Δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση να μάθεις στο παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του. Αν σκεφτούμε, μάλιστα, ότι το βούρτισμα πρέπει να συμβαίνει από τη στιγμή που θα κάνει την εμφάνιση του το πρώτο του δοντάκι, καταλαβαίνουμε ότι η αποστολή των γονιών γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα παιδικά δοντάκια δεν χρειάζονται βούρτσισμα», λέει Mary Hayes, DDS, παιδοδοντίατρος και σύμβουλος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης. Όμως, ακόμη κι αν το μικρό σου έχει μόνο ένα δοντάκι, τότε ήρθε η στιγμή να αρχίσει το βούρτσισμα.
Βέβαια, σε αυτή την ηλικία δεν χρειάζεται ακριβώς το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του! «Όταν το παιδί έχει μόνο ένα δόντι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις γάζα. Ακόμα και πριν την εμφάνιση των δοντιών, μπορείς να τρίψεις απαλά τα ούλα του μωρού με νερό και μια μαλακή παιδική οδοντόκρεμα, ή να τα καθαρίσεις με ένα μαλακό πανί», συμβουλεύει η Hayes.
Μόλις βγουν μερικά δοντάκια, η Mary Hayes συμβουλεύει τους γονείς να αγοράσουν μια πολύ μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα και να βουρτσίζουν τα δόντια του παιδιού δύο φορές τη μέρα χρησιμοποιώντας μια φθοριούχο οδοντόκρεμα.
Πότε μπορεί το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του μόνο του;
«Οι γονείς έχουν την αποκλειστική ευθύνη να καθαρίζουν τα παιδικά δοντάκια περίπου μέχρι την ηλικία των τριών ή τεσσάρων ετών. Σκεφτείτε ότι είναι έτοιμο ένα παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του όταν μπορεί, επίσης, να δένει τα κορδόνια του ή να γράφει με πεζά γράμματα», λέει η Hayes.
Όσο για το οδοντικό νήμα και το στοματικό διάλυμα, η ειδικός διευκρινίζει:
«Το οδοντικό νήμα είναι μια άλλη πρακτική που πρέπει να ξεκινήσει όταν δύο δόντια ακουμπάνε το ένα το άλλο. Οι γονείς μπορούν να ζητήσουν από τον παιδοδοντίατρο να τους υποδείξει τη σωστή τεχνική και τη συχνότητα για τη χρήση του», λέει η Hayes.
Επίσης, ζήτησε τη συμβουλή του γιατρού για το πότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις στοματόπλυμα. «Συνιστώ στους γονείς να περιμένουν, ώσπου το παιδί να είναι σε θέση να φτύσει το υγρό», λέει η Mary Hayes. «Το στοματικό διάλυμα προορίζεται για ξέπλυμα και όχι για κατάποση».
Δες μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς θα μάθεις το παιδί να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του…
Η Mary Hayes συχνά ακούει από τους γονείς ότι τα παιδιά τους κάνουν φασαρία στο άκουσμα του βουρτσίσματος, του νήματος και του στοματικού διαλύματος, με αποτέλεσμα εκείνοι να υποχωρούν και να μην τηρούν τους κανόνες της στοματικής υγιεινής, όπως θα έπρεπε.
Η συμβουλή της ειδικού να επιμένετε πως το βούρτσισμα δεν είναι μία προαιρετική δραστηριότητα για το παιδί. «Πρέπει να καταλάβει πως είναι κάτι που πρέπει να συβαίνει καθημερινά, μετά το πρωινό του και λίγο πριν κοιμηθεί», λέει η Hayes, παρότι κατανοεί ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν γκρινιάρικα και δύσκολα. Η ίδια δίνει κάποιες πιο συγκεκριμένες συμβουλές.
- Σκέψου ότι ίσως χρειαστεί να βοηθήσεις το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του για περισσότερο χρόνο απ’ ότι υπολόγιζες. «Τα παιδιά δεν διαθέτουν τις τέλειες κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται για να βουρτσίζουν μόνα τα δόντια τους μέχρι την ηλικία των 6 ετών», λέει η Hayes. Ενώ το οδοντικό νήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά αρκετά αργότερα, στην ηλικία των 10 ετών. Δες εδώ μερικές παιδικές οδοντόβουρτσες
- Προγραμμάτισε το βούρτσισμα, το νήμα και το ξέπλυμα τις στιγμές που το παιδί δεν είναι υπερβολικά κουρασμένο, ώστε να πετύχεις μια καλύτερη συνεργασία.
- Ζήτησε στο παιδί να συμμετέχει στη διαδικασία με τρόπο που να ταιριάζει στην ηλικία του. Για παράδειγμα, ένα παιδί 5 ετών μπορεί να διαλέξει την οδοντόκρεμά του στο σούπερ μάρκετ ανάμεσα από τις επιλογές που εγκρίνεις εσύ. Ή μπορείς να αγοράσεις δύο ή τρία διαφορετικά είδη οδοντόκρεμας και να αφήσεις το παιδί να διαλέξει κάθε φορά αυτή που προτιμάει. Εναλλακτικά, μπορείς να του προσφέρεις μια επιλογή από διάφορες οδοντόβουρτσες, μεταξύ των οποίων κι αυτές που είναι ειδικά σχεδιασμένες για παιδιά κι έχουν έντονα χρώματα και σχέδια.
- Ανακάλυψε ποιο είναι το σωστό κίνητρο για το παιδί σου, πχ. ένα μικρότερο παιδάκι θα βουρτσίσει ευχαρίστως τα δοντάκια του με επιβράβευση ένα αυτοκόλλητο, ή μερικά χρυσά αστεράκια πάνω στο τετράδιό του.