Η θεραπεία της ακμής απαιτεί μεγάλη προσοχή, αλλά και επιμονή. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτά είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι περισσότερες κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους να απαλλαγούν από την ακμή. Ευτυχώς, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο δερματολόγος μπορεί να επέμβει και να επανορθώσει τη ζημιά.
Λάθος 1ο
Δεν εφαρμόζεται η θεραπεία της ακμής για αρκετό χρονικό διάστημα
«Το δέρμα ανταποκρίνεται αργά στη θεραπεία. Ακόμα κι αν η ακμή εμφανίστηκε ξαφνικά, απαιτεί χρόνο για να αντιμετωπιστεί. Συνήθως, θέλει περίπου δύο με έξι εβδομάδες», λέει η Μπάρμπαρα Ρ. Ρήντ, MD, καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κολοράντο στο Ντένβερ.
Συμβουλεύει τους ασθενείς της να δίνουν σε ένα προϊόν το περιθώριο ενός μήνα και να συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν αν παρατηρήσουν κάποια βελτίωση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δέρμα ενδέχεται να παρουσιάσει ελαφρύ ερεθισμό τις πρώτες δύο εβδομάδες θεραπείας της ακμής. Δεν πρόκειται για μόλυνση αλλά για ερεθισμό. Μπορεί ακόμη και να επιδεινωθεί προτού αρχίσει να βελτιώνεται.
Λάθος 2ο
Χρησιμοποιούνται πολλά προϊόντα ταυτόχρονα
«Ο κόσμος συνήθως εφαρμόζει σε στρώσεις διαφορετικά προϊόντα αν δε δει τα επιθυμητά αποτελέσματα τις πρώτες μέρες της θεραπείας της ακμής», λέει η Ρήντ.
«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ξεκινούν να δοκιμάζουν διάφορα σκευάσματα, εγκαταλείποντας τα πολύ γρήγορα αν δε δουν κάποιο αποτέλεσμα την πρώτη ή δεύτερη μέρα. Επίσης, βάζουν το ένα προϊόν πάνω στο άλλο. Μερικές φορές, τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και να επιδεινώσουν το πρόβλημα του ασθενούς», τονίζει η δερματολόγος.
Όταν κάποιος θεραπεύει μόνος του την ακμή του, ενδέχεται να τραυματίσει κατά λάθος το δέρμα του, κι αυτό μπορεί να μεγαλώσει τις πληγές της ακμής, πιθανότερα στη χρωστική, επιφέροντας σημάδια και ουλές κατά την επούλωση.
Λάθος 3ο
Οι ασθενείς τρίβουν ή καθαρίζουν υπερβολικά το δέρμα
Η τριβή του δέρματος μπορεί να επιδεινώσει την ακμή και να θέσει σε κίνδυνο το την ασπίδα προστασίας, αυξάνοντας έτσι τον ερεθισμό.
«Αντί αυτού, καθαρίστε το απαλά με ένα μη ερεθιστικό καθαριστικό με ισορροπημένο pH για να περιορίσετε την κοκκινίλα. Είναι, επίσης, σημαντικό να ξεβγάλετε καλά το καθαριστικό καθώς τα υπολείμματα ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό», λέει η γιατρός.
Η ακμή δεν προκαλείται από την έλλειψη καθαριότητας. «Πολλοί άνθρωποι τείνουν να πλένουν και να τρίβουν υπερβολικά το δέρμα τους όταν παρουσιάσουν ακμή. Όπως έλεγε ένας καθηγητής μου, ˈΑν η ακμή ήταν από έλλειψη καθαριότητας, θα την είχαμε στα πόδια! », υπογραμμίζει η δερματολόγος.
Λάθος 4ο
Επιλέγονται λάθος προϊόντα για το δέρμα με τάση για ακμή
Επιθετικά καθαριστικά, αλκαλικά σαπούνια και προϊόντα με βάση το οινόπνευμα μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.
