Ο παιδίατρος είναι ο δεύτερος άνθρωπος (ο πρώτος μάλλον θα είναι ο σύντροφός σου) στον κόσμο με τον οποίο θα μοιράζεσαι τους φόβους σου για το αγγελούδι σου. Από τη στιγμή που θα έρθει το μωρό σου στο σπίτι θα περάσουν πολλά πολλά χρόνια πριν σβήσεις το τηλέφωνο του παιδιάτρου από το κινητό σου. Δες παρακάτω πώς μπορείς να βελτιώσεις τη σχέση σου με τον παιδίατρο, ώστε το παιδί σου να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.
Ποια χαρκατηριστικά κάνουν καλό έναν παιδίατρο
Το κλειδί για να χτίσεις μια καλύτερη σχέση με τον γιατρό του παιδιού σου είναι η ανοιχτή επικοινωνία και οι λογικές προσδοκίες. Τί πρέπει να περιμένεις από έναν γιατρό; Ο παιδίατρος Steven Dowshen, MD επισημαίνει :
- να σε βοηθά να ελέγχεις την υγεία του παιδιού
- να σου εξηγεί την πορεία ανάπτυξης και το μεγάλωμα του παιδιού και τί να περιμένεις
- να κάνει διάγνωση και να θεραπεύει μικρές ή μέτριες παθήσεις
- να σου ξηγεί κάθε ασθένεια του παιδιού και τη θεραπεία της
- να σε παραπέμπει και να συνεργάζεται με ειδικούς σε περίπτωση σοβαρών ασθενειών που χρήζουν ειδικής γνωμάτευσης.
Ο παιδίατρος καλό είναι επίσης να μπορεί να σε βοηθά με άλλα θέματα υγείας του παιδιού σου, όπως η σωματική άσκηση, η διατροφή, τα προβλήματα βάρους, τα προβλήματα συμπεριφοράς, ψυχολογικά θέματα (θάνατος, χωρισμός, διαζύγιο) και οι μαθησιακές δυσκολίες.
Πήγαινε προετοιμασμένη στα ραντεβού με τον παιδίατρο
Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνεις στο ραντεβού προετοιμασμένη με τις λεπτομέρειες. Έτσι, όταν ο παιδίατρος σε ρωτήσει πώς τα πάει το παιδί, θα είσαι έτοιμη να μοιραστείς προβληματισμούς ή να θέσεις ερωτήσεις. Είναι προτιμότερο να είσαι συγκεκριμένη όταν περιγράφεις συμπτώματα, πχ. αν το παιδί έκανε εμετό τρεις φορές χθες τη νύχτα, αν η θερμοκρασία του ήταν 39°C ή αν έχει διάρροια. Αυτά βοηθούν το γιατρό να εκτιμήσει την εικόνα του παιδιού πιο γρήγορα και με περισσότερη ακρίβεια απ’ ότι αν έλεγες απλά «το παιδί μου είναι άρρωστο».
Θυμήσου να σημειώνεις κάπου τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς σου πριν το ραντεβού ώστε ν’ αναφέρεις όλα όσα σκεφτόσουν. Και αν ανησυχείς για τα συμπτώματα του παιδιού σου, ανάφερέ τα στον γιατρό ακόμη κι αν δε σε ρωτήσει γι’ αυτά. Πες στον γιατρό ότι προσπάθησες να ανακουφίσεις τα συμπτώματα και πρόσθεσε τί βοήθησε και τί όχι. Όσες περισσότερες πληροφορίες του δώσεις, τόσο καλύτερα θα μπορέσει να εκτιμήσει την υγεία του παιδιού σου.
Αυτές είναι οι 8 καλύτερες συμβουλές για να έχεις μια καλή σχέση με τον παιδίατρο…
8 συμβουλές για να έχεις μια καλύτερη σχέση με το παιδίατρο
1. Να είναι ενήμερηι, αλλά όχι πιεστική. Το ίντερνετ είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο που σε βοηθάει να μαθαίνεις περισσότερα για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού σου, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένεις ν’ αξιολογήσει ο γιατρός κάθε πηγή ή νεότερο στοιχείο που βρίσκεις στο διαδίκτυο ή βλέπεις στην τηλεόραση. Αν έχεις κάποιο συγκεκριμένο άρθρο που θα ήθελες να κοιτάξει ή να σχολιάσει καλό είναι να του το στείλεις με ταχυδρομείο, email, fax, ή να του το δώσεις αυτοπροσώπως πριν την επίσκεψη στο ιατρείο, αφήνοντάς του αρκετό χρόνο για να το διαβάσει και να κάνει την απαραίτητη έρευνα. Βέβαια, περιόρισε στο ελάχιστο παρόμοια αιτήματα. Αν ψάχνεις πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα σχετικά με την υγεία των παιδιών μίλησε με το νοσηλευτικό προσωπικό και ζήτησε ενημερωτικά φυλλάδια. Ρώτησε τον γιατρό να σου συστήσει έγκυρες πηγές απ’ όπου μπορείς ν’ αναζητήσεις ιατρικές πληροφορίες.
