής. Αν έχεις άσθμα σε συνδυασμό με τροφικές αλλεργίες, τότε έχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσεις μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που συνοδεύεται από δυσκολία αναπνοής.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει την αγωγή ενός ήπιου αντισταμινικού από το στόμα σαν θεραπεία του ήπιου οιδήματος ή του εξανθήματος στα χείλη και τη γλώσσα. Το πρήξιμο των αεραγωγών, από την άλλη, σε σημείο που να δυσκολεύεσαι να ανασάνεις, αν έχεις βραχύ και σπασμωδικό βήχα ή δυσκολεύεσαι να καταπιείς, είναι σημάδι αναφυλαξίας και απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση.

Μάτια
Τέλος, σε μια τροφική αλλεργία τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν στα μάτια. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα μάτια αποκαλούνται αλλεργική επιπεφυκίτιδα και στα συμπτώματά τους περιλαμβάνονται:

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη ενός αντισταμινικού από το στόμα για την αντιμετώπιση του κνησμού και της καταρροής στα μάτια.

Αναφυλαξία: δώσε μεγάλη προσοχή

Σοβαρές αντιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα (Αναφυλαξία)
Σε μια τροφική αλλεργία τα συμπτώματα που είναι εξαιρετικά σοβαρά είναι αυτά της αναφυλαξίας. Η αναφυλαξία είναι ένα είδος σοκ (απώλεια αρτηριακής πίεσης). Συνήθως παρατηρείται εντός δύο ωρών από την κατανάλωση του αλλεργιογόνου, ενώ συχνά εμφανίζεται και μέσα σε λίγα λεπτά. Συμπεριλαμβάνει οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα (στο δέρμα, το στομάχι, τα μάτια ή στο αναπνευστκό) ή έναν συνδυασμό αυτών μαζί με τα παρακάτω:

Η αναφυλαξία αντιπροσωπεύει μια επικίνδυνη κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου. Αν βιώσεις οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα αναφυλαξίας, κάλεσε αμέσως το 166 και εφάρμοσε τις πρώτες βοήθειες που ενδείκνυνται για την αναφυλαξία.
Η αναφυλαξία μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα και να επιφέρει τον θάνατο μέσα σε 30 λεπτά από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, σε περίπτωση που δεν χορηγηθεί εκτάκτως επινεφρίνη. Αν πιστεύεις ότι μπορεί να έχεις αναφυλαξία δράσε αμέσως και μην περιμένεις να βελτιωθούν τα συμπτώματα.

Exit mobile version