Η παιδική παχυραρκία αντιμετωπίζεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το αν έχει άλλα θέματα υγείας. Τις περισσότερες φορές απαιτεί αλλαγές στη διατροφή και τα επίπεδα της σωματικής άσκησης.
Τρόποι αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας για παιδιά κάτω των 7 ετών
Για τα παιδιά που είναι μικρότερα των 7 ετών και δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας, ο στόχος της θεραπείας είναι κυρίως η διατήρηση του βάρους παρά η απώλεια κιλών. Αυτή η στρατηγική επιτρέπει στο παιδί ν’ αναπτυχθεί σε ύψος χωρίς να πάρει κιλά, κάνοντας έτσι τον ΔΜΣ σε συνάρτηση με την ηλικία να πέσει σε υγιή επίπεδα. Βέβαια, όταν το παιδί είναι παχύσαρκο, η διατήρηση του βάρους στο στάδιο της ανάπτυξης μπορεί ν’ αποδειχτεί εξίσου δύσκολο εγχείρημα με την απώλεια κιλών σε ενήλικα άτομα.
Τρόποι αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας για παιδιά μεγαλύτερα των 8 ετών
Σ’ αυτή την περίπτωση συνήθως συνιστάται η απώλεια βάρους (όπως και για παιδιά μικρότερα των 7 ετών με συγγενή προβλήματα υγείας). Η απώλεια θα πρέπει να είναι αργή και σταθερή, ξεκινώντας από 0.5 κιλά την εβδομάδα και φτάνοντας μέχρι 0.5 κιλά τον μήνα, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το παιδί.
Οι μέθοδοι διατήρησης του τρέχοντος βάρους ή της απώλειας βάρους παραμένουν ίδιες: Το παιδί έχει ανάγκη από μια ισορροπημένη διατροφή και από αρκετή σωματική δραστηριότητα. Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αφοσίωση που θα δείξεις στο να στηρίξεις το παιδί σε αυτές τις αλλαγές. Σκέψου ότι οι διατροφικές συνήθειες και η σωματική άσκηση είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: Αν προσεγγίσεις το ένα, θα πρέπει να λάβεις υπόψη και το άλλο.
Υγιεινή διατροφή
Εφόσον οι γονείς είναι αυτοί που προμηθεύονται το φαγητό στο σπίτι, το μαγειρεύουν κι αποφασίζουν τί θα φάει η οικογένεια, από αυτούς εξαρτάται η επιτυχία της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών. Θυμήσου ότι ακόμη και οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του παιδιού.
- Αγόρασε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Οι «βολικές» τροφές, όπως μπισκότα, κρακεράκια κι έτοιμα γεύματα, περιέχουν πολλή ζάχαρη και λίπη. Έχε εύκαιρα υγιεινά σνακ και δώσε πρώτα εσύ το καλό παράδειγμα στην υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών,
- Μην χρησιμοποιείς την τροφή ως επιβράβευση ή τιμωρία.
- Περιόρισε τα σακχαρώδη αναψυκτικά, συμπεριλαμβανομένων των φρουτοχυμών, μιας κι έχουν λίγη θρεπτική αξία σε σχέση με τις πολλές θερμίδες τους. Επίσης, μπορούν να χορτάσουν το παιδί έτσι ώστε να μην φάει ένα ισορροπημένο γεύμα.
- Καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι. Μετατρέψτε το κάθε γεύμα στη στιγμή που μοιράζεστε νέα και λέτε ιστορίες. Αποθάρρυνε τα παιδιά από το να τρώνε βλέποντας τηλεόραση, μπροστά στον υπολογιστή ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, γιατί έτσι καταναλώνουν γρήγορα το φαγητό χωρίς να έχουν αίσθηση της ποσότητας.
- Περιόρισε το φαγητό έξω, ειδικά σε αλυσίδες fast food μιας και οι επιλογές των μενού είναι παχυντικές και περιέχουν πολλά λιπαρά.
