Site icon Loveyou

Υπάρχει σωστός τρόπος να κάνεις έναν καβγά μαζί του!

mr-ms-smith
Ανακάλυψε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κάνεις έναν καβγά για να σταματήσεις επιτέλους να φωνάζεις, να διαμαρτύρεσαι και να παραπονιέσαι άδικα και χωρίς αποτέλεσμα. Κατ’ αρχήν πρέπει να μάθεις ότι σε μία σχέση,  το να νιώθεις κάποιες στιγμές για τον άλλο ότι θες παθιασμένα και κάποιες άλλες ότι θες να τον πνίξεις θεωρείται πως είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αυτό συμβαίνει γιατί στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου, όπου ενεργοποιούνται τα τρυφερά συναισθήματα, παράγονται και οι ορμόνες που ξυπνούν την οργή μας. «Μία διαφωνία ή ένας καβγάς μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι η σχέση σου είναι δυνατή και παθιασμένη, αλλά και ότι δεν φοβάσαι μήπως χάσεις το σύντροφό σου εκφράζοντας τα αρνητικά συναισθήματά σου», διαπιστώνει η drBonnieEakerWeil, συγγραφέας του βιβλίου Makeup, don’tbreakup, η οποία και σε βοηθά να ανακαλύψεις ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κάνεις έναν καβγά με τον αγαπημένο σου, χωρίς να δημιουργούνται καταστάσεις που δύσκολα ξεπερνώνται!

Πρόσεχε τα λόγια σου

Στην κορύφωση ενός καβγά τις περισσότερες φορές λέγονται περισσότερα από όσα πρέπει. Όπως παρατηρεί η RitaDeMaria, δ/ντρια του Εκπαιδευτικού Τμήματος του Συμβουλίου Σχέσεων του Πανεπιστμίου της Φιλαδέλφειας «Όταν αρχίζουν οι προσβολές οι άνθρωποι πληγώνονται ανεπανόρθωτα και η πιθανότητα επίλυσης μιας διαφωνίας κάνει φτερά».Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο εγκέφαλος μας διαθέτει ένα μηχανισμό άμεσης αντίδρασης σε κάθε είδους επίθεση, ακόμα και λεκτική. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να προσέχεις πολύ τις λέξεις που χρησιμοποιείς πάνω στα νεύρα σου: όσο πιο σκληρές είναι τόσο περισσότερο φέρνουν τον άλλο σε θέση άμυνας. Για παράδειγμα, αντί να πεις «είσαι απίστευτα τεμπέλης», προτίμησε να εστιάσεις στο πόσο σε κουράζει να προγραμματίζεις μόνη σου κάθε τι και πόση ανάγκη έχεις από τη δική του βοήθεια. Έτσι κι αλλιώς, το βασικό ζητούμενο κάθε καβγά δεν είναι να κολλήσεις τον άλλο στον τοίχο, αλλά να δώσεις λύση στο πρόβλημα που τον προκάλεσε.



Προσπάθησε να ακούς περισσότερο από το να μιλάς

Μήπως σε κάθε σας διαφωνία πιάνεις τον εαυτό σου να επαναλαμβάνει διαρκώς τα ίδια και τα ίδια; Πάτα στοπ! Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έδειξε ότι τα ζευγάρια που δεν περνούν καλά τείνουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια παράπονα συνεχώς ελπίζοντας ότι κάποτε ο άλλος θα αποφασίσει να κάνει κάτι γι’ αυτά. Ωστόσο, πρόκειται για μία άκρως αντιπαραγωγική διαδικασία κι αυτό γιατί σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι διάλογος. “Αντί να επαναλαμβάνεις τι θες ή τι δε θες σε κάθε σας καβγά, άκου τις αντιρρήσεις του και με ποια επιχειρήματα σε αντιικρούει. Έχε στο νου σου ότι το αποτέλεσμα μιας διαφωνίας δεν πρέπει να είναι να είσαι εσύ νικήτρια, αλλά πώς θα είστε και οι δύο ικανοποιημένοι”, επισημαίνει ο dr. BenjaminKarney, επικεφαλής της έρευνας.

