Μελιτζάνες παπουτσάκιαΤσελεμεντές
Κλασικό λαδερό φαγητό, ιδανικός συνδυασμός της μελιτζάνας με τον κιμά. Η νοστιμιά του σίγουρα θα σας ανταμείψει!
Χρόνος προετοιμασίας:50-60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:50-60 λεπτά
Υλικά (για 8 άτομα):
– 8 μέτριες μελιτζάνες (φλάσκες)
– 400 γραμ. κιμά
– 2 κρεμμύδια (ψιλοκομ.)
– 4-5 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες)
– 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
– 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
– 2 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
– 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
– 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
– αλάτι, πιπέρι
– 1/2 δόση σάλτσα μπεσαμέλ για το γκρατινάρισμα
– λίγο τριμμένο τυρί
Οδηγίες:
- Καθαρίζετε τις μελιτζάνες αφαιρώντας το κοτσάνι τους, τις πλένετε και τις κόβετε κατά μήκος, στη μέση. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν για 1/2 ώρα τουλάχιστον.
- Στη συνέχεια, τις χαράζετε γύρω-γύρω με μαχαίρι και αφαιρείτε την ψίχα τους. Τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι ή τις ψήνετε στο γκριλ του φούρνου σας για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Ετοιμάζετε τη γέμιση, ζεσταίνοντας το μισό λάδι σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τον κιμά και τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς για να μη σβολιάσει ο κιμάς. Προσθέτετε στον κιμά τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζ. τσαγιού νερό, το μοσχοκάρυδο, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Τον αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά του.
- Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ
- Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μίγμα του κιμά, μοιράζετε από πάνω τις ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνετε και τις σκεπάζετε με μια στρώση μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί, τις βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο και τις ψήνετε στους 200 βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου.