Το φούσκωμα στην κοιλιά δεν είναι τίποτα άλλο από αέρια, τα οποία είτε παράγονται κατά τη διάρκεια της πέψης των τροφών, είτε συσσωρεύονται επειδή καταπίνεις περισσότερο αέρα (όταν τρως, μιλάς, μασάς τσίχλα, κ.ά.), είτε επειδή πάσχεις από κάποια ασθένεια του πεπτικού συστήματος.
Οι πιο συχνές αιτίες για το φούσκωμα στην κοιλιά
- Κατάποση αέρα. Όλοι καταπίνουμε αέρα όταν αναπνέουμε, μιλάμε ή μασάμε. Η αυξημένη κατάποση γίνεται όταν μασάμε τσίχλα, πιπιλάμε κάποιο αντικείμενο ή όταν δε μασάμε καλά το φαγητό μας. Όταν ο αέρας που καταπίνεται δεν αποβάλλεται, περνάει μέσα από την πεπτική οδό και απελευθερώνεται μέσω του ορθού. Ο περίσσιος αέρας κατάποσης μπορεί να προκαλέσει και λόξυγκα.
- Τροφές και ποτά. Όλες οι τροφές κατά τη διάσπαση τους από τον οργανισμό προκαλούν παραγωγή αερίων. Υπάρχουν όμως κάποιες που αυτά τα αέρια που παράγονται είναι περισσότερα και άρα προκαλούν φούσκωμα. Τέτοιες τροφές είναι το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα φασόλια, ο αρακάς, τα κρεμμύδια, οι αγκινάρες, κ.ά. Επίσης, φαίνεται πως επιπλέον αέρια και φούσκωμα στην κοιλιά προκαλούν οι γλυκαντικές ουσίες σορβιτόλη, φρουκτόζη, αλλά και τα αεριούχα αναψυκτικά. Τέλος, φούσκωμα προκαλεί η δυσανεξία στη λακτόζη, μία ουσία που περιέχει το γάλα και τα προϊόντα του.
- Δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα στην κοιλιά και πόνο.
- Φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής. Όλα τα φάρμακα (συνταγογραφούμενα και μη) και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να προκαλέσουν τυμπανισμό και αέρια ως παρενέργεια.
- Ορμονικές αλλαγές. Είναι σύνηθες οι γυναίκες να παρουσιάζουν τυμπανισμό πριν από την έμμηνο ρύση εξαιτίας της κατακράτησης υγρών.
Σου προκαλούν αμηχανία τα αέρια κι ερυγές (ρέψιμο);
Κι όμως αποτελούν φυσιολογικές σωματικές διεργασίες. Παρότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν συχνή ή μεγάλη αποβολή αερίων, είναι σπάνιο ο όγκος των αερίων να ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια. Τα φυσιολογικά πλαίσια για την αποβολή αερίων κυμαίνονται ανάμεσα στις 6 και τις 20 φορές τη μέρα. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να το θεωρείς ενοχλητικό ή να σου δημιουργεί αμηχανία, η περίσσια κοιλιακών αερίων δεν οφείλεται συνήθως σε κάποιο σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.
Οι ερυγές ή ρέψιμο, είναι η εκούσια ή ακούσια και ορισμένες φορές ηχηρή αποβολή αέρα από το στομάχι ή τον οισοφάγο μέσω του στόματος. Το ρέψιμο 3 ή 4 φορές μετά την κατανάλωση ενός γεύματος είναι φυσιολογικό φαινόμενο και οφείλεται συνήθως στην κατάποση αέρα (αεροφαγία). Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν νευρικές συνήθειες ή άλλα προβλήματα υγείας, πχ. έλκος ή χολοκυστοπάθεια.
Ακολούθησε κι εσύ αυτούς τους δοκιμασμένους τρόπους για να αποφύγεις το φούσκωμα στην κοιλιά…
Απόφυγε το φούσκωμα στην κοιλιά – συμβουλές για να μη φουσκώνεις, αλλά και για να ξεφουσκώνεις!
- Απόφευγε τις τροφές που προκαλούν αέρια, όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω. Αν υποψιάζεσαι ότι τα συμπτώματά σου οφείλονται στο γάλα και τα λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα, περιόρισε ή απόφυγε την κατανάλωσή τους. Ενημερώσου για το την πάθηση της δυσανεξίας στη λακτόζη. Αν χρησιμοποιείς ξερά φασόλια στη μαγειρική, μούλιασέ τα στο νερό το προηγούμενο βράδυ, χύσε το νερό και μαγείρεψέ τα με καθαρό νερό.
- Μείωσε την …αεροφαγία
- Τρώγε αργά, μην καταβροχθίζεις τις τροφές και μη πίνεις μεγάλες γουλιές. Αφιέρωσε χρόνο στην κατανάλωση των γευμάτων, γιατί όσο πιο βιαστικά τρως τόσο περισσότερο αέρα καταπίνεις.
- Πριν την κατάποση, μάσησε καλά την τροφή.
- Απόφυγε να μιλάς ενώ μασάς.
- Απόφυγε να πίνεις με καλαμάκι.
- Απόφυγε να μασάς τσίχλα ή να τρως καραμέλες.
- Μην καπνίζεις.
- Απόφυγε απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του στομάχου, πχ. εναλλαγή στην κατανάλωση πολύ ζεστών και πολύ κρύων ποτών.
- Να είσαι ήρεμη γιατί το άγχος και η ένταση προκαλούν κατάποση αέρα.
- Κράτα ένα ημερολόγιο διατροφής, εφόσον υποψιάζεσαι ότι τα αέρια οφείλονται σε συγκεκριμένες τροφές. Κατέγραψε οτιδήποτε τρως και πίνεις ώστε μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα να μπορέσεις να εντοπίσεις την αιτία των αερίων και να περιορίσεις ή να προλάβεις τα συμπτώματα περιορίζοντας ή αποφεύγοντας τις συγκεκριμένες τροφές/ποτά. Μίλησε στον γιατρό σου ή σ’ ένα διαιτολόγο και ζήτησε συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή σε περίπτωση που επιθυμείς ν’ αποκλείσεις για πάντα κάποιες τροφές ή ποτά από τη δίαιτά σου.
- Προτίμησε να τρως 6 μικρά γεύματα τη μέρα παρά 3 μεγάλα.
- Βρες λύση για τη δυσκοιλιότητα, η οποία αποτελεί κοινή αιτία του τυμπανισμού.
- Απόφυγε τα καθαρτικά.
- Δοκίμασε τη μέντα. Έχει ανακουφιστική επίδραση στον μετεωρισμό και καταπραΰνει την πεπτική οδό. Ιδανικό ρόφημα μετά από κάθε γεύμα.
- Γυμνάσου. Έστω και 20 λεπτά κάθε μέρα θα σε βοηθήσουν σημαντικά να απαλλαγείς από το φούσκωμα στην κοιλιά.