Αν το θέμα συγκατοίκηση και συμβίωση είναι το κυρίαρχο στη σχέση σας, τότε αυτές οι απλές συμβουλές είναι αυτό που χρειάζεσαι. Κάποια πράγματα ίσως να σου φανούν αυτονόητα, αλλά αν και ακούγονται έτσι, δυστυχώς στην πράξη δεν εφαρμόζονται τόσο εύκολα. Για παράδειγμα, μπορεί εσένα να σου φαίνεται αυτονόητο ότι το σπίτι θα έχει μία άνετη κουζίνα, αλλά για το σύντροφό σου η κουζίνα θα μπορούσε απλώς να είναι μία μικρή γωνιά στην άκρη του καθιστικού. Ή εκείνος να θεωρεί αυτονόητο ότι εσύ θα αναλάβεις το πλύσιμο και το σιδέρωμα, ενώ εσύ δε θες να ξέρεις ούτε που θα βάλετε το πλυντήριο. Όταν υπάρχουν δύο άνθρωποι λοιπόν, τα «αυτονόητα» μπορεί να είναι διαφορετικά. Ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως, η τέλεια συγκατοίκηση μπορεί να επιτευχθεί. Καλύτερα να διαβάστε τις ακόλουθες συμβουλές για επιτυχία σε συγκατοίκηση και συμβίωση μαζί με τον αγαπημένο σου.
- Σιγουρευτείτε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να μείνετε μαζί
Αν γνωριστήκατε την περασμένη εβδομάδα, τότε η ιδέα να αφήσει κάποιος το σπίτι του και να πάει να μείνει με τον άλλο δε φαίνεται να η σωστή (αν και υπάρχουν περιπτώσεις που έχει συμβεί και έχει πετύχει!). Πριν την τελική απόφαση να συμβιώσετε καλό είναι να έχετε πάει μαζί διακοπές, να έχετε περάσει αρκετά σαββατοκύριακα ή τριήμερα ο ένας στο σπίτι του άλλου και να έχετε κάνει μικρές πρόβες στον επιμερισμό των ευθυνών και των υποχρεώσεων που θα προκύπτουν (π.χ. ψώνια, καθάρισμα, μαγείρεμα, λογαριασμοί…). Όταν η συμβίωση εξακολουθεί να αποτελεί κοινή σας επιθυμία μετά από αυτά τα τεστ μπορείτε να ετοιμάζεστε για μετακόμιση.
- Διαλέξτε μαζί το σπίτι σας
Ίσως εσύ να ονειρεύεσαι να ζεις στην ησυχία ενός πράσινου περιβάλλοντος μακριά από το κέντρο κι εκείνος να το αποκαλεί αυτό απομόνωση. Στο στάδιο της επιλογής κατοικίας είναι πολύ εύκολο να προκληθούν εντάσεις αφού το θέμα αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ζήτημα του ελέγχου ανάμεσα στο ζευγάρι. Αν υπάρχουν διαφορετικές επιθυμίες, τότε τη λύση μπορεί να δώσει μόνο ο διάλογος και οι αμοιβαίες υποχωρήσεις. Είναι λάθος να πάρει κάποιος μόνος του το «βάρος» αυτής της απόφασης, καθώς αυτό θα αποτελεί πάντα αιτία για καβγά και κριτική από τον άλλο. Και κάτι που πρέπει να θυμάστε: η συμβίωση δεν απαιτεί να υπάρχει ένας αρχηγός.
