Site icon Loveyou

Νυχτερινή ενούρηση: Βρέχει ακόμα το κρεβάτι του;

nyxta-enourisi
Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα θέμα που εκατομμύρια οικογένειες αντιμετωπίζουν κάθε βράδυ. Είναι εξαιρετικά συχνή στα παιδιά μέχρι τη σχολική ηλικία, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που διαρκεί μέχρι και την εφηβεία.
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι είναι αυτό που προκαλεί την νυχτερινή ενούρηση ή τι αυτό που τελικά τη σταματά. Τις περισσότερες φορές η ενούρηση δεν αποτελεί ένδειξη κάποιας σοβαρής παθολογικής κατάστασης ή ψυχολογικού προβλήματος. Παρόλα αυτά μπορεί να είναι πολύ αγχωτική κατάσταση για την οικογένεια. Τα παιδιά αισθάνονται αμηχανία και ενοχές για το βρέξιμο του κρεβατιού, αποφεύγουν να κοιμηθούν στο σπίτι κάποιου φίλου και δεν επιλέγουν να πάνε κατασκήνωση. Οι γονείς από την άλλη αισθάνονται ανίσχυροι να το βοηθήσουν.
Πόσο συχνή είναι η νυστερινή ενούρηση;

Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα κοινό πρόβλημα στα παιδιά των 6 ετών. Περίπου 13% των παιδιών 6 ετών βρέχουν το κρεβάτι στους, ενώ στην ηλικία των 10-ετών το ποσοστό είναι 5%. Επίσης, αν κάποιος ή και οι δύο γονείς είχαν το ίδιο πρόβλημα στην παιδική ηλικία, είναι πολύ πιθανό να το αντιμετωπίσει και το παιδί τους.

Δες εδώ πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί…

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας

Η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να ταλαιπωρήσει το παιδί σας για αρκετό καιρό. Και το μόνο που μπορείτε στην ουσία να κάνετε είναι να το στηρίζετε ψυχολογικά, να μην ενισχύετε τις ενοχές του, να μην το μαλώνετε και να του υπενθυμίζετε ότι είναι κάτι προσωρινό (που ίσως έχει συμβεί και σε εσάς όταν είσαστε παιδιά) που κάποια στιγμή θα σταματήσει. Επίσης:
–   Υπενθυμίζετε πάντα στο παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα μια τελευταία φορά πριν πέσει για ύπνο.

–   Προσπαθήστε να μην πίνει υγρά 1-2 ώρες πριν κοιμηθεί.

–   Προσφέρετε του επιβράβευση για τα βράδια που καταφέρνει να μείνει στεγνό.

–   Ξυπνήστε το εσείς κατα τη διαρκεια της νύχτας για να παέι στην τουαλέτα.

–   Όταν βρέχει το κρεβάτι του, ζητήστε του να σας βοηθά με το άλλαγμα των σεντονιών ή αν είναι μεγαλύτερο αφήστε την ευθύνη σε εκείνο. Βέβαια, χρειάζεται να του εξηγήσετε ότι δεν πρόκειται για τιμωρία, αλλά ανάληψη ευθύνης. Άλλωστε, μπορεί να νιώσει όμορφα που τουλάχιστον σας βοηθά.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό

Υπάρχουν περιπτώσεις που για την νυχτερινή ενούρηση πρέπει να ενημερωθεί ο παιδίατρος και ενδεχομένως να εξετάσει το παιδί. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

–  όταν η νυχτερινή ενούρηση εμφανίζεται ξαφνικά, ενώ δεν είχε συμβεί ποτέ τους τελευταίους τουλάχιστον 6 μήνες
–  όταν το παιδί δεν βρέχεται μόνο στον ύπνο του, αλλά μερικές φορές και την ημέρα. –  όταν το παιδί παράλληλα ροχαλίζει
–  όταν σας παραπονιέται για αίσθηση καψίματος ή πόνο κατά την ούρηση
–  αν παρατηρήσετε ότι πηαγίνει πολύ συχνά στην τουαλέτα
–  αν διαπιστώσετε ότι διψάει και πίνει πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο
–  αν εμφανίσει πρήξιμο στα ποδιών ή τους αστραγάλους
–  αν η ενούρηση συνεχίζεται ενώ έχει ήδη κλείσει τα 7

Επίσης, ενημερώστε το γιατρό ξέρω αν το παιδί σας βιώνει μια πολύ άγχος, εάν αισθάνεστε απογοητευμένοι με την κατάσταση, ή θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια βοήθεια. Εν τω μεταξύ, την υποστήριξη και την υπομονή σας μπορεί να πάει πολύ μακριά στο να βοηθήσει το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα για την ενούρηση.

Θυμηθείτε, η μακροπρόθεσμη προοπτική είναι εξαιρετική και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις ξηρές ημέρες είναι μπροστά μας.

Κριτική από: Mary L. Gavin, MD

Exit mobile version