Δες πως μπορείς με την άσκηση να αντιμετωπίσεις την παιδική παχυσαρκία…
Άσκηση και σωματική δραστηριότητα κατά τα παιδικής παχυσαρκίας
Ένα σημαντικό κομμάτι της απώλειας βάρους, ιδιαίτερα στα παιδιά, είναι η σωματική άσκηση. Δε βοηθάει μόνο στην καύση του λίπους αλλά και στην ανάπτυξη γερών οστών και μυών, συμβάλλοντας στην καλή ποιότητα ύπνου τη νύχτα και στην ενεργητικότητα τη μέρα. Αν το παιδί υιοθετήσει καλές συνήθειες από μικρό, θα μπορέσει να διατηρήσει ένα υγιές βάρος στην εφηβεία παρά τις ορμονικές αλλαγές, τη γρήγορη ανάπτυξη και τις κοινωνικές επιρροές που συχνά ωθούν στην πολυφαγία. Επίσης, τα παιδιά που είναι δραστήρια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε αθλητικούς ενήλικες.
Για να βοηθήσεις το παιδί ν’ αυξήσει τη σωματική άσκηση:
- Περιόρισε τον ελεύθερο χρόνο μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση σε 2 ώρες τη μέρα. Ένας σίγουρος τρόπος ν’ αυξήσεις την κινητικότητα του παιδιού είναι περιορίζοντας τις ώρες που βλέπει τηλεόραση κάθε μέρα. Άλλες καθιστικές δραστηριότητες, πχ. βιντεοπαιχνίδια ή κουβέντα στο τηλέφωνο, θα πρέπει επίσης να περιορίζονται. Μην αφήνεις το παιδί να τρώει μπροστά στην οθόνη γιατί έτσι δεν έχει τον έλεγχο της ποσότητας.
- Δώσε έμφαση στη δραστηριότητα, όχι τις ασκήσεις. Η σωματική άσκηση του παιδιού δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα ένα δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής, αφού ο σκοπός είναι η κίνηση. Οι ελεύθερες δραστηριότητες όπως το κρυφτό, η αμπάριζα ή το σκοινάκι θα το βοηθήσουν να κάψει τις περιττές θερμίδες και να μείνει σε φόρμα.
- Βρες δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί. Για παράδειγμα, αν το παιδί έχει έμφυτη τάση προς τα καλλιτεχνικά, πηγαίνετε για οδοιπορία στη φύση για να μαζέψετε φύλλα και πέτρες που θα συνθέσει σ’ ένα όμορφο κολάζ. Αν του αρέσει η αναρρίχηση, βρείτε τον πλησιέστερο χώρο εσωτερικής αναρρίχησης, κι αν προτιμάει το διάβασμα, περπατήστε ή κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο μέχρι τη δημοτική βιβλιοθήκη.
- Αν θες το παιδί σου να είναι δραστήριο, να είσαι κι εσύ δραστήρια. Βρες διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει μαζί ολόκληρη η οικογένεια και απόφυγε να κάνεις τη σωματική άσκηση να μοιάζει με τιμωρία ή αγγαρεία.
- Πρόσθεσε ποικιλία επιλογών. Άφησε κάθε παιδί να διαλέξει με τη σειρά του τη δραστηριότητα της ημέρας ή της εβδομάδας και πηγαίνετε για μπάσκετ, μπόουλινγκ ή κολύμπι. Εξάλλου, αυτό που έχει σημασία είναι να είστε δραστήριοι και να βρίσκεστε σε διαρκή κίνηση.
Πρόσφερε στο παχύσαρκο παιδί τη στήριξη που έχει ανάγκη…
Πρόσφερε στο παχύσαρκο παιδί τη στήριξη που έχει ανάγκη
Οι γονείς παίζουν έναν καταλυτικό ρόλο στο να βοηθήσουν τα παχύσαρκα παιδιά να αισθανθούν ότι τα αγαπάνε και ότι έχουν τον έλεγχο του βάρους τους. Εκμεταλλεύσου κάθε ευκαιρία για να στηρίξεις την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Μη φοβάσαι ν’ αναφέρεις το θέμα της υγείας και της άσκησης, αλλά δείξε ευαισθησία γιατί το παιδί μπορεί να εκλάβει το ενδιαφέρον σου ως προσβολή. Μίλησε με το παιδί ευθέως, ανοιχτά και χωρίς επικρίσεις.
Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολύπλευρο πρόβλημα. Οι παρακάτω συμβουλές σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμες.
