Site icon Loveyou

Παιδική παχυσαρκία: μάθε τις αιτίες, ζήτα διάγνωση

paidiki-paxysarkia
Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αφορά τα παιδιά κι τους  εφήβους που έχουν παραπάνω βάρος από τα φυσιολογικά όρια για την ηλικία και το ύψος τους. Παρόλα αυτά, δεν θεωρούνται όλα τα παιδιά με παραπανίσια κιλά υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αφού ορισμένα έχουν βαρύτερο σκελετό από τον μέσο όρο και γενικά η ποσότητα του αποθηκευμένου λίπους ποικίλλει στα διάφορα στάδια ανάπτυξης. Με λίγα λόγια, ίσως να μην είσαι σε θέση να κρίνεις αν το παιδί σου έχει πρόβλημα βάρους απλώς παρατηρώντας το.

Αν σε ανησυχεί η μεγάλη αύξηση βάρους του παιδιού, μίλησε με τον γιατρό του. Εκείνος θα πάρει το ιστορικό της ανάπτυξής του και θα λάβει υπόψη το οικογενειακό ιστορικό βάρους-ύψους ώστε να καθορίσει αν το βάρος του παιδιού βρίσκεται πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας

Παρόλο που η παιδική παχυσαρκία οφείλεται σε κάποιο ποσοστό σε κληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες, τις περισσότερες φορές κύρια αιτία της είναι ο συνδυασμός μεγάλης κατανάλωσης φαγητού κι ελάχιστης σωματικής άσκησης. Συνοπτικά, μπορούμε να συνοψίσουμε τους παράγοντες κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία στους εξής:

Είναι η παιδική παχυσαρκία πρόβλημα του δικού σου παιδιού; Ζήτα τη γνώμη του γιατρού…


Είναι η παιδική παχυσαρκία πρόβλημα του δικού σου παιδιού; Ζήτα τη γνώμη του γιατρού

Η διάγνωση της παιδικής παχυσαρκίας γίνεται είτε από τον οικογενειακό γιατρό είτε από τον παιδίατρο. Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει επιπλοκές εξαιτίας της παχυσαρκίας, ίσως χρειαστεί να μιλήσεις και με άλλους ειδικούς, ώστε να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα την κατάσταση.

Τί μπορείς να κάνεις

Ποιες είναι οι ερωτήσεις που θα σου κάνει ο γιατρός για το παιδί

Η παιδική παχυσαρκία δεν αρκεί να διαγνωστεί απλώς από το γιατρό. Σημαντικό είναι ο ειδικός να έχει μία ξεκάθαρη εικόνα για τη ζωή του παιδιού και τις καθημερινέ συνήθειες άσκησης και διατροφής του. Έτσι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο γιατρός θα σου κάνει μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη διάθεση και τις σκέψεις του παιδιού, όπως επίσης και για τα συμπτώματα που παρουσιάζει. Για παράδειγμα:

Πως καταλήγει ο γιατρός στη διάγνωση της παιδικής παχυσαρκίας


Παιδική παχυσαρκία: εξετάσεις και διάγνωση

Ως μέρος της συστηματικής παρακολούθησης του παιδιού, ο γιατρός υπολογίζει τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και καθορίζει πού κυμαίνεται με βάση την καμπύλη ανάπτυξης σε συνάρτηση με την ηλικία. Ο ΔΜΣ μπορεί να υποδείξει αν το παιδί είναι υπέρβαρο για την ηλικία και το ύψος του.

Χάρη στην καμπύλη ανάπτυξης, ο γιατρός καθορίζει τη θέση του παιδιού στη συνάρτηση ηλικίας-βάρους συγκριτικά με τα συνομήλικα παιδιά του ίδιου φύλου. Για παράδειγμα, αν το παιδί βρίσκεται στο 80ό ποσοστημόριο της καμπύλης, αυτό σημαίνει ότι συγκριτικά με τα παιδιά της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου το 80% έχει χαμηλότερο ΔΜΣ.

Οι οριακές τιμές της καμπύλης, όπως έχουν καθοριστεί από το Κέντρο Πρόληψης κι Ελέγχου Ασθενειών, βοηθούν στην ταυτοποίηση υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών.

Επειδή ο ΔΜΣ δεν λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η αυξημένη μυϊκή μάζα ή τον βαρύ σκελετό, κι επειδή οι καμπύλες ανάπτυξης μπορούν να ποικίλουν μεταξύ των παιδιών, ο γιατρός θα συνυπολογίσει την ανάπτυξη του παιδιού με τα υπόλοιπα δεδομένα για να καθορίσει αν το βάρος του παιδιού είναι φυσιολογικό.

Εκτός από τον ΔΜΣ και τις καμπύλες βάρους-ανάπτυξης, ο γιατρός θα εκτιμήσει:

Εξετάσεις αίματος που χρειάζεται να κάνει ένα παχύσαρκο παιδί

Σε περίπτωση που το παιδί είναι παχύσαρκο, ο γιατρός θα το παραπέμψει σε εξετάσεις αίματος που περιλαμβάνουν:

Ορισμένες από αυτές τις εξετάσεις απαιτούν νηστεία οχτώ ώρες πριν τη λήψη αίματος. Ο γιατρός θα σου εξηγήσει ακριβώς τί πρέπει να κάνεις.

Exit mobile version