Site icon Loveyou

Έχεις κρυολόγημα; Αυτά που θα σου έλεγε ο γιατρός

kryologima
Το κρυολόγημα για το γιατρό είναι μία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η οποία κάνει την εμφάνισή της όλο το χρόνο, αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα τους χειμερινούς μήνες. Το κρυολόγημα δεν κάνει διακρίσεις και προσβάλει άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Βέβαια, άτομα με πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπή.
Αιτίες του κρυολογήματος είναι οι εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί, με πιο συχνούς τους ρινοϊούς.

Πως «κολλάει» το κρυολόγημα;

Το κρυολόγημα ή συνάχι, όπως αλλιώς το λέμε, μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων της αναπνοής. Ο άνθρωπος, δηλαδή, που έχει κρυολογήσει μεταδίδει τους ιούς όταν αναπνέει ή βήχει ή φταρνίζεται. Εσύ θα κολλήσεις είτε αν είσαι δίπλα του, είτε αν χρησιμοποιήσεις τα πράγματά του.   Αν αγγίξεις κάποιον ή κάτι που έχει προσβληθεί από ιό του κρυολογήματος και μετά ακουμπήσεις τα μάτια, το στόμα, ή κάποια ανοιχτή πληγή, μπορείς να κολλήσεις. Άρα, ο μόνος τρόπος να αποφύγεις το κρυολόγημα είναι να μένεις μακριά από αυτούς που νοσούν. Αν δεν μπορείς να τους αποφύγεις, απόφυγε την κοινή χρήση αντικειμένων και πλένε πολύ συχνά τα χέρια σου με ζεστό νερό και σαπούνι. Το κρυολόγημα είναι πιο μεταδοτικό 2-4 μέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να επιβιώσει μέσα στον οργανισμό σου και να μεταδοθεί στους άλλους για διάστημα τριών εβδομάδων.
Τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ρινική συμφόρηση, φταρνίσματα, καταρροή, «τσίμπημα» στο λαιμό, υγρά μάτια και κούραση. Στα παιδιά το κρυολόγημα περιστασιακά προκαλεί και πυρετό. Το συνάχι μπορεί επίσης, να προκαλέσει ξερό ή παραγωγικό βήχα. Αν έχεις φλέμματα σε πράσινο ή κίτρινο χρώμα και αισθάνεσαι πόνο κατά τον βήχα, τότε πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που ο βήχας συνοδεύεται από ανοιχτό κόκκινο αίμα ή βλέννες με αίμα.
Τα συμπτώματα διαρκούν 7-10 μέρες και, αντίθετα με αυτά της γρίπης, σου επιτρέπουν να σηκωθείς από το κρεβάτι.
Πότε πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό

Οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάζεται να πάνε στον γιατρό όταν αρρωστήσουν με κρυολόγημα. Ωστόσο μερικές φορές τα συμπτώματα μπορούν να επιμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να επιδεινωθούν, με αποτέλεσμα να αρχίσεις να ανησυχείς. Ενδέχεται το συνάχι να οφείλεται σε κάποια άλλη λοίμωξη, όπως η πνευμονία, ή μπορεί να μην πρόκειται καν για κρυολόγημα. Όταν γνωρίζεις πότε πρέπει να καλέσεις τον γιατρό, είσαι καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

Δες ποιοι είναι οι πιο σίγουροι τρόποι για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος


Κρυολόγημα : η αντιμετώπιση
Πως θα το ξεπεράσεις πιο εύκολα

Το κρυολόγημα δε θεραπεύεται. Πρέπει να περιμένεις να κάνει τον κύκλο του. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστείς από τα συμπτώματα και να νιώθεις λιγότερο καταβεβλημένη.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπευτική αγωγή για το κοινό κρυολόγημα, γιατί καθώς προκαλείται από εκατοντάδες διαφορετικούς ιούς η δημιουργία ενός εμβολίου ή φαρμάκου για τη θεραπεία και την πρόληψη όλων αυτών είναι αδύνατη σήμερα. Αυτό που μπορείς να κάνεις, όμως, είναι να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα με σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης ή φυσικές θεραπείες. 

Το σώμα σου έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να υιοθετήσεις ποιοτική διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αλλά και πρωτεϊνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Αυτό που, όπως δείχνουν οι έρευνες, μπορεί να βοηθήσει είναι μία κοτόσουπα. Εκτός από το κοτόπουλο, χρησιμοποίησε καρότα, σέλινο, μαϊντανό, πιπεριές, κρεμμύδι και λίγο σκόρδο.Αν αναρωτιέσαι για το αν πρέπει να παίρνεις βιταμίνη C, η απάντηση είναι εφ’ όσον έχεις νοσήσει δεν μπορεί να σου προσφέρει πολλά. Η βιταμίνη C έχει θέση στους συμμάχους σου για την πρόληψη του κρυολογήματος.

Όταν είσαι κρυολογημένη ο οργανισμός σου έχει ανάγκη από μεγαλύτερη ενυδάτωση. Όταν λοιπόν λέμε να πίνεις πολλά υγρά, εννοούμε περισσότερα από όσα πρέπει να πίνεις συνήθως. Πίνε αφεψήματα, φυσικούς χυμούς, σούπες, γάλα ή ότι άλλο σου αρέσει (εκτός από αλκοόλ ή καφέ).

Μπορεί να ακούγεται γελοίο να κοιμάται κανείς περισσότερο λόγω ενός συναχιού, αλλά πραγματικά είναι πολύ σημαντικό. Όταν κοιμάσαι, το σώμα σου είναι σε θέση να καταπολεμήσει τις φλεγμονές πιο αποτελεσματικά, ακόμα και τις μικρότερες, όπως το κρυολόγημα. Άρα, πήγαινε για ύπνο μία με δύο ώρες νωρίτερα για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να επανέλθει γρηγορότερα.

Οι εισπνοές με ευκάλυπτο μπορούν πραγματικά να σου προσφέρουν πραγματική ανακούφιση, ειδικά από τη ρινική συμφόρηση και το μπούκωμα. Επιπλέον, ένα ατμόλουτρο μπορεί να βελτιώσει τη συμφόρηση και να ηρεμήσει τον βήχα.

 Έχεις σκεφτεί να φτιάξεις μόνη σου καραμέλες για το λαιμό; Δες εδώ μια συνταγή…

Exit mobile version