Η Ρήντ συμβουλεύει τους ασθενείς να αναζητήσουν σκευάσματα «για δέρμα με τάση για ακμή», που δεν περιέχουν συστατικά που τείνουν να φράζουν τους πόρους σε άτομα με τάση για ακμή.
Καλλυντικά, αντηλιακά και ενυδατικές κρέμες ενδέχεται να περιέχουν κάποια συστατικά που φράζουν τους πόρους, για τα οποία είναι καλύτερα να συμβουλευτείς το δερματολόγο σου.
Λάθος 5ο
Σπυράκια που σπάνε, ερεθίζονται, πειράζονται…
Ένα από τα πιο μεγάλα λάθη στη θεραπεία της ακμής. Το σπάσιμο και το ξύσιμο των σπυριών επιμηκύνει τον χρόνο επούλωσης και αυξάνει τον κίνδυνο ουλών, μιας και μολυσμένα στοιχεία μπορούν να εισχωρήσουν έτσι βαθύτερα στο δέρμα, προκαλώντας μεγαλύτερο οίδημα και κοκκινίλα.
«Ο κόσμος τείνει να περιποιείται τις πληγές. Τις εξετάζει από πολύ κοντά αρκετές φορές τη μέρα και αρχίζει να φαντάζεται πως μπορεί να βάλει ή να βγάλει κάτι από μέσα τους. Με αυτόν τον τρόπο, τις ξύνει και οι πληγές χειροτερεύουν», λέει η Ρήντ.
Λάθος 6ο
Δεν γίνεται έγκαιρα η επίσκεψη στο δερματολόγο
Όταν η ακμή πλήττει την αυτοεκτίμηση, γίνεται επώδυνη και προκαλεί υπερβολικές ουλές, ή όταν τα σκευάσματα που δεν απαιτούν συνταγογράφηση αποτυγχάνουν να την θεραπεύσουν, τότε έχει έρθει η στιγμή για την επίσκεψη στον δερματολόγο.
«Οι δερματολόγοι διαθέτουν περισσότερα εργαλεία για τη θεραπεία της ακμής και μπορούν να συνταγογραφήσουν ισχυρότερες δόσεις σκευασμάτων ευρείας κατανάλωσης και αντιβιοτικά. Επίσης, μπορούν να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες, όπως θεραπείες φωτός και λέιζερ, και χημική απόξεση. Παρόλα αυτά, βέβαια, το νεότερο δεν είναι απαραίτητα συνώνυμο του καλύτερου και τέτοιες θεραπείες δεν είναι οπωσδήποτε αναγκαίες για τη θεραπεία της ακμής του ασθενούς», λέει η Ρήντ.
Οι δερματολόγοι μπορούν να συστήσουν τα φάρμακα που ενδείκνυνται στον τύπο ακμής και τύπο δέρματος του κάθε ατόμου.
Είναι πιθανό ένας ασθενής να έχει ροδόχρου ακμή η οποία απαιτεί συνήθως διαφορετική θεραπεία από την ακμή. Η ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί κοκκινίλα και σπυράκια.
Λάθος 7ο
Διακόπτεται η θεραπεία της ακμής απότομα
Το καλύτερο είναι να μειώνεται η δοσολογία των φαρμάκων σταδιακά. Για παράδειγμα, αν τα παίρνεις δύο φορές τη μέρα, μείωσε τα στη μία φορά για λίγο καιρό, έπειτα μέρα παρά μέρα, μετά δύο φορές τη βδομάδα ώσπου να σταματήσεις. «Η ακμή συχνά επιστρέφει τέσσερις με έξι εβδομάδες αργότερα, ακριβώς στο ίδιο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε να βελτιωθεί» λέει η Ρήντ και συνεχίζει «Για να διατηρήσεις το δέρμα σου χωρίς σημάδια, πρέπει να συνεχίσεις τη χρήση ενός τουλάχιστον προϊόντος κατά της ακμής και μπορείς να μειώσεις τη δοσολογία σε λίγες φορές την εβδομάδα αν χρησιμοποιείς κάποιο μη συνταγογραφούμενο σκεύασμα».