Όχι στο bullying.-

Κανείς δεν θέλει να είναι θύμα εκφοβισμού! Κανείς ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τρομοκρατείται! Ωστόσο, αυτό συμβαίνει καθημερινά στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Ποιο είναι το προφίλ των ατόμων που ασκούν το λεγόμενο «bullying»; Είναι τραμπούκοι που νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια.

Υπάρχει λοιπόν ένας οδηγός 10 βημάτων που αν οι μαθητές τα ακολουθήσουν, θα μειώσουν τις πιθανότητες να πέσουν θύματα αυτών των τραμπούκων.

ΒΗΜΑ 1: Όταν περπατάτε μην κοιτάτε τα πόδια σας και μην έχετε τα χέρια στις τσέπες. Αυτή η στάση σώματος υποδηλώνει αδυναμία και η εικόνα που θα εισπράξουν από εσάς είναι ιδιαίτερα σημαντική.

ΒΗΜΑ 2: Νιώστε ότι είστε πολύ σημαντικά πρόσωπα κι ότι μετράτε! Το μόνο πράγμα που σας χωρίζει από το δημοφιλέστερο παιδί στο σχολείο είναι… η αυτοπεποίθηση!

ΒΗΜΑ 3: Η πρακτική των ψευτοπαλικαράδων είναι να προκαλούν κάθε μέρα – κι όλη μέρα τ’ άλλα παιδιά. Αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα τους και απλά αγνοείστε τους περιφρονητικά!

ΒΗΜΑ 4: Όταν επιχειρήσουν να σας γελοιοποιήσουν, κοιτάξτε τους κατάματα με βλέμμα «πεινασμένου ζώου». Μπορεί να’ναι δύσκολο στην αρχή, αλλά δεν θα τους δώσει την αντίδραση που θέλουν.

ΒΗΜΑ 5: Έχετε το νου σας κατά την έξοδό σας από τις αίθουσες. Εκεί συνηθίζεται να είναι το «στέκι» των νταήδων. Φροντίστε να βγαίνετε πάντα με παρέα και όλοι με τα κεφάλια ψηλά! Μπορεί να ακούγεται παρανοϊκό, στην πράξη όμως είναι πολύ αποτελεσματικό…

ΒΗΜΑ 6: Να θυμάστε πάντα ότι δεν αξίζετε να τρομοκρατείστε! Τα άτομα που εκφοβίζουν έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και μεγάλη ανάγκη για την εξουσία. Ο χειρότερος συνδυασμός! Μην προκαλέσετε μια μάχη, αλλά και μην επιτρέψετε να συνεχιστεί ο εκφοβισμός.

ΒΗΜΑ 7: Αν νιώσετε ότι ετοιμάζονται να σας επιτεθούν, αφήστε να κάνουν την πρώτη κίνηση, ώστε να μην έχουν το «άλλοθι» της άμυνας. Μην δείξετε αναστάτωση, αλλά αμυνθείτε για την ασφάλειά σας! Το «βλέμμα θανάτου» απαραίτητο…

ΒΗΜΑ 8: Αν σας κοροϊδεύουν για κάτι που κάνετε ή φοράτε, μην αλλάξετε τις συνήθειές σας! Γιατί τότε θα πιστέψουν ότι έχουν την εξουσία πάνω σας.

ΒΗΜΑ 9: Μιλήστε σε κάποιον φίλο! Μην το κρατάτε μυστικό! Ενημερώστε τον γονιό σας!

ΒΗΜΑ 10: Ενημερώστε τους δασκάλους και καθηγητές σας, αν συνεχίσουν. Είναι υποχρέωσή τους να παρέχουν μία ασφαλή εκπαίδευση και να’ στε σίγουροι ότι θα το κάνουν…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...