Site icon Loveyou

Σεξ: μήπως σε πονάει;

sex-ponaei
Το σεξ με τον σύντροφο που έχεις επιλέξει και επιθυμείς ερωτικά δεν πρέπει να πονάει. «Η πιο συχνή αιτία ενόχλησης στη διάρκεια της συνουσίας είναι η κολπική ξηρότητα ή η έλλειψη φυσικής λίπανσης» αναφέρει ο δρ. Ασουίν Τσατουάνι, M.D., καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Temple, στη Φιλαδέλφεια. Ο θηλασμός και το κάπνισμα, που μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, και κάποια φάρμακα, όπως τα αποσυμφορητικά και τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στην περιοχή. Αν η αίσθηση πόνου ή η ευαισθησία εντοπίζεται στο εσωτερικό του κόλπου, της λεκάνης ή της κοιλιακής χώρας, σημαίνει ότι υπάρχει ένα υποκείμενο πρόβλημα. Επειδή υπεύθυνες μπορεί να θεωρηθούν αρκετές ασθένειες, είναι καλύτερα να μιλήσεις με το γυναικολόγο σου.

Απλές λύσεις για …αρχή

Απόφυγε  το αρωματισμένο και το έγχρωμο χαρτί υγείας, καθώς μπορεί να ερεθίσουν τον κόλπο.
Να χρησιμοποιείς πάντα λιπαντικό στο σεξ.

Και κάποιες πιο ειδικές…

Εάν η περιοχή γύρω από την είσοδο του κόλπου είναι ερεθισμένη (τα προκαταρκτικά και η τοποθέτηση ταμπόν επίσης πονούν), η αιτία είναι πιθανόν το σύνδρομο πόνου του αιδοίου (αιδοιοδυνία), που εκδηλώνεται με χρόνιο πόνο στην περιοχή. Αν και οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για την ακριβή αιτία, θεραπεύεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή.

Εάν ο κόλπος σου είναι κόκκινος και πρησμένος κι επιπλέον πονάει, πιθανόν έχεις κολπική μυκητίαση ή κολπίτιδα, μια φλεγμονή του κολπικού δέρματος που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα σαπούνια ή απορρυπαντικά. Ξεκίνα αλλάζοντας τα προϊόντα που χρησιμοποιείς για την καθημερινή σου υγιεινή.

Εάν νιώθεις οξύ πόνο στη λεκάνη, μπορεί να είναι σημάδι ωοθηκικής κύστης, ενός καλοήθους όγκου στην ωοθήκη (στα υπόλοιπα συμπτώματα περιλαμβάνονται οι βασανιστικές κράμπες περιόδου ή οι πόνοι στη μέση). Τις περισσότερες φορές η κύστη φεύγει μόνη της, όμως ο γυναικολόγος σου πρέπει να σε εξετάσει για να αποκλείσει τον καρκίνο των ωοθηκών με εξέταση αίματος.

Εάν πονάς και θέλεις συχνά να ουρήσεις, μπορεί να έχεις ινομυώματα. Αυτοί οι καλοήθεις όγκοι στη μήτρα θεραπεύονται συνήθως με επέμβαση αφαίρεσης ή συρρίκνωσής τους.

Εάν νιώθεις σουβλιές στην κοιλιά σου, μπορεί να έχεις ενδομητρίωση, μια πάθηση κατά την οποία ο ενδομητρικός ιστός αναπτύσσεται και σε άλλα σημεία του σώματος, εκτός της μήτρας. Πιο συνηθισμένες εστίες είναι οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, η εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, το αιδοίο, το έντερο, η ουροδόχος κύστη, ο τράχηλος της μήτρας. Ανάλογα με την περίπτωσή σου, ο γιατρός σου θα σου συστήσει ένα ορμονικό χάπι για να επιβραδύνει την ανάπτυξη του ιστού. Μια μικρή επέμβαση, όπως η λαπαροσκόπηση, θα αφαιρέσει ολοκληρωτικά τον ιστό.

Exit mobile version