- Δείξε ευαισθησία στις ανάγκες και τα αισθήματα του παιδιού. Η σωματική δραστηριότητα είναι μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής του παιδιού, όμως αν το αφήσεις να επιλέξει τις δραστηριότητες με τις οποίες νιώθει άνετα, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να τις εντάξει στην καθημερινότητά του μακροπρόθεσμα.
- Βρες λόγους για να παινέψεις τις προσπάθειές του. Γιόρτασε τις μικρές βαθμιαίες αλλαγές που κάνει, αλλά μην το επιβραβεύεις με το φαγητό. Διάλεξε άλλους τρόπους για να του πεις μπράβο για όσα καταφέρνει, όπως πχ. έναν αγώνα μπόουλινγκ ή μια βόλτα στο πάρκο.
- Ενθάρρυνε το παιδί να σου μιλήσει για το πώς νιώθει. Βοήθησέ το να βρει τρόπους να διαχειριστεί τα αισθήματά του που δεν περιλαμβάνουν το φαγητό.
- Βοήθησέ το να εστιάσει σε θετικούς στόχους. Για παράδειγμα, πες του πόσο θετικό είναι που δε λαχανιάζει μετά από20 λεπτά στο ποδήλατο ή που καταφέρνει να τελειώσει όλες τις ασκήσεις στην προπόνηση.
Η παιδική παχυσαρκία είναι ένας αγώνας με καθημερινές αναμετρήσεις… Βγείτε νικητές οικογενειακώς!
Η παιδική παχυσαρκία, όπως και αυτή των ενηλίκων, δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μία φορά και τέλος. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται δια βίου. Δες προληπτικά μέτρα που μπορείς να λάβεις για να βάλεις ή να διατηρήσεις τα πράγματα στον σωστό δρόμο, είτε το παιδί έχει την τάση να γίνει υπέρβαρο είτε βρίσκεται σ’ ένα υγιές βάρος.
- Δώσε το καλό παράδειγμα. Πρόσθεσε υγιεινές τροφές σε κάθε γεύμα και κάνε τακτική σωματική άσκηση για να διατηρήσεις το βάρος σου. Έτσι, μπορείς να ζητήσεις και από το παιδί σου να κάνει το ίδιο.
- Απόφυγε τους καυγάδες για το φαγητό. Μπορεί να θέσεις άθελά σου τις βάσεις για παρόμοιες φασαρίες παραχωρώντας ή κρύβοντας κάποιες τροφές (πχ. γλυκά). Σαν γενικό κανόνα, θυμήσου να μην χρησιμοποιείς το φαγητό ως επιβράβευση ή τιμωρία.
- Εστίασε στα θετικά. Ενθάρρυνε έναν υγιή τρόπο ζωής τονίζοντας τα θετικά στοιχεία, όπως πχ. τη χαρά του να παίζεις έξω ή την ποικιλία των φρέσκων φρούτων που μπορείς ν’ απολαύσεις όλο το χρόνο. Δώσε έμφαση στα οφέλη της σωματικής άσκησης παράλληλα με την προσπάθεια της απώλειας βάρους. Για παράδειγμα, εξήγησε στο παιδί ότι η γυμναστική κάνει την καρδιά, τους πνεύμονες και τους άλλους μυς πιο δυνατούς. Θα δεις ότι καλλιεργώντας την έμφυτη τάση του παιδιού για το τρέξιμο, την εξερεύνηση και την κατανάλωση του φαγητού μόνο όταν πεινάει (και όχι από ανία), θα κατακτήσει ένα υγιές βάρος χωρίς κόπο.
- Δείξε υπομονή. Λάβε υπόψη ότι πολλά υπέρβαρα παιδιά συσσωρεύουν το περιττό πάχος ενώ ψηλώνουν και θυμήσου ότι η υπερβολική προσοχή στις διατροφικές συνήθειες και το βάρος μπορεί να οδηγήσει το παιδί στο να τρώει ακόμη περισσότερο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να παρουσιάσει κάποια διατροφική διαταραχή.
- Φρόντισε το δικό σου βάρος. Η παχυσαρκία συχνά αφορά περισσότερα μέλη της οικογένειας. Αν, λοιπόν, χρειάζεται να χάσεις βάρος θα μπορέσεις να δώσεις το απαραίτητο κίνητρο και στο παιδί. Μην περιμένεις από το παιδί να κάνει κάτι που εσύ η ίδια είσαι απρόθυμη να κάνεις.