Site icon Loveyou

Τι ξέρεις για το διαβήτη τύπου 2; Ότι ίσως σε αφορά;

diavitis-typou-2

Η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη έχει λάβει πλέον επιδημικό χαρακτήρα. Οι διαβητικοί στην υφήλιο το 1985 ήταν 33 εκατομμύρια, το 2003 έφτασαν τα 194 εκατομμύρια και υπολογίζεται ότι μέχρι το έτος 2025 ο αριθμός τους θα ανέλθει σε 333 εκατομμύρια. Από αυτούς το 95% περίπου θα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που ονομάζεται και μη ινσουλινο-εξαρτώμενος, είναι η πιο κοινή μορφή διαβήτη. Αντίθετα με όσους πάσχουν από τον τύπου 1, ο οργανισμός των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 παράγει ινσουλίνη, με τη διαφορά ότι είτε το πάγκρεας δεν εκκρίνει επαρκή ποσότητα, είτε ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιεί. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αντοχή στην ινσουλίνη. Όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη δε χρησιμοποιείται όπως θα’ πρεπε, η γλυκόζη δεν εισχωρεί στα τοιχώματα των κυττάρων, αλλά συσσωρεύεται στο αίμα με αποτέλεσμα τα κύτταρα να μην μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.

Προβλήματα που επίσης σχετίζονται με τη συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα είναι:

 

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2;

Όλοι, είναι η σωστή απάντηση.Ωστόσο, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου ανήκουν όσοι:

Πού οφείλεται  ο Διαβήτης Τύπου 2;

Παρότι αποτελεί την πιο κοινή μορφή διαβήτη συγκριτικά με τον διαβήτη τύπου 1, οι αιτίες του είναι λιγότερο κατανοητές. Ωστόσο, η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά των ασθενών με διαβήτη τυπου 2. Επίσης, ανήκει στις κληρονομικές παθήσεις.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του Διαβήτη Τύπου 2;

Πολύ συχνά, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ όταν υπάρχουν ποικίλλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πώς γίνεται η διάγνωση του Διαβήτη Τύπου 2;

Για να διαγνώσει τον διαβήτη τύπου 2 ο γιατρός θα ζητήσει πρώτα μια εξέταση αίματος νηστείας ή μια 2ωρη καμπύλη σακχάρου για τον έλεγχο ανωμαλιών (υψηλά επίπεδα γλυκόζης). Εναλλακτικά, μπορεί να κάνεις μια δοκιμή που ονομάζεται γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη A1c που δείχνει τον μέσο όρο γλυκόζης στο αίμα τους τελευταίους 2-3 μήνες. Επιπλέον, θα σε παραπέμψει σε εξέταση για την ανεύρεση σωματίων γλυκόζης ή κετόνης στα ούρα.

Δες πως μπορείς να προλάβεις και να αποφύγεις την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τυπου 2…


Υγιεινός τρόπος ζωής: η μόνη πρόληψη για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Καθώς είναι -μέχρι στιγμής- αδύνατο να αλλαξεις την κληρονομική σου προδιάθεση και βέβαια δεν μπορείς να σταματήσεις το χρόνο να περνά, μία ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική σωματική άσκηση είναι αυτά που μπορούν να σε βοηθήσουν να προλάβεις και να αποφύγεις το διαβήτη τύπου 2. Εννοείται, πως αν είσαι υπέρβαρη ή παχύσαρκη πρέπει να απαλλαγείς από τα επιπλέον κιλά. Μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine, καταλήγει στο ότι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 είναι τα παραπανίσια κιλά και η παχυσαρκία. Για μια περίοδο follow up 16 ετών, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η τακτική άσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα πέντε φορές την εβδομάδα, και μια ισορροπημένη δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Με λίγα λόγια, η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 είναι τόσο εύκολη υπόθεση όσο και η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Σε μια άλλη μελέτη της Φινλανδικής Ομάδας Μελετών για την Πρόληψη του Διαβήτη,  οι ερευνητές δοκίμασαν τις συνέπειες της απώλειας βάρους, της διατροφής και της άσκησης για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε περισσότερα από 500 άτομα που ήταν υπέρβαρα και είχαν προδιαβήτη ή οριακό διαβήτη, με μια στοματική εξέταση ανοχής στη γλυκόζη. Το συμπέρασμα ήταν ότι κάνοντας αλλαγές με στόχο την απώλεια βάρους και τη βελτίωση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, τα άτομα με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατάφεραν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 50% ή και περισσότερο.

Επίσης, για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, να ξέρεις ότι αν έχεις υπέρταση καλό είναι να ρυθμίσεις την πίεση σου και επίσης να διατηρείς στα επιθυμητά επίπεδα τα λιπίδια (χοληστερίνη και τριγλυκερίδια) του οργανισμού. Τέλος, η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ είναι δύο ακόμα κινήσεις που πρέπει να κάνεις.

Exit mobile version