Site icon Loveyou

Τι μπορούν να σου πουν τα νύχια για την υγεία σου

nyxia-ygeia
Τα τριμάρεις, τα λιμάρεις, τα βάφεις, αλλά ξέρεις τι είναι οι κηλίδες πάνω τους, οι ραβδώσεις και ίσως κάποιοι παράξενοι χρωματισμοί; Τα νύχια μπορούν να σου αποκαλύψουν προβλήματα όχι μόνο δικά τους, αλλά και της υγείας σου συνολικότερα.

Παρά το γεγονός ότι τίποτα δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον γιατρό για μια σωστή διάγνωση, αν ελέγχεις και μόνη τα νύχια σου για ανωμαλίες έχεις περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσεις πιθανά «καμπανάκια κινδύνου». Γι’ αυτό πριν αρχίσεις να χρησιμοποιείς το νέο σούπερ βερνίκι σου, ρίξε τους μια προσεκτική ματιά.

Χλωμά νύχια
Το πρόβλημα με τα λευκά νύχια δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Όταν η κοίτη του νυχιού είναι υπερβολικά χλωμή ενδέχεται να έχεις αναιμία, μια διαταραχή του αίματος που χαρακτηρίζεται από την χαμηλή περιεκτικότητα σε ερυθρά αιμοσφαίρια. «Η αναιμία που οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να οδηγήσει στην ανεπαρκή οξυγόνωση του αίματος και ως συνέπεια να κάνει το δέρμα και τους ιστούς να χλομιάσουν, ιδιαίτερα τους ιστούς κάτω από τα νύχια», λέει η Shilpi Agarwal, M.D., πιστοποιημένη οικογενειακή γιατρός και παθολόγος ολιστικής ιατρικής στο Λος Άντζελες. Για ν’ αυξήσεις τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σου, φρόντισε να καταναλώνεις καλές πηγές σιδήρου, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και το κόκκινο κρέας.
Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, τα χλωμά νύχια αποτελούν σημάδι πρώιμου διαβήτη ή πάθησης του ήπατος, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη ροή του αίματος. «Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, ο διαβήτης μπορεί να ελεγχθεί με τη βοήθεια διατροφικών αλλαγών», λέει η Dr. Agarwal. Απόφυγε τις επεξεργασμένες τροφές με πολλά σάκχαρα και υδατάνθρακες, και κατανάλωσε περισσότερες φυτικές ίνες, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. «Αυτά θα σε βοηθήσουν να σταθεροποιήσεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να περιορίσεις την κυκλοφορική βλάβη που προκαλούν τα ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου», εξηγεί. Σε περίπτωση ηπατικής νόσου, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό για να γίνουν οι εξετάσεις που θα εξασφαλίσουν μια ακριβή διάγνωση.

Μήπως τα νύχια σου είναι κίτρινα, έχουν γραμμές ή βαθουλώματα;


Κίτρινα ή χοντρά νύχια
Τα κίτρινα νύχια δεν έχουν κολακευτική όψη και η αιτία που προκαλεί τη δυσχρωμία είναι ακόμη πιο δυσάρεστη: «Τα χοντρά νύχια, με ή χωρίς κιτρινωπή απόχρωση, είναι χαρακτηριστικά μιας μυκητιακής μόλυνσης που γενικά πλήττει ολόκληρη την κοίτη του νυχιού», λέει η Dr. Agarwal, προσθέτοντας ότι τα τοπικά σκευάσματα συχνά δεν βελτιώνουν την κατάσταση, αφού η μόλυνση βρίσκεται στην κοίτη και στο εσωτερικό πέταλο του νυχιού. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη λήψη κάποιου φαρμάκου από το στόμα το οποίο δρα σε ολόκληρο το εύρος του μολυσμένου νυχιού.

Νύχια με σκουρόχρωμες γραμμές
Ακόμα κι αν ελέγχεις σχολαστικά το δέρμα σου κάθε μήνα για ύποπτες ελιές, το πιθανότερο είναι πως παραβλέπεις τα νύχια σου, ένα μέρος όπου επικίνδυνα μελανώματα μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. «Μην αγνοείς ποτέ τις σκούρες καφέ ή μαύρες κάθετες γραμμές στην κοίτη του νυχιού γιατί μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος που απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία», προειδοποιεί η  Dr. Agarwal.
Φρόντισε ν’ αφήνεις τα νύχια σου άβαφτα ανά τακτικά χρονικά διαστήματα για να μπορείς να τα εξετάζεις, και στο ενδιάμεσο μπορείς να κάνεις μανικιούρ. «Επειδή το φως του ήλιου δεν μπορεί να εισχωρήσει μέσα από το βερνίκι, οποιαδήποτε απόχρωση εκτός από την ανοιχτόχρωμη προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία», λέει η Dr. Agarwal.

