Δε χρειάζεται να είσαι υπερπροστατευτική για να ανησυχείς όταν δεν τρώει το παιδί. Είναι φυσική αντίδραση! Ωστόσο, αντί να πελαγώνεις μπορείς να περάσεις στη δράση. Δες πως μπορείς να δελεάσεις το μικρό σου για να αρχίσει να δοκιμάζει (αρχικά) και να μετά να ζητάει νέες γεύσεις.
Τα πρώτα βήματα αντίδρασης όταν δεν τρώει το παιδί
- Πολλά παιδιά έχουν ιδιοτροπίες στο φαγητό και μάλιστα όχι μόνο στις γεύσεις. Μία από τις πιο συχνές είναι ότι δεν πρέπει να ακουμπάνε οι τροφές μεταξύ τους (π.χ. δεν πρέπει τα λαχανικά να ακουμπάνε το κρέας ή το ρύζι του). Σεβάσου το. Όσο λιγότερες μάχες, τόσο λιγότερος ο εκνευρισμός και τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δοκιμάσει τα λαχανικά του.
- Έχε υπόψη σου πως σύμφωνα με τους ειδικούς όταν δεν τρώει το παιδί χρειάζονται κατά μέσο όρο 8-10 προσπάθειες για να το πείσεις να δοκιμάσει κάποια τροφή που έχει αρχικά απορρίψει.
- Μην επιμένεις σταθερά και καθημερινά. Ανάμεσα σε αυτές τις προσπάθειες άφηνε να περνάει ένα χρονικό διάστημα, αλλά όχι υπερβολικό. Μια δυο εβδομάδες είναι αρκετές.
- Όταν κάνεις μια καινούργια προσπάθεια να εντάξεις μια τροφή στη διατροφή του, δεν χρειάζεται να δώσεις έμφαση στο γεγονός ότι την είχε απορρίψει πριν από μερικές μέρες!
- Πρόσφερε την καινούργια τροφή κάποια στιγμή πο ξέρεις ότι το παιδί πεινάει.
- Αντίθετα, απόφυγε να του δώσεις να δοκιμάσει κάτι νέο αν είναι εκνευρισμένο ή πολύ κουρασμένο. Τα λιγόφαγα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσουν και να τους αρέσει κάτι καινούργιο όταν είναι ήρεμα και σε καλή διάθεση.
- Όταν δεν τρώει το παιδί, η μαμά πρέπει να έχει υπομονή. Μην το παρακάνεις με τις καινούργιες γεύσεις – εισάγοντας μία κάθε φορά είναι πιο πιθανό να τη δοκιμάσει το μικρό σου.
- Καλό είναι τα νέα φαγητά να σερβίρονται στο οικογενειακό τραπέζι ή όταν έχεις καλεσμένους. Η μίμηση μπορεί να οδηγήσει το παιδί σου να δοκιμάσει. Αν όμως αρνηθεί, μην επιμείνεις. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί αρνητική ατμόσφαιρα – και για την παρέα και για να μην τη συσχετίσει το παιδί με τις άγνωστες γεύσεις.
- Μην ξεχνάς πως είναι φυσιολογικό τα παιδιά να μην συμπαθούν κάποιες γεύσεις και πρέπει να το σεβόμαστε – όλοι έχουμε τις ιδιοτροπίες μας!
- Βάλε φαντασία. Πρόσφερε στο παιδί την τροφή που απορρίπτει σε μαγειρεμένη με διαφορετικούς τρόπους και συνδυασμούς. Ιδανικά με κάποια τροφή που του αρέσει πολύ.
- Μην του προσφέρεις εύκολα εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, όταν δεν τρώει το παιδί το ψάρι, μη τυ προσφέρεις το επόμενο δευτερόλεπτο ένα μπιφτέκι. Δεν είναι κακό να πεινάσει…
Μην ανησυχείς πολύ!
Η φάση όπου το παιδί σου είναι εκλεκτικό και δύσκολο, είναι ακριβώς αυτό, μια φάση! Ακόμη και όταν δεν τρώει το παιδί το πιθανότερο είναι ότι θα εξελιχθεί σε ένα υγιέστατο ενήλικα που θα του αρέσουν πολύ περισσότερες γεύσεις.