Μελιτζάνες λαδερές με ντομάταΤσελεμεντές
Ένα από τα πιο αγαπημένα λαδερά πιάτα του καλοκαιριού, οι μελιτζάνες με ντομάτα είναι νόστιμες και χορταστικές.
Χρόνος προετοιμασίας:40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:45-50 λεπτά
Υλικά (για 4-6 άτομα):
– 1½-2 κιλά μελιτζάνες (αργείτικες)
– 700 γραμ. φρέσκιες ντομάτες
– 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
– 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο (προαιρετικά)
– 3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
– 1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
– αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
- Ζεματάτε τις ντομάτες σε καυτό νερό, τις ξεφλουδίζετε, τις κόβετε στη μέση και βγάζετε τα σποράκια τους. Στη συνέχεια, τις ψιλοκόβετε ή τις περνάτε από το μύλο των λαχανικών, για να γίνουν πουρές.
- Καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις πλένετε και τις κόβετε σε κομμάτια. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 1 ώρα περίπου, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
- Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και, μόλις κάψει, ρίχνετε λίγες-λίγες τις μελιτζάνες. Τις μισοτηγανίζετε, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. (Εάν χρειαστεί, προσθέτετε κι άλλο λάδι). Τις βγάζετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Στη συνέχεια, βάζετε το υπόλοιπο λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε ελαφρά τα κρεμμύδια και το σκόρδο (εάν βάλετε). Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 1 ποτήρι νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να πάρει βράση και ρίχνετε τις μελιτζάνες.Αλατοπιπερώνετε και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να μείνουν με τη σάλτσα τους. Δέκα λεπτά περίπου πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτετε στην κατσαρόλα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.