Αναρωτιέσαι αν είναι αγάπη ή εμμονή αυτό που νιώθεις; Άραγε είναι φυσιολογικό να θες να είστε συνέχεια μαζί; Σε ενοχλεί ακόμα κι όταν απλώς μιλάει με μία συνάδελφο; Δε το θες, αλλά τον χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένη και χαρούμενη. Τότε, μήπως δεν είναι αγάπη, αλλά ανάγκη;
Δεν είναι περίεργο ή αδικαιολόγητο να αντιμετωπίζεις το δίλημμα αγάπη ή εμμονή. Η αγάπη μοιάζει και με την ανάγκη. Τα συναισθήματα μοιάζουν, αλλά είναι ουσιαστικό για εσένα και τη σχέση σου να μάθεις να τα ξεχωρίζεις. Διαφορετικά, δε θα μπορέσεις να προχωρήσεις…
Τελικά, είναι αγάπη ή εμμονή;
Οι εμμονές συχνά συγχέονται με την αγάπη γιατί ένας άνθρωπος τείνει να εκλογικεύσει τα τρελά συναισθήματα που νιώθει και υποθέτει ότι αφού κάποιος αδυνατεί να βγάλει τον άλλο απ΄ το μυαλό του, τότε αυτό αισθάνεται είναι αγάπη. Η εμμονή είναι παρόμοια με τον πόθο με τη διαφορά ότι είναι παραπλανητική και συχνά καταστροφική. Επιπλέον, ενώ ο πόθος είναι συχνά περαστικός και ξεθωριάζει όταν δύο άτομα γνωρίζονται καλύτερα, ενώ η εμμονή έχει διάρκεια.
Όσο περισσότερος χρόνος και προσπάθεια επενδύονται σε μια ανθυγιεινή εμμονή τόσο πιο ισχυρό γίνεται το συναίσθημα. Τα άτομα με εμμονές έχουν στο μυαλό τους μόνο ένα πράγμα και συχνά χάνουν την επαφή με τον πραγματικό τους εαυτό. Μια τέτοια απώλεια ατομικότητας δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο συμπεριφοράς στον οποίο το άτομο με την εμμονή αναπτύσσει μια ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση από τον άλλο για να τονώσει την ατομικότητά του.
Ακόμα και η αγάπη χωρίς ανταπόκριση μπορεί να εξελιχθεί σε μια ισχυρή εμμονή, πχ. όταν ένα άτομο πιστεύει ότι βρίσκεται μέσα σε μία σχέση που δεν υφίσταται ή όταν επενδύει περισσότερο σε μια υπάρχουσα σχέση από τον άλλο. Σε καθεμία από αυτές τις καταστάσεις υπάρχουν οι βάσεις για την ανάπτυξη της εμμονής.
Αντίθετα με την πραγματική αγάπη που γαλουχείται στον χρόνο και βοηθάει τους ανθρώπους να ωριμάσουν, η εμμονή είναι αποδυναμωτική. Αν αισθάνεσαι ότι έχεις χάσει τον εαυτό σου, αν προσπαθείς διαρκώς να ικανοποιήσεις τον σύντροφό σου χωρίς εκείνος να κάνει το ίδιο για σένα ή αν συνειδητοποιείς ότι παίρνεις κάθε απόφαση στη ζωή σου με βάση τις ανάγκες του άλλου, τότε ενδεχομένως έχεις να κάνεις με μία εμμονή.
Τελικά, είναι αγάπη ή ανάγκη;
Η «σχέση ανάγκη» είναι συνήθως εκείνη που ξεκινάει αμέσως μόλις τελειώσει μια άλλη και σπάνια βασίζεται στην αγάπη, αφού είναι συνήθως ένας τρόπος να απαλύνει κανείς τη μοναξιά που αισθάνεται μετά από ένα χωρισμό.
Αποτελεί μια συναισθηματική κατάσταση που μοιάζει με την αληθινή αγάπη για τον απλούστατο λόγο ότι τα δύο άτομα της σχέσης θέλουν να είναι ερωτευμένα και έχουν συνηθίσει να αγαπάνε, οπότε αναζητούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να αισθανθούν και πάλι ασφαλή. Έτσι, πείθουν τον εαυτό τους ότι είναι ερωτευμένα τη στιγμή που αναπολούν την ασφάλεια και την παρηγοριά στη σχέση που άφησαν πίσω τους.
Αν μια παλιά σχέση στέκεται εμπόδιο στην πορεία μιας νέας, τότε ίσως είναι δείγμα ότι πρόκειται για σχέση ριμπάουντ. Όταν κάποιος μπαίνει σε μια σχέση ριμπάουντ συνήθως δεν έχει ξεπεράσει εντελώς την προηγούμενη σχέση και πιθανόν να προσπαθεί να λύσει ακόμα κάποια παλιότερα θέματα. Όσο κι αν μοιάζουν με την αγάπη, οι σχέσεις ριμπάουντ είναι στοιχειωμένες με τα ανεπίλυτα ζητήματα του παρελθόντος.