- Κάντε το σπίτι, σπίτι και των δυο σας
Ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα σε μία συμβίωση. Καινούριο σπίτι; Σκέψου εκείνος να θέλει το χώρο μίνιμαλ και να θεωρεί ότι επιτέλους μπορεί να βάψει μαύρο τον τοίχο του σαλονιού κι εσύ να ονειρεύεσαι μία ζεστή φωλίτσα σε γήινα χρώματα, καναπέδες γεμάτους αφράτα μαξιλάρια και φλοράλ κουρτίνες. Αν έρθει να μείνει στο σπίτι του εσύ ίσως θεωρείς δεδομένο ότι θα φέρει μόνο τα ρούχα του και τα προσωπικά του αντικείμενα, ενώ αν πας εσύ στο δικό του η ιδέα ότι θα πρέπει να μοιράζεστε και το γραφείο του να του φέρνει ναυτία!! Μην πελαγώνεις. Όλα είναι θέμα σωστής διαπραγμάτευσης και καλής διάθεσης. Ένας τρόπος, αν υπάρχουν έντονες διαφωνίες,είναι να «χωρίσετε» τις γωνιές του σπιτιού και να δώσει ο καθένας το προσωπικό του στυλ στο δικό του χώρο. Επίσης, μπορείτε να συμφωνήσετε ότι για ορισμένα θέματα θα αποφασίζει ο ένας και για άλλα ο άλλος. Πάντως, ακόμη κι αν τελικά κάποιες κοινές σας αποφάσεις και επιλογές δε σας ικανοποιούν, προσπαθήστε να μην επαναφέρετε διαρκώς το θέμα, μη γκρινιάζετε και μην ασκείτε κριτική. Το σημαντικό είναι να είστε μαζί και αγαπημένοι. Όλα τα υπόλοιπα στην πορεία μπορούν να αλλάξουν…
- Κάντε καταμερισμό εργασιών
Αν μέχρι τώρα οι δουλειές του σπιτιού ήταν κάτι που έκαναν οι γονείς σας στην αρχή θα είναι λίγο δύσκολο να τα φέρετε …βόλτα. Η πρώτη σας απογοήτευση ενδεχομένως να έρθει όταν θα συνειδητοποιήσετε πόσες πολλές είναι οι δουλειές και οι υποχρεώσεις που δημιουργεί ένα σπίτι. Αν είστε και οι δύο καινούριοι στο «σπορ» καθίστε ένα απόγευμα, καταγράψτε όλα και χωρίστε τα στα δύο. Αν κάποιος από τους δυο έμενε μόνος του καλό είναι να μη βιαστεί να γίνει επικριτικός και απαιτητικός από τον άλλο. Δεν έχει νόημα να βιάζεστε, να εξοργίζεστε και να περιμένετε από τον άλλο να αλλάξει συνήθειες από τη μια μέρα στην άλλη. Προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, συζητήστε ποιες αλλαγές θα θέλατε να γίνουν, χωρίς όμως πιέσεις, αφορισμούς και άσχημα λόγια. Θέλετε αυτή η συγκατοίκηση και συμβίωση να πετύχει, έτσι δεν είναι;
- Αποκλείστε από τη λίστα των καλεσμένων σας τη ρουτίνα
Συγκατοίκηση και συμβίωση συμβάλλουν στην απομυθοποίηση της μαγείας της σχέσης. Αυτό όμως δεν είναι αναπόφευκτο να συμβεί ή για να είμαστε πιο ρεαλιστές δεν είναι ανάγκη να γίνει η καθημερινότητά σας. Κάντε πράγματα μαζί πέρα από το να προγραμματίζετε ποιος θα κάνει τις δουλειές. Αποφασίστε να τρώτε μαζί τα βράδια για να μπορείτε να συζητάτε, να γελάτε και να μαθαίνει ο ένας τι συμβαίνει στη ζωή του άλλου. Καλέστε φίλους στο σπίτι και φροντίστε μαζί για τις προετοιμασίες, κάντε εκπλήξεις ο ένας στον άλλο και μη μένετε πάντα σπίτι. Είναι τέλειο να έχετε το χώρο σας, αλλά μην κλείνεστε μόνο σε αυτόν.
- Αποκτήστε την προσωπική σας ζωή μέσα στο κοινό σας σπίτι
Η συγκατοίκηση και η συμβίωση δεν σας μετατρέπουν από δύο άτομα σε ένα. Μη φοβηθείτε να εκφράσετε ο ένας στον άλλο την ανάγκη κάποιων προσωπικών στιγμών ή κάποιων προσωπικών χώρων. Συμφωνήστε, για παράδειγμα, δε θα έχει ο ένας πρόσβαση στη ντουλάπα ή στον υπολογιστή του άλλου ή ότι θα υπάρχει μία φορά την εβδομάδα η δυνατότητα να δέχεται μόνος του τους φίλους του στο σπίτι ή να βγαίνει έξω. Είναι σημαντικό να έχετε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο και να μη φοβάστε ότι κάθε στιγμή …ελευθερίας είναι απλώς μία αφορμή για απιστία.
Είμαι η Niki και έχω να πω τολμήστε το…κάτω από σωστές προϋποθέσεις βέβαια και με τον κατάλληλο άνθρωπο!