Το δέρμα σου σαφέστατα χρειάζεται κρέμες και καλλυντικά. Όμως, αν θες πραγματικά να το διατηρήσεις υγιές αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι η διατροφή σου. Οι 5 τροφές που σου προτείνουμε είναι για να βελτιώσεις (και γιατί όχι να λύσεις) συγκεκριμένα προβλήματα του δέρματος σου. Ξεκίνα από σήμερα τις μικρές αλλαγές στη μενού της …επιδερμίδας σου.
Αν έχεις ξηρό (λόγω ηλικίας) δέρμα δοκίμασε…
Φράουλες. Η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως οι φράουλες, καταπολεμούν την ξηρότητα που συσχετίζεται με την ηλικία (και τις ρυτίδες!), σύμφωνα με έρευνα στο American Journal of Clinical Nutrition. Η δράση της βιταμίνης C στο δέρμα οφείλεται στην ικανότητά της να το «καθαρίζει» από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία και στον ρόλο της στη σύνθεση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης πρωτεΐνη που κάνει το δέρμα σφριγηλό και η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή του. Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, το κανταλούπο και τα λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα.
Αν θες απαλότερο δέρμα δοκίμασε…
Γκρέιπφρουτ. Προτίμησε το ροζ, καθώς παίρνει το χρώμα του από το λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που κάνει το δέρμα απαλό. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics, οι ερευνητές βρήκαν ότι από τα 20 άτομα που συμμετείχαν, όσοι είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση λυκοπενίου στο δέρμα, είχαν απαλότερη επιδερμίδα. Το λυκοπένιο βρίσκεται και στις ντομάτες, τα καρότα, το καρπούζι, το γκουάβα και τις κόκκινες πιπεριές. Εναλλακτικά, αύξησε την κατανάλωση του κακάο. Το κακάο (όπως επίσης το τσάι και το κόκκινο κρασί) περιέχει επικατεχίνη, ένα φλαβονοειδές. Μελέτη σε 24 γυναίκες που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, έδειξε ότι η κατανάλωση ροφήματος κακάο πλούσιο σε επικατεχίνες για 12 εβδομάδες βελτιώνει την υφή του δέρματος. Οι μελετητές εξήγησαν ότι η επικατεχίνη αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα, ενισχύοντας την παροχή θρεπτικών στοιχείων κι οξυγόνου, βασικοί παράγοντες για ένα υγιές δέρμα.
Αν καίγεσαι εύκολα από τον ήλιο δοκίμασε…
Ντομάτες Η κατανάλωση περισσότερου λυκοπενίου – το καροτενοειδές που κάνει τις ντομάτες κόκκινες – προστατεύει το δέρμα από τα εγκαύματα. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν σε υπεριώδες φως παρουσίασαν κατά 50% λιγότερη ερυθρότητα μετά την κατανάλωση 2 1/2 κουταλιών της σούπας τοματοπολτό ή 1 2/3 της κούπας χυμό καρότο καθημερινά, επιπλέον με την κανονική τους διατροφή, για 10 με 12 εβδομάδες. Τα συμπληρώματα, από την άλλη, δεν ήταν εξίσου αποτελεσματικά: στην ίδια μελέτη τα άτομα που έλαβαν κάποιο συμπλήρωμα φυσικού ή συνθετικού λυκοπενίου δεν είχαν την ίδια προστασία από τα εγκαύματα. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου καλαμπόκι και αυγά- κυρίως τον κρόκο. Και τα δύο αποτελούν εξαιρετικές πηγές λουτεΐνης, ενός άλλου καροτενοειδούς. Σαν το λυκοπένιο, η λουτεΐνη θωρακίζει το δέρμα από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Αν φοβάσαι τον καρκίνο του δέρματος δοκίμασε…
Σολομό. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA που περιέχει ο σολομός προστατεύουν τα τοιχώματα των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία, σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο American Journal of Clinical Nutrition. Ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 1.100 Αυστραλών ενηλίκων για περίπου πέντε χρόνια και βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν κάθε βδομάδα λίγο περισσότερο από 140 γραμμάρια ψαριών πλούσια σε ωμέγα-3 (όπως σολομό, σαρδέλες και τόνο), παρουσίαζαν 30% μείωση στην ανάπτυξη προκαρκινικών δερματικών βλαβών. Βάλε στο πρόγραμμα, λοιπόν, δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα: τα ωμέγα-3 δεν κάνουν καλό μόνο στο δέρμα σου αλλά και στην καρδιά σου. Για την προστασία σου από τον καρκίνο του δέρματος μπορείς επίσης να πίνεις καφέ και τσάι. Έρευνα έδειξε ότι η καφεΐνη που περιέχεται στα δύο αυτά ροφήματα σκοτώνει τα προκαρκινικά και αλλοιωμένα από τη UV ακτινοβολία κύτταρα του δέρματος, μπλοκάροντας μια πρωτεΐνη που χρειάζονται για να διασπαστούν, εξηγεί ο Πωλ Νγκιεμ, M.D., Ph.D., επιμελητής καθηγητής δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Αν ανησυχείς για τις ρυτίδες δοκίμασε…
Ενταμάμε Η κατανάλωση ενταμάμε και άλλων τροφών σόγιας βοηθά, χάρη στις ισοφλαβόνες, στην προστασία του κολλαγόνου που χαρίζει σφριγηλότητα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition έδειξε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με ισοφλαβόνες και εκτίθονταν σε υπεριώδες φως είχαν λιγότερες ρυτίδες κι απαλότερο δέρμα από αυτά που εκτίθονταν σε φως UV αλλά χωρίς να λάβουν ισοφλαβόνες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ισοφλαβόνες προλαμβάνουν τη μείωση των επιπέδων κολλαγόνου που ξεκινάει μετά τα είκοσι. Αντιρυτιδικές ιδιότητες έχουν και οι σαρδέλες. Το EPA, ένα από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια όπως οι σαρδέλες, έχει επίσης αποδειχτεί ότι προστατεύει το κολλαγόνο.