Ο σωστός τρόπος να κάνεις έναν καβγά δε σημαίνει ότι κερδίζεις πάντα εσύ

Ακόμα κι όταν πρόκειται για μια απλή ερωτική φιλονικία, η αυλαία δεν πρέπει να πέφτει με τον έναν από τους δύο να επιστρέφει στην κρεβατοκάμαρα γεμάτος τύψεις και νιώθοντας ταπεινομένος. «Συχνά, οι περισσότεροι επικεντρωνόμαστε μόνο στο να αποδείξουμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο κι αυτό μας αποσπά από το να προσπαθήσουμε να λύσουμε εις βάθος τα προβλήματα μας», υπογραμμίζει ο drB. Karney, ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι συγκρούσεις επιλύονται ταχύτερα και με μεγαλύτερη επιτυχία όταν κανένας από τους δύο δεν αισθάνεται αναγκασμένος να παραδεχτεί την προσωπική του ήττα». Ένα καλό ξεκίνημα για να βρεθεί λύση και να σταματήσει ο καβγάς είναι να αναζητήσετε κάτι στο οποίο συμφωνείτε, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να παραδεχτείς ότι, όποτε βγαίνει με τους φίλους του, πράγματι τον παίρνεις τηλέφωνο κάθε μισή ώρα και στο ενδιάμεσο του στέλνεις ένα μήνυμα στο οποίο απαιτείς απάντηση. Το δέυτερο είναι να καταλήξετε σε μία λύση, η οποία θα σας ικανοποιεί στον ίδιο βαθμό. Προσοχή, δεν είναι απαραίτητο να σας ικανοποιεί απόλυτα, αλλά να σας ικανοποιεί το ίδιο. Κάτι τέτοιο γι ατο προηγούμενο παράδειγμα θα ήταν να καταλήξετε ότι δε θα τον ενοχλείς με τηλεφωνήματα και μηνύματα όταν λείπει, αλλά κι εκείνος θα σου λέει που είναι και με ποιους και θα είναι συνεπής στην ώρα που λέει ότι θα επιστρέψει.

 

Μην ξεχνάς να του δείχνεις ότι τον αγαπάς ακόμα κι όταν του φωνάζεις

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά αν μπορείτε να εκφράσετε τα θετικά συναισθήματα σας ο ένας για τον άλλο ακόμα και στη μέση του καβγά σας, τότε μάλλον έχετε μία πολύ καλή σχέση. «Τα ζευγάρια τα οποία έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν στενά, να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο με ένα άγγιγμα ή ένα χάδι ή να χρησιμοποιούν το χιούμορ για να αποφορτίζουν την ατμόσφαιρα μειώνουν αυτομάτως τον αντίκτυπο των σκληρών λέξεων που τους …ξεφεύγουν. Συγχρόνως, μειώνουν την αρνητική επίδραση που έχει στη σχέση τους ένας καβγάς», επισημαίνει ο drKarney. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι τρυφερές κινήσεις υποδηλώνουν ότι εξακολουθούμε να νοιαζόμαστε και να αγαπάμε τον σύντροφό μας ακόμα και στις δύσκολες στιγμές μας. Επιπλέον τα πειράγματα και τα αστεία παρατσούκλια που χρησιμοποιούν τα ζευγάρια εξασφαλίζουν, σύμφωνα με άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, ότι το ζευγάρι θα νιώθει ακόμα πιο ερωτευμένο μετά το τέλος του καβγά. Αρκεί, βέβαια, όλα αυτά να μην υποδηλώνουν παράπονα για τη νοημοσύνη του άλλου, την προσωπική του υγιεινή ή το πώς συμπεριφέρεται στην κρεβατοκάμαρα. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να θυμάσαι το εξής: ακόμα κι όταν αισθάνεσαι ότι μιλάς σε τοίχο, το να πλησιάσεις το σύντροφό σου και να τον αγκαλιάσεις θα δώσει και στους δυο σας την εντύπωση ότι η σχέση σας (ή ο γάμος σας) παραμένει ακλόνητος, έστω κι αν διαφωνείτε.

Exit mobile version