1. Πουθενά χωρίς αντηλιακό
Ο ήλιος δεν είναι επικίνδυνος μόνο στην παραλία ή την πισίνα, αλλά και στον κήπο, στη βόλτα στην πόλη, στην παιδική χαρά, ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει ότι το αντηλιακό είναι η πρώτη του ανάγκη το καλοκαίρι. Φροντίστε, ώστε, μισή ώρα πριν την οποιαδήποτε έκθεση του παιδιού στον ήλιο να εφαρμόζετε στα ακάλυπτα σημεία του σώματός του επαρκή ποσότητα αντηλιακού.
2. Ποτέ απευθείας έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής
Οι μεσημεριανές είναι οι πιο επικίνδυνες ώρες του ήλιου και ειδικά από τις 10:00 εώς τις 16:00. Το ιδανικό είναι να μη βρίσκονται τα παιδιά στον ήλιο το διάστημα αυτό. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, εκτός από το αντηλιακό φροντίστε να φοράει καπέλο με μεγάλο γείσο ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα (ναι, αφήστε το να κολυμπήσει με το μπουζάκι!).
Συχνές απορίες για την προστασία από τον ήλιο για τα παιδιά
– Η ηλιακή ακτινοβολία είναι επικίνδυνη ακόμα και όταν το παιδί βρίσκεται στη σκιά;
Η σκιά είναι προτιμότερη από την απευθείας έκθεση στον ήλιο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ακίνδυνη. Έχει διαπιστωθεί ότι η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται μέχρι και 25% στην άμμο. Επίσης, προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα δεν προσφέρουν ούτε τα τζάμια του αυτοκινήτου, όταν τα «χτυπάει» ο ήλιος.
– Γιατί λένε ότι πρέπει να βάζω αντηλιακό στο παιδί πριν ξεκινήσουμε για την παραλία;
Όχι, δε θα έχει ξεθυμάνει. Τα αντηλιακά χρειάζονται περίπου 20-30 λεπτά για να ενεργοποιήσουν την άμυνα του οργανισμού, άρα είναι καλύτερα να το βάζετε πριν φθάσετε στην παραλία.
– Πόσο συχνά πρέπει να ανανεώνω το αντηλιακό στο παιδί;
Οι συστάσεις των ειδικών είναι κάθε μία ώρα. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν είναι αδιάβροχο και δεν «κινδυνεύει» από το συχνό μπες-βγες στη θάλασσα. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για όλες τις επισκέψεις στην παραλία και όχι μόνο για τις πρώτες ημέρες. Ακόμα κι όταν το παιδικό δερματάκι έχει πάρει «χρώμα» και η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πιο ανθεκτικό, εξακολουθεί να έχει ανάγκη το αντηλιακό.
– Ποια είναι η σωστή ποσότητα στη χρήση του αντηλιακού;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα. Το αντηλιακό πρέπει να καλύπτει κάθε εκατοστό του παιδικού σώματος και να εφαρμόζεται με προσοχή στο πρόσωπο, το λαιμό, τον αυχένα και τα αυτιά. Η περιοχή που έχει αποδειχθεί ότι παραμελούμε και δε θα έπρεπε είναι τα κουτεπιέ.
– Ποιος είναι ο καταλληλότερος δείκτης προστασίας για τα παιδιά;
Στα παιδιά μέχρι πέντε ετών συνήθως χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με ολική προστασία («total block») για προστασία από τις UVAκαι UVB, ενώ για τα πιο μεγάλα ένα αδιάβροχο με δείκτη προστασίας από 15-50 είναι το πιο κατάλληλο. Δεν συστήνεται η χρήση αντηλιακού για μωρά μέχρι 6 μηνών, οπότε για αυτά η μόνη ασφαλής προστασία από τον ήλιο είναι η αποφυγή του.
Αναζητήστε εδώ επώνυμα αντηλιακά για παιδιά σε εξαιρετικές τιμές