Μπιφτέκια χωρίς κιμά: εναλλακτική νοστιμιά
Σε αυτά τα μπιφτέκια τα μαύρα φασόλια και το ρύζι παίζουν το ρόλο του κιμά και σε αποζημιώνουν και με το παραπάνω γευστικά. Οι φίλοι σου να ενθουσιαστούν- κι ας μην είναι χορτοφάγοι.
Χρόνος προετοιμασίας:20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:10 λεπτά
Υλικά (6 μερίδες):
– 1 φλιτζ. στιγμιαίο αναποφλοίωτο ρύζι
– 2 κονσέρβες (440 γραμμ. η καθεμία) μαύρα φασόλια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
– 120 γραμμ. ψιλοκομμένες πράσινες καυτερές πιπερίτσες
– 1 λιαστή καυτερή πιπεριά
– 1 κουταλάκι τσίλι σε σκόνη
– 120 γραμμ. τριμμένο πικάντικο τυρί
– 6 διπλές μεξικάνικες πίτες ολικής άλεσης με διάμετρο 10 εκ.
– 9 κουταλιές έτοιμη μεξικάνικη σάλτσα (στο σούπερ μάρκετ θα βρεις μεγάλη ποικιλία λιγότερο ή περισσότερο πικάντικων)
Οδηγίες :
- Σε μεσαία κατσαρόλα βράζεις 1 ¼ φλιτζάνια νερό. Προσθέτεις το ρύζι, χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και το αφήνεις να σιγοβράσει για 10′. Απομακρύνεις από τη φωτιά και το αφήνεις 5′ να «σταθεί».
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάς το βρασμένο ρύζι μαζί με τις πιπεριές, τη λιαστή πιπεριά, το τσίλι, το τυρί και με 1 κουταλιά έτοιμη μεξικάνικη σάλτσα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο (αν θες κρατάς μερικά ολόκληρα φασόλια και τα προσθέτεις μετά). Σχηματίζεις με το μείγμα έξι μπιφτέκια πάχους περίπου 4 εκ.
- Ζεσταίνεις ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνεις τα μπιφτέκια για περίπου 5′ από την κάθε πλευρά.
- Καλύπτεις το καθένα με 1 φέτα τυρί, σκεπάζεις το τηγάνι με ένα καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και τα αφήνεις 1′ ακόμη μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Βάζεις τα μπιφτέκια μέσα στις πίτες και γαρνίρεις με 1 ½ κουταλιές μεξικάνικη σάλτσα.
Θερμίδες ανά μερίδα : 345