Site icon Loveyou

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: η αντιμετώπιση!

everethisto-entero
Η αντιμετώπιση για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ωστόσο, όπως λέει η ειδικός, ο συνδυασμός των επόμενων 7 συνηθειών στην καθημερινότητά σου μπορεί πραγματικά να σε ανακουφίσει σημαντικά από τα συμπτώματα.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα είναι η πιο κοινή νόσος του γαστρεντερικού συστήματος που ταλαιπωρεί το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού και ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες. «Τα βασικά του συμπτώματα είναι ο χρόνιος πόνος στην κοιλιά ( ο εντοπισμός του πόνου και η ένταση ποικίλουν), οι διαταραχές στην εντερική λειτουργία (ο ασθενής πάσχει από δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγή των δύο συμπτωμάτων), η ναυτία, η δυσπεψία, το φούσκωμα και τα αέρια» λέει η Barbara Bradley Bolen, Ph.D, μέλος της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

Η αντιμετώπιση για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σε 7 βήματα

Η έκφραση «μία από τις καλύτερες διατροφικές ανακαλύψεις όλων των εποχών» συνοψίζει τη σημασία των προβιοτικών στην αντιμετώπιση για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, αφού τα λεγόμενα ‘φιλικά’ τους βακτήρια βοηθούν στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου. Το καλύτερο είναι ότι δεν φαίνεται να έχουν καμία αρνητική επίπτωση, οπότε αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσεις. Η καλλιέργεια βακτηρίων με τη μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα μέχρι σήμερα είναι η  Bifidobacterium infantis. Προτού το αγοράσεις, όμως, ζήτα την έγκριση του γιατρού σου.

Ένα φλιτζάνι τσάι ή ένα ζεστό ρόφημα από βότανα θα σε βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και θα σου χαρίζει την ψυχολογική ανακούφιση που τόσο χρειάζεσαι. Άλλωστε, δεν είναι νέο δεδομένο ότι ορισμένα βότανα περιέχουν συστατικά που διευκολύνουν την πέψη. Τα βότανα με τα μεγαλύτερα οφέλη στην αντιμετώπιση για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι το χαμομήλι, ο μάραθος και  η μέντα.

Το ημερολόγιο διατροφής είναι ένας απλός τρόπος για να εντοπίσεις πιο «επιστημονικά» τα πιθανά αίτια που πυροδοτούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντερου. Γράφοντας όλες τις τροφές που καταναλώνεις και σημειώνοντας άλλους εξωτερικούς παράγοντες, μπορείς να ταυτοποιήσεις κάποια μοτίβα που, υπό άλλες συνθήκες, θα παρέβλεπες.

Τελικά, οι φυτικές ίνες βοηθούν την αντιμετώπιση για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κάνουν τα συμπτώματα χειρότερα;


Πέρα από τα ψυχολογικά οφέλη της θερμοφόρας, έρευνες υποστηρίζουν ότι η χρήση εξωτερικής θερμότητας μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο. Απλώς, φρόντισε να προστατεύσεις το δέρμα σου με μια-δυο στρώσεις ρούχων για να αποφύγεις το έγκαυμα.

 

Πολλά άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου διστάζουν χωρίς λόγο να καταναλώσουν φυτικές ίνες με τον φόβο ότι θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, οι φυτικές ίνες στη διατροφή είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του εντέρου. Για το ευαίσθητο σύστημα όσων υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είναι σημαντικό η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών να γίνεται σταδιακά, ώστε να δίνεται στο ορθό η δυνατότητα να προσαρμοστεί. Μην ξεχνάς, επίσης, να είσαι επιφυλακτική με το πίτουρο μιας και πολλά άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν αναφέρει ότι αποτελεί παράγοντα φλεγμονής στο σύστημά τους.

Πολλά εξειδικευμένα βιβλία, όπως το Eating for IBS της Heather Von Vorous, ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να ξεπεράσουν τους φόβους τους σχετικά με την κατανάλωση τροφών κι έχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Θα βρεις χρήσιμες διατροφικές συμβουλές βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία, καθώς και λαχταριστές συνταγές που ποικίλλουν από σνακ μέχρι γκουρμέ γεύματα. Ένα σωστό βιβλίο αποτελεί must για κάθε άνθρωπο που υποφέρει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Επειδή τα συμπτώματα του σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συχνά συνδέονται με το στρες, ένα από τα μεγαλύτερα όπλα κατά της πάθησης είναι η ικανότητα να ηρεμείς το σώμα σου. Η συστηματική πραγματοποίηση ασκήσεων χαλάρωσης βοηθάει στη μείωση των επιπέδων άγχους και προσφέρει έναν πρακτικό τρόπο διαχείρισης του εσωτερικού στρες που πυροδοτείται από τα εξωτερικά γεγονότα. Τα τρία βασικά είδη ασκήσεων που μπορείς να δοκιμάσεις με μια δόση πειραματισμού, είναι η οπτικοποίηση με στόχο τη χαλάρωση (χαλαρώνεις προσπαθώντας να «μεταφερθείς» σε περιβάλλον που σου δημιουργεί ηρεμία), οι ασκήσεις βαθιών αναπνοών και οι ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης.

Exit mobile version