2.Εστίασε την προσοχή σου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Απόφυγε περισπασμούς ώστε να είσαι απόλυτα επικεντρωμένη στο ν’ απαντήσεις στις ερωτήσεις του γιατρού. Σβήσε το κινητό σου και άφησε τα υπόλοιπα παιδιά στο σύζυγο, τη μπειμπι-σίτερ ή σε κάποιον συγγενή, αν γίνεται. Επιπλέον, προσπάθησε να παραμείνεις στα πλαίσια της αιτίας της επίσκεψης, πχ. αν πας στο γιατρό για κάποια ασθένεια, μην αρχίσεις να συζητάς προβλήματα συμπεριφοράς που απαιτούν εις βάθος προσέγγιση. Αντίθετα, προγραμμάτισε μια ξεχωριστή επίσκεψη για να συζητήσεις το πρόβλημα με το ιατρικό προσωπικό ώστε να σου κλείσουν ένα μεγαλύτερο ραντεβού.
3.Τήρησε τους κανόνες. Σεβάσου τον χρόνο του γιατρού με το να φτάσεις στο ραντεβού εγκαίρως ή μερικά λεπτά νωρίτερα. Αν έχεις καθυστερήσει, ενημέρωσε το ιατρείο και προειδοποίησέ τους 24 ώρες πριν για οποιαδήποτε αλλαγή ή ακύρωση. Πολλά ιατρεία είναι γεμάτα αρκετές εβδομάδες πριν, οπότε κανόνισε νωρίς οποιαδήποτε επίσκεψη για θέματα ρουτίνας. Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζεις την πολιτική των χρεώσεων του ιατρείου και τη συμμετοχή του ταμείου σου ή της ασφαλιστικής σου κάλυψης για να διεξαχθεί το ραντεβού πιο ομαλά.
4. Follow up. Προτού φύγεις από το ιατρείο, βεβαιώσου ότι κατάλαβες ποιά ραντεβού για μετέπειτα έλεγχο και ποιές εργαστηριακές εξετάσεις ή εξετάσεις αίματος χρειάζεται να κάνει το παιδί σου. Σημείωσε τις οδηγίες ώστε να μην τις ξεχάσεις και αν δεν καταλαβαίνεις πώς χορηγείται ένα φάρμακο ρώτησε το γιατρό ή τη νοσοκόμα προτού φύγεις. Σε περίπτωση που η αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα ή προκαλεί χειρότερα ή επιπρόσθετα συμπτώματα στο παιδί, ενημέρωσε το ιατρείο.
5. Εξοικονόμησε χρόνο με το να βρεις χρόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να συνοδεύει το παιδί στην επίσκεψη κάποιος από τους δύο γονείς. Ειδικά αν η αφορμή είναι λεπτά ζητήματα όπως προβλήματα συμπεριφοράς. Το να βασίζεσαι στη μπειμπι-σίτερ ή τους παππούδες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν λανθασμένα οι πληροφορίες ή οι οδηγίες ή να μείνουν αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα.
6. Χρησιμοποίησε σωστή κρίση. Το να ρωτήσεις τα συμπτώματα από το τηλέφωνο μπορεί να γλυτώσει χρόνο σ’ εσένα και το γιατρό, αλλά μην κάνεις κατάχρηση αυτού του προνομίου. Φύλαξε τις μη επείγουσες ερωτήσεις για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού σου για τις επισκέψεις ρουτίνας. Πολλές εκπαιδευμένες νοσοκόμες ή και το νοσηλευτικό προσωπικό των παιδιατρικών ιατρείων είναι σε θέση ν’ απαντήσουν στις ερωτήσεις από το τηλέφωνο, οπότε μπορείς ν’ απευθύνεσαι σε αυτούς αντί να ζητάς να μιλήσεις με το γιατρό κάθε φορά που καλείς για μη επείγοντα θέματα. Τα νυχτερινά τηλεφωνήματα θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά για επείγουσες καταστάσεις: θυμήσου ότι ο γιατρός βρίσκεται στο σπίτι του όταν τον καλείς.
7. Μην διστάζεις να κάνεις ερωτήσεις στο γιατρό, όσο ασήμαντες κι αν σου φαίνονται. Πολλές φορές, τα προβλήματα του παιδιού λύνονται εύκολα με τη βοήθεια του ειδικού.
8. Και μη φοβάσαι να δώσεις στο γιατρό το feedback σου για την γενική εμπειρία στο ιατρείο, πχ. αν σε εξυπηρέτησαν βιαστικά ή αν χρειαζόσουν περισσότερες πληροφορίες για κάποια συνταγή ή διαδικασία. Ένας καλός γιατρός θα θέλει να συνεργαστεί μαζί σου για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο παιδί σου.