Γιαχνί με αγκινάρες, φινόκιο και πράσαΤσελεμεντές
Μπορείτε να το σερβίρετε σαν κύριο πιάτο και να το συνοδεύσετε με γιαούρτι και χωριάτικο ψωμί.
Χρόνος προετοιμασίας:45-50 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:35-40 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα):
– 6 φρέσκιες αγκινάρες
– 2 μέτριες μαραθόριζες (φινόκιο)
– 4 μέτρια πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
– 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
– 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
– χυμό 2 λεμονιών
– 1 κουτ. σούπας αλεύρι (διαλυμένο σε λίγο νερό)
– 1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
– ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού (προαιρετικά)
– ελαιόλαδο
– αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες:
- Καθαρίζετε τις αγκινάρες και κόβετε τις καρδιές τους στα τέσσερα. Τις ρίχνετε σε λεκάνη μαζί με νερό που θα τις σκεπάζει, το αλεύρι και το χυμό1/2 λεμονιού. Κρατάτε το τρυφερό μέρος από τα κοτσάνια τους, τα ξεφλουδίζετε και τα ψιλοκόβετε.
- Πλένετε και καθαρίζετε τα πράσα και τα κόβετε σε ροδέλες. Καθαρίζετε τις μαραθόριζες και τις κόβετε σε λωρίδες. Πλένετε και καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια και τα κόβετε σε ροδέλες.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε για μερικά λεπτά το κρεμμύδι. Προσθέτετε τα πράσα, τις μαραθόριζες, τα τρυφερά κοτσάνια από τις αγκινάρες και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
- Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα τις αγκινάρες, στραγγισμένες και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι αγκινάρες για 30 λεπτά περίπου και να μείνουν με το λάδι τους. (Σε αυτό το διάστημα εάν χρειαστεί θα προσθέσετε λίγο ακόμη ζεστό νερό στην κατσαρόλα).
- Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, περιχύνετε το φαγητό με το χυμό των λεμονιών και πασπαλίζετε με το μισό άνηθο.
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, πασπαλισμένο με το ξύσμα του πορτοκαλιού και τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο άνηθο.