Site icon Loveyou

Δυσκοιλιότητα: μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτή!

diskoiliotita-telos

Όσο δυσάρεστο σου είναι να συζητάς για τη δυσκοιλιότητα, άλλο τόσο ενοχλητικό είναι σαν πρόβλημα. Είτε σαν προσωρινό, είτε σαν χρόνιο πρόβλημα, ο καθένας μας μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή του τη δυσκοιλιότητα, παρότι οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι κυρίως οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι.

Η δυσκοιλιότητα είναι το αποτέλεσμα της δυσκολίας ή της ελάττωσης της συχνότητας των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου. Ο φυσιολογικός χρόνος αυτών των κινήσεων ποικίλλει σε κάθε άνθρωπο. Σε ορισμένα άτομα, η εντερική λειτουργία πραγματοποιείται τρεις φορές τη μέρα, ενώ σε άλλους μία με δύο φορές την εβδομάδα. Για παράδειγμα, η απουσία εντερικής λειτουργίας για πάνω από τρεις μέρες θεωρείται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πέρα από το οποίο τα κόπρανα γίνονται πιο σκληρά με αποτέλεσμα να περνούν με μεγαλύτερη δυσκολία. Κριτήριο για τη δυσκοιλιότητα αποτελεί και η δυσκολία κατά την κένωση, καθώς και το βάρος και η σύσταση των κοπράνων (αν η αφόδευση είναι επώδυνη και τα κόπρανα μοιάζουν με μικρές σκληρές μπαλίτσες, τότε η δυσκοιλιότητα έχει χτυπήσει την πόρτα σου).

Για να καταλάβεις αν έχεις δυσκοιλιότητα , θα πρέπει να παρουσιάζεις δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών:

  1. Επίπονη αφόδευση
  2. Σκληρά κόπρανα
  3. Αίσθημα μη πλήρους κένωσης
  4. Αίσθημα απόφραξης του ορθοπρωκτικού σωλήνα
  5. Ανάγκη μηχανικής υποβοήθησης της κένωσης
  6. Απουσία μαλακών κοπράνων
  7. Απουσία επαρκών κριτηρίων για διάγνωση Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

Τί προκαλεί την δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα συνήθως οφείλεται περισσότερο σε μια διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου παρά σε κάποιο δομικό πρόβλημα. Τα συνηθέστερα αίτια είναι:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα οφείλεται στην έλλειψη της καλής νευρικής και μυϊκής λειτουργίας του εντέρου.

Μάθε αν μπορεί η δυσκοιλιότητα να είναι επικίνδυνη για την υγεία, αλλά και πως μπορείς να την προλάβεις και να την αντιμετωπίσεις…

Πάρε τα μέτρα σου για την πρόληψη και την ανιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Είναι οι ίδιες συνήθεις με αυτές που θα σε βοηθήσουν να την αντιμετωπίσεις. Αυτά που μπορείς να κάνεις λοιπόν είναι:

Ναι ή όχι στα φάρμακα για τη δυσκοιλιότητα;

Για την αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη αι μάλιστα αν την ξεκινήσεις νωρίς τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα της. Τα μέτρα που αναφέρονται παραπάνω μπορούν να σε ανακουφίσουν από κάποια περιστασιακά επεισόδια δυσκοιλιότητας, αλλά δύσκολα θα δώσουν λύση στα χρόνια προβλήματα. Συμβουλέψου το γιατρό σου.

Μπορεί η δυσκοιλιότητα να είναι επικίνδυνη για την υγεία;

Στη συντριπτική πλειοψηφία η δυσκοιλιότητα δεν οφείλεται σε κάποιο οργανικό αίτιο ούτε αποτελεί σύμπτωμα απειλητικό για τη ζωή.

Όμως, σε ένα ποσοστό 10-15% των ατόμων με δυσκοιλιότητα, αυτή μπορεί να οφείλεται σε κάποια οργανική βλάβη η οποία να προκαλεί στένωση του αυλού του παχέος εντέρου και για το λόγο αυτό να δυσχεραίνει την αποβολή των κοπράνων (ή και των αερίων ακόμη). Συνηθέστερο αίτιο για την μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού στένωση του αυλού αποτελεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου, σπανιότερα δε άλλες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. μεγάλοι πολύποδες, εκκολπώματα, ειδικού τύπου φλεγμονές του παχέος ή και του λεπτού εντέρου κ.α.). Για τον αποκλεισμό αυτών των ενδεχόμενων θα πρέπει το άτομο ε δυσκοιλιότητα να υποβληθεί στον ενδεικνυόμενο, ανάλογα με την περίπτωση, έλεγχο. Βασική εξέταση ελέγχου είναι η κολονοσκόπηση ή ακόμη και άλλες εξετάσεις που ο γιατρός θεωρεί αναγκαίες.

Γενικά, συνιστάται διερεύνηση για πιθανό οργανικό αίτιο δυσκοιλιότητας σε:

Εάν έχεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να συμβουλευτείς αμέσως το γιατρό.

Exit mobile version