Xοιρινά μπριζολάκια με σος από μύρτιλλα
Τα χοιρινά μπριζολάκια με σος από μύρτιλλα ταιριάζουν τέλεια με ρύζι μπασμάτι.
Χρόνος προετοιμασίας:8 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:10 λεπτά
Υλικά (4 μερίδες):
– 2 κουτ. της σούπας αλεύρι
– 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
– 1/4 κουτ. του γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
– 4 χοιρινά μπριζολάκια χωρίς κόκαλα (120 γραμμ. το καθένα), πάχους περίπου 1 εκ.
– 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
– 1/2 φλιτζ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– 1 φλιτζ. χυμός μύρτιλλων
– 1/2 φλιτζ. ζωμός κοτόπουλου με ελάχιστο αλάτι
– 2 κουτ. της σούπας κέτσαπ
– 2 κουτ. της σούπας ξίδι μπαλσάμικο
– 1 1/3 φλιτζ. μύρτιλλα
– 1/4 φλιτζ. βασιλικός ψιλοκομμένος Οδηγίες:
- Βάλε σε ρηχό μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Κάλυψε ελαφρώς τα χοιρινά μπριζολάκια από τις δύο πλευρές με το μείγμα και φύλαξε το αλεύρι που περισσεύει.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ζέστανε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μεσαία ως υψηλή φωτιά, χωρίς να το αφήσεις να καεί.
- Τσιγάρισε το χοιρινό μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, για 2 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.
- Βάλε το λάδι που περίσσεψε σε ένα τηγάνι. Ρίξε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρισέ τα σε μεσαία φωτιά, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύεις, μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 1 λεπτό.
- Πρόσθεσε το αλεύρι που περίσσεψε και άσ’ το στη φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να σωθούν τα υγρά, για 10 δευτερόλεπτα.
- Πρόσθεσε το ζωμό κοτόπουλου, το χυμό μύρτιλλων, το κέτσαπ, το ξίδι μπαλσάμικο και μαγείρεψε με ανοιχτή κατσαρόλα, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πήζει, για περίπου 2 λεπτά.
- Βάλε το χοιρινό (και τους χυμούς του που έτρεξαν στο πιάτο) στην κατσαρόλα. Πρόσθεσε τα μύρτιλλα και το βασιλικό, και μαγείρεψε σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό. Γύρισε το χοιρινό από την άλλη πλευρά και άφησέ το να ψηθεί παντού, ακόμη και στο κέντρο, μέχρι τα μύρτιλλα να είναι ελαφρώς μαλακά και η σάλτσα να δέσει, για περίπου 1 λεπτό.
Θερμίδες (ανά μερίδα -120 γραμμ. χοιρινό, 1/3 του φλιτζανιού σάλτσα):
326
326