Γίγαντες στο φούρνο με σπανάκιΤσελεμεντές
Όσπρια και χορταρικά, σε έναν υπέροχο συνδυασμό για να έχετε ένα πλήρες, χορταστικό και πολύ υγιεινό πιάτο.
Χρόνος προετοιμασίας:1½ ώρα
Χρόνος μαγειρέματος:1 ώρα
Υλικά (για 6 άτομα):
– 1½ κιλό σπανάκι
– 500 γραμ. φασόλια γίγαντες
– 1 μικρό πράσο
– 1 ματσάκι άνηθο
– 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
– 1/2 κιλό φέτα (σκληρή)
– 1 κιλό ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκιες ντομάτες
– ελαιόλαδο
– φρυγανιά (τριμμένη)
– αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
- Μουσκεύετε από το βράδυ τους γίγαντες στο νερό και το πρωί τους μισοβράζετε και τους στραγγίζετε.
- Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε το σπανάκι σε κομμάτια στο μέγεθος ενός δαχτύλου. Στη συνέχεια, το στραγγίζετε, το τρίβετε με λίγο αλάτι και το στύβετε ελαφρά με τα χέρια σας, να βγάλει το ζουμί του.
- Κόβετε μέσα στο σπανάκι το πράσο, τα κρεμμυδάκια και το άνηθο. Κομματιάζετε με το χέρι σας το τυρί, ρίχνετε τη μισή ποσότητα μέσα στα χορταρικά και ανακατεύετε καλά το μίγμα.
- Στρώνετε σ’ ένα ταψί τη μισή ποσότητα από το μίγμα, βάζετε από πάνω τους γίγαντες και τους σκεπάζετε με το υπόλοιπο μίγμα.
- Ρίχνετε από πάνω το λάδι, τη ντομάτα ψιλοκομμένη μαζί με το ζουμί της και το υπόλοιπο τυρί σε κομματάκια. Τέλος, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά.
- Βάζετε το φαγητό να ψηθεί σε μέτριο φούρνο για περίπου 1 ώρα και σερβίρετε σε μερίδες.
Συμβουλή: Το φαγητό αυτό τρώγεται ζεστό, όπως βγαίνει από το φούρνο, για να απολαύσετε και το λιωμένο τυρί του.
– Αν η φέτα που θα χρησιμοποιήσετε είναι πολύ αλμυρή, προσοχή στο αλάτι.