Βαθουλώματα στα νύχια
Οι εσοχές και οι μικρές ρωγμές στα νύχια είναι γνωστά ως «βαθουλώματα» της κοίτης του νυχιού και συνδέονται συχνά με την ψωρίαση, μια οιδηματώδη ασθένεια που προκαλεί φολιδωτές ή κόκκινες κηλίδες σε ολόκληρο το σώμα. «Τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση εμφανίζουν συμπλέγματα κυττάρων κατά μήκος της κοίτης του νυχιού τα οποία συσσωρεύονται και διαταράσσουν τη γραμμική, ευθεία ανάπτυξη ενός φυσιολογικού νυχιού», εξηγεί η Dr. Agarwal. «Η απομάκρυνση αυτών των κυττάρων αφήνει πίσω στα αντίστοιχα σημεία βαθουλώματα και εσοχές». Το μόνο που απαιτείται συνήθως για τη διάγνωση είναι μια εξέταση από τον γιατρό, ύστερα από την οποία ενδέχεται να προτείνει τη λήψη φαρμάκων τοπικά, ενέσιμα ή με κατάποση, ή κάποια ήπια θεραπεία.

Γιατί τα νύχια σπάνε εύκολα, αποκτούν λευκές γραμμές ή γίνονται μπλε;


Εύθραυστα, λεπτά και ανασηκωμένα νύχια
Μπορεί το σπάσιμο ενός νυχιού να θεωρείται μια κακή στιγμή, αλλά αν οι άκρες των νυχιών σου υποχωρούν με το παραμικρό άγγιγμα, τότε μάλλον έχεις πρόβλημα στον θυρεοειδή σου. Αυτός ο αδένας στο εσωτερικό του λαιμού ρυθμίζει τον μεταβολισμό, την ενέργεια και την ανάπτυξη, και η ανεπαρκής παρουσία της ορμόνης του θυρεοειδούς προκαλεί τριχόπτωση, εύθραυστα και λεπτά νύχια, και αργή ανάπτυξη των νυχιών, λέει η Dr. Agarwal.
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς παρατηρούνται και με την έντονη αποκόλληση της ονυχαίας πλάκας από την κοίτη του νυχιού (ονυχόλυση). «Τα ανασηκωμένα νύχια πιστεύεται ότι οφείλονται στην αύξηση της ορμόνης του θυρεοειδούς η οποία επιταχύνει την κυτταρική ανανέωση, γεγονός που κάνει το νύχι να παρεκκλίνει από τη φυσιολογική και γραμμική του ανάπτυξη», εξηγεί η γιατρός.
Τα εύθραυστα, λεπτά νύχια που μεγαλώνουν αργά ή ανασηκώνονται, είναι σημάδι ότι πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου το συντομότερο δυνατό. Κάνοντας μια απλή εξέταση αίματος μπορείς να εντοπίσεις τις διαταραχές του θυρεοειδούς και να λάβεις την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Λευκές γραμμές
Οι ραβδώσεις στα νύχια είναι καλές μόνο όταν είναι το αποτέλεσμα ενός ευφάνταστου μανικιούρ. Οι οριζόντιες λευκές γραμμές που εκτείνονται σε ολόκληρο το νύχι (λευκονυχία), εμφανίζονται σε ζεύγη και παρατηρούνται σε περισσότερα από ένα νύχια, ονομάζονται γραμμές του Muehrcke. Μπορεί να είναι ενδεικτικές κάποιας νεφρικής πάθησης, ηπατικής ανωμαλίας ή έλλειψης πρωτεΐνης κι άλλων θρεπτικών συστατικών. Η Dr. Agarwal εξηγεί: «Πιστεύεται ότι οφείλονται στη διαταραχή της παροχής αίματος στην κοίτη του νυχιού εξαιτίας κάποιας λανθάνουσας πάθησης».
Ωστόσο, οι μικρότερες λευκές, οριζόντιες γραμμώσεις ή κηλίδες είναι το αποτέλεσμα τραύματος στη βάση του νυχιού. Διαρκούν από εβδομάδες μέχρι μήνες και συνήθως υποχωρούν μόνες τους.

Μπλε νύχια
Η μπλε χροιά αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο οργανισμός δεν οξυγονώνεται επαρκώς και τα μπλε νύχια σημαίνουν ακριβώς το ίδιο, δηλαδή ότι στα ακροδάχτυλα δεν κυκλοφορεί αρκετό οξυγόνο. Η αιτία του προβλήματος μπορεί να είναι κάποια αναπνευστική πάθηση ή αγγειακό πρόβλημα που ονομάζεται Νόσος Raynaud, μια σπάνια διαταραχή των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με την Dr. Agarwal. Ορισμένα άτομα έχουν πιο αργή κυκλοφορία του αίματος – ειδικά όταν εκτίθενται σε ψυχρές θερμοκρασίες – , ωστόσο, αν τα νύχια σου είναι διαρκώς μπλε είναι απαραίτητη η αιματολογική εξέταση για τον έλεγχο των επιπέδων οξυγόνωσης.

Exit mobile version