Site icon Loveyou

Η ζωή μετά το χωρισμό: κάνε το επόμενο βήμα σωστό!

meta-to-xorismo
Για κάποιες η ζωή μετά το χωρισμό είναι καλύτερη, για άλλες χειρότερη, όμως για όλες είναι σίγουρα διαφορετική. Αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς στη νέα πραγματικότητα και να κάνεις το επόμενο βήμα με σιγουριά.
Απόφυγε τα λάθη που κάνουν (οι άλλοι!) φρεσκο-χωρισμένοι άνθρωποι παρατείνοντας έτσι τον πόνο και τη δυστυχία τους. Είτε ο χωρισμός σε πόνεσε, είτε σε λύτρωσε, αν υιοθετήσεις αυτές τις συμβουλές θα βρεις γρήγορα τη γαλήνη που χρειάζεσαι μετά το τέλος της σχέσης και θα ορθοποδήσεις μέχρι να πεις… χώρισα!

Αμέσως μετά το χωρισμό σας, μην είστε «φίλοι»

Η αποδοχή ότι η σχέση σας τέλειωσε είναι το πρώτο βήμα για τη ζωή μετά τον χωρισμό και χωρίς αυτή τη συνειδητοποίηση θα σου είναι δύσκολο να προχωρήσεις μπροστά. Αυτή είναι η στιγμή για ανανέωση, όχι για ελπίδες επανασύνδεσης. Εντάξει, υπάρχει πάντα μια μικρή πιθανότητα να τα ξαναβρείτε, αλλά ακόμα και τα πιο δαιμόνια εγχειρίδια «επανασύνδεσης με τον πρώην» ξεκινούν με αυτό το απλό πρώτο βήμα: κάνε ένα διάλλειμμα.
Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο να θρηνήσει την απώλεια και γνώρισε ποια είσαι όταν είσαι μόνη. Διεκδίκησε την ανεξαρτησία σου κι ανακάλυψε τί σε κάνει και πάλι χαρούμενη. Να θυμάσαι ότι το να μείνετε φίλοι με τον πρώην σου απλώς θα παρατείνει τον πόνο. Σκέψου, λοιπόν, οποιαδήποτε επαφή μαζί του σαν έναν εθισμό, όπου κάθε φορά που ενδίδεις, κάνει δυσκολότερο το να πεις όχι την επόμενη φορά.

Σβήσε τα ίχνη της σχέσης σας

Σίγουρα αμέσως μετά το χωρισμό θα υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να θεωρηθούν «κατάλοιπα» της σχέσης, όπως φωτογραφίες, χαριτωμένα μπιχλιμπίδια, ενθύμια, ρούχα, ακόμα και φαγητά. Μετά τον χωρισμό, ειδικά αν έχετε παιδιά μαζί, η οριστική απομάκρυνση όλων αυτών των αντικειμένων από το σπίτι μπορεί να σου φαίνεται σαν μια μεγάλη πρόκληση. Ευτυχώς, όμως, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Αντίθετα, γέμισε μια κούτα με τα πράγματα που θεωρείς ότι θα φανούν χρήσιμα στο μέλλον- αλλά τώρα σου θυμίζουν έντονα τον πρώην σου- και βάλ’τη σε ένα κρυφό μέρος προς το παρόν. Αργότερα  (αρκετά αργότερα) θα ξαναγίνουν απλώς χρήσιμα αντικείμενα για τη ζωή σου και θα πάψεις να τα αντιμετωπίζεις σαν αναμνήσεις.


Μην αρνηθείς τα επώδυνα συναισθήματα που συνήθως βγαίνουν στην επιφάνεια μετά το χωρισμό

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά τον χωρισμό θα αισθανθείς έντονα συναισθήματα, όπως: μοναξιά, θυμό, φόβο, ντροπή, αβεβαιότητα, ταπείνωση, θλίψη, απελπισία και ζήλεια. Για πολλούς ανθρώπους αυτά τα συναισθήματα εκδηλώνονται και σωματικά μέσω του κλάματος ή της αίσθησης ότι η καρδιά πάει να σπάσει.
Αυτά τα έντονα συναισθήματα όμως, όχι μόνο είναι υγιή, αλλά είναι σημαντικό να τα βιώσεις για να παραμείνεις υγιής. Ίσως σου φαίνονται επώδυνα και πιθανόν να μην σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα εκείνη τη στιγμή, αλλά είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου τον χρόνο να θρηνήσει για να μπορέσει να επουλώσει το τραύμα του χωρισμού. Εξάλλου, μια επιστημονική μελέτη που εκπόνησε το 1980 η  Margaret Crepeau βρήκε ότι τα άτομα που έκλαιγαν συχνά ήταν πιο υγιή. Άρα μη φοβάσαι να βιώσεις ακόμα και τα πιο αρνητικά σου συναισθήματα.

Δεν είναι κακό μετά τον χωρισμό να ζητήσεις βοήθεια

Ένας χωρισμός δεν είναι πάντα το φυσικό επακόλουθο μιας σχέσης που απλά οι δύο σύντροφοι ανακάλυψαν ότι δεν ταιριάζουν ή δεν έχουν τους ίδιους στόχους. Αρκετές φορές είναι αποτέλεσμα κάποιας κακοποίησης, ενός προβλήματος εθισμού, σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων, σεξουαλικής βίας και άλλων σοβαρών καταστάσεων. Επίσης, ένας χωρισμός δε είναι δεδομένο ότι γίνεται εύκολα αποδεκτός και από τους δύο. Δεν αποκλείεται να μην μπορείς να τον ξεπεράσεις ή να μην μπορείς να αντισταθείς μέχρι τέλους στις απανωτές εκκλήσεις του για επανασύνδεση. Ποτέ, μα ποτέ, μη σκεφτείς ότι το να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό είναι ένδειξη αδυναμίας και κάτι για το οποίο πρέπει να μέμφεσαι τον εαυτό σου. Κι αν αισθάνεσαι άβολα να το παραδεχτείς, σκέψου ότι όταν θες κάτι να μείνει κρυφό, μπορείς να το κρύψεις.

Μη σταματήσεις ούτε μέρα μετά το χωρισμό να φροντίζεις τον εαυτό σου

Οι ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων είναι οι ίδιες: τροφή, ύπνος και προστασία από τους εξωτερικούς παράγοντες (πχ. στέγη και τροφή). Ωστόσο, μετά από έναν ιδιαίτερα επώδυνο χωρισμό ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν αυτά τα απλά καθήκοντα (πράγμα που είναι κατανοητό, αλλά όχι αποδεκτό).
Αν, λοιπόν, δεν μπορείς να ανταποκριθείς στο ρόλο της φίλης του εαυτού σου, ζήτησε βοήθεια. Μίλησε στους φίλους σου, στην οικογένειά σου, σε έναν σύμβουλο ή/και σε αγαπημένα πρόσωπα και πες τους ότι για το επόμενο διάστημα θα χρειαστείς περισσότερη στήριξη. Επιπλέον, προσπάθησε να μην αφήσεις την εμφάνιση απεριποίητη. Οκ, μπορείς να παρηγορηθείς με παγωτό και να πάρεις 2-3 κιλά και να πάψεις να τηρείς με ευλάβεια τα ραντεβού για αποτρίχωση. Όμως, για λίγο. Ένας χωρισμός είναι σίγουρα ένα τέλος, αλλά είναι επίσης σίγουρα, και μία αρχή. Μην την αφήσεις να πάει χαμένη!

Αν πάντως τελικά τον θέλεις πίσω, εδώ θα βρεις τον τέλειο οδηγό επανασύνδεσης…

Exit mobile version