Mελιτζάνες με ρύζι και δυόσμοΤσελεμεντές
Ασυνήθιστος και ισορροπημένος διατροφικά συνδυασμός γεύσεων, που θα ενθουσιάσει όλους όσους αγαπούν τα λαδερά!
Χρόνος προετοιμασίας:30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:30-35 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα):
– 1 κιλό μελιτζάνες (αργείτικες)
– 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
– 1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι
– 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
– 1-2 φρέσκιες ντομάτες (ψιλοκομμένες)
– 5 φλιτζ. τσαγιού νερό
– δυόσμο (ψιλοκομμένο)
– αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
- Πλένετε τις μελιτζάνες, τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια ή κύβους. Τις βάζετε σε σουρωτήρι, τις αλατίζετε και τις αφήνετε εκεί για 1/2 ώρα τουλάχιστον.
- Ζεσταίνετε το λάδι σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και τις μελιτζάνες για μερικά λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες και 1/2 φλιτζάνι από το νερό και σιγοβράζετε για 5-7 λεπτά.
- Προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο νερό, αλατοπιπερώνετε και περιμένετε να πάρει βράση. Τότε ρίχνετε στην κατσαρόλα και το ρύζι και ανακατεύετε.
- Σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι και το φαγητό να μείνει με το λάδι του. Μόλις σβήσετε τη φωτιά, προσθέτετε στην κατσαρόλα το δυόσμο και ανακατεύετε.
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό, πασπαλίζοντας, εάν θέλετε, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή με επιπλέον φρεσκοκομμένο δυόσμο.
Συμβουλή: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με ζωμό κότας ή λαχανικών (κατά προτίμηση σπιτικό), για ακόμη μεγαλύτερη νοστιμιά.
– Μπορείτε να απολαύσετε το λαδερό, συνοδεύοντάς το με τυρί φέτα ή με άλλο λευκό τυρί, ψωμί ολικής άλεσης και μαρουλοσαλάτα.