Site icon Loveyou

Τοπ συμβουλές αν θέλεις …να θέλει να τρώει σωστά!

na-thelei-na-troei-sosta

Η διατροφή του παιδιού δεν πρέπει να δημιουργεί ένταση στο σπίτι. Εφάρμοσε τις παρακάτω στρατηγικές για ν’ αποφύγεις τις προστριβές και να βοηθήσεις τον μικρό απαιτητικό γευσιγνώστη του σπιτιού να έχει μια υγιεινή διατροφή.

Σεβάσου την όρεξη ή την έλλειψη όρεξης του παιδιού

Αν το παιδί δεν πεινάει, μην το αναγκάζεις να φάει φαγητό ή σνακ, κι επίσης απόφυγε να το «δωροδοκείς» με συγκεκριμένες τροφές προκειμένου να καθαρίσει το πιάτο του. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ξεκινήσεις – ή να χειροτερέψεις – μια φασαρία για το φαγητό. Εκτός από αυτό, το παιδί ενδέχεται να συσχετίσει την ώρα του γεύματος με το άγχος και την πίεση. Σερβίρισε μικρές μερίδες για ν’ αποφύγεις την υπερβολή και δώσε στο παιδί την ευκαιρία να ζητήσει κι άλλο αν το θελήσει.

Τήρησε ένα πρόγραμμα

Προσπάθησε να σερβίρεις τα γεύματα και τα σνακ την ίδια ώρα κάθε μέρα και μην παραλείπεις να τα συνοδεύεις από χυμούς ή γάλα, προτρέποντας το παιδί να πίνει νερό ανάμεσα στα γεύματα. Αν χορτάσει με υγρά, τότε πιθανόν να μειωθεί η όρεξή του κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

 Να είσαι υπομονετική με τις καινούριες τροφές

Τα μικρά παιδιά συχνά αγγίζουν ή μυρίζουν τις καινούριες τροφές (μπορεί και να δοκιμάσουν ένα μικροσκοπικό κομμάτι) και μετά τις απορρίπτουν. Προτού γευτεί την πρώτη αληθινή μπουκιά, το παιδί θα πρέπει να εκτεθεί επανειλημμένα στην νέα τροφή. Ενθάρρυνέ το μιλώντας για το χρώμα, τη μορφή, το άρωμα και την υφή της τροφής, παρά εστιάζοντας στο πόσο νόστιμη είναι. Και μην ξεχνάς: στη διατροφή του παιδιού οτιδήποτε καινούριο θα πρέπει να σερβίρεται μαζί με τα αγαπημένα φαγητά του.

Μετέτρεψε το φαγητό σε διασκέδαση

Η διατροφή για το παιδί δεν πρέπει να είναι μονότονη. Βάλε στο τραπέζι το μπρόκολο ή άλλα λαχανικά μαζί με ένα λαχταριστό ντιπ ή σος. Κόψε τις τροφές σε διαφορετικά σχήματα με τη βοήθεια κουπάτ μπισκότων. Πρόσφερε κάποιες από τις τροφές του πρωινού σαν βραδινό και βάλε μπόλικο χρώμα στο πιάτο του.

 Ζήτησε τη βοήθεια του παιδιού

Ζήτησε από το παιδί να σε βοηθήσει να διαλέξεις φρούτα, λαχανικά κι άλλα υγιεινά τρόφιμα. Μην αγοράζεις τίποτα που δεν θέλεις να τρώει. Στο σπίτι, ενθάρρυνε το παιδί να σε βοηθήσει στο πλύσιμο των λαχανικών, την ετοιμασία κάποιου εύκολου φαγητού, ή το στρώσιμο του τραπεζιού.

Δώσε το καλό παράδειγμα

Η διατροφή του παιδιού δεν μπορεί να είναι διαφορετική από της υπόλοιπης οικογένειας. Αν εσύ η ίδια καταναλώνεις μια ποικιλία υγιεινών τροφών, το παιδί έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ακολουθήσει τα χνάρια σου.

Να είσαι εφευρετική

Πρόσθεσε ψιλοκομμένο μπρόκολο ή πράσινες πιπεριές στη σάλτσα για τα ζυμαρικά, βάλε φρούτα στο μπολ των δημητριακών κι ανακάτεψε τριμμένα κολοκυθάκια και καρότα στα βραστά κατσαρόλας και τις σούπες. Τα παιδιά αγαπούν τις εκλπήξεις και στη διατροφή τους.

Περιόρισε τους περισπασμούς

Μην επιτρέπεις στο παιδί να παρακολουθεί τηλεόραση ή να παίζει ηλοκτρονικά παιχνίδια την ώρα του φαγητού ή του σνακ. Να θυμάσαι ότι οι τηλεοπτικές διαφημίσεις ωθούν τα παιδιά να λαχταρούν τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη.

Μην προσφέρεις το γλυκό  σαν επιβράβευση

Στερώντας εντελώς τα γλυκά από τη διατροφή του παιδιού του δημιουργείς την αίσθηση ότι είναι κάτι απίθανο νόστιμο, γεγονός που αυξάνει την επιθυμία του. Επίτρεψε την κατανάλωση γλυκού μία με δύο φορές την εβδομάδα και παρέλειψε το επιδόρπιο όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Εναλλακτικά, μπορείς να το προσφέρεις στην υγιεινή εκδοχή του σαν γιαούρτι με φρούτα ή σε άλλους θρεπτικούς συνδυασμούς.

Μην αφήνεις περιθώριο για ιδιοτροπίες

Αν ετοιμάζεις ένα ξεχωριστό γεύμα για το παιδί κάθε φορά που αυτό απορρίπτει ό, τι υπάρχει στο τραπέζι, ενδέχεται να δημιουργήσεις πρόσφορο έδαφος για τις ιδιοτροπίες του. Ενθάρρυνε το παιδί να μείνει στο τραπέζι για όλη τη διάρκεια του γεύματος, ακόμη κι αν δεν τρώει. Και μην σταματάς να σερβίρεις υγιεινές τροφές ώσπου να γίνουν οικείες κι αγαπημένες.

Exit mobile version