Μήπως το φαρμακείο του σπιτιού σου προκαλεί πονοκέφαλο; Αρκούν 6 απλές συμβουλές για να κάνεις τις απαραίτητες κινήσεις και να το οργανώσεις σωστά.
Είτε το διατηρείς σε ένα συρτάρι, σε ένα ράφι στη ντουλάπας σου ή σε ένα ντουλαπάκι στο μπάνιο, το σημαντικό είναι να κρατάς ταχτοποιημένο και οργανωμένο το φαρμακείο του σπιτιού σου ώστε όταν θα χρειαστείς κάτι να ξέρεις πού θα το βρεις – και δεν θα είναι ληγμένο!
1. Διάλεξε σωστά που θα το βάλεις
Τα περιεχόμενα του φαρμακείου του σπιτιού σου είναι τα περισσότερα ευπαθή και παρότι πολλοί από εμάς διατηρούμε το φαρμακείο στο μπάνιο μας, το δωμάτιο αυτό δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Η καλύτερη θέση για το φαρμακείο του σπιτιού σου είναι σε ένα δωμάτιο χωρίς υγρασία, μέσα σε μια ντουλάπα ώστε να μην το βλέπει ο ήλιος.
2. Η θέση για κάθε φάρμακο
Προσπάθησε να χωρίσεις το χώρο που διαθέτεις σε τουλάχιστον δύο μέρη: εκεί όπου βρίσκονται τα είδη πρώτης χρήσης όπως για παράδειγμα τα απλά παυσίπονα, τα τσιρότα και το αντισηπτικό για τα χτυπήματα και εκεί που βρίσκονται τα πιο εξειδικευμένα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιείς, π.χ. αντιφλεγμονώδη, ισχυρά παυσίπονα, χάπια ή εισπνεόμενα για κάποια χρόνια πάθηση.
3. Ταχτοποίησέ τα σκευάσματα ανάλογα με τη χρήση τους
Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να οργανώσεις το φαρμακείο του σπιτιού σου – το σημαντικό είναι να εξυπηρετεί εσένα. Μια γενική συμβουλή που μπορείς να ακολουθήσεις, ωστόσο, είναι να οργανώσεις τα φάρμακα ανά είδη: π.χ. Αλοιφές, σιρόπια, παυσίπονα, εισπνεόμενα.
4. Δημιούργησε χώρο
Αν το φαρμακείο του σπιτιού σου πάσχει από… έλλειψη χώρου, μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση με αντικείμενα από το γραφείο σου και όχι μόνο:
- Χρησιμοποίησε μια φαρδιά μολυβοθήκη για να βάζεις τα θερμόμετρα, σύριγγες που χρησιμοποιείς για τη σωστή δοσολογία σιροπιών και τα μικρά σωληνάρια από διάφορες αλοιφές.
- Βγάλε τα τσιρότα από το κουτί τους και βάλετε τα σε μια μικρή κασετίνα, μια μεταλλική θήκη για σερβιέτες ή σε μια παλιά ταμπακιέρα.
- Χρησιμοποίησε αυτοκόλλητες ετικέτες τετραδίου για να κρατήσεις σαφείς σημειώσεις σχετικά με τις οδηγίες χρήσεις κάθε φαρμάκου.
5. Ώρα για ξεκαθάρισμα
Είναι σημαντικό μια φορά κάθε 3-6 μήνες να ελέγχεις τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων σου. Άδειασε εντελώς το φαρμακείο του σπιτιού σου και οργάνωσε τα φάρμακα ανά κατηγορία. Έλεγξε τις ημερομηνίες λήξης και αν κάποιο φάρμακο που χρησιμοποιείς συχνά έχει λήξει ή κοντεύει να λήξει, σημείωσέ το στη λίστα που θα φτιάξεις για την αναπλήρωση του φαρμακείου σου.
6. Ανακύκλωσε τα φάρμακα
Αν ανακαλύψεις στο φαρμακείο σου φάρμακα που δεν έχεις χρησιμοποιήσει και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις και που δεν έχουν λήξει, ρώτησε το φαρμακοποιό σου αν θα μπορούσες να τα προσφέρεις για κάποιους συνανθρώπους μας που δυσκολεύονται οικονομικά. Επίσης είναι σωστό τα ληγμένα φάρμακα να μην καταλήγουν στις χωματερές μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια αλλά να τα ανακυκλώνουμε μέσω συγκεκριμένων κάδων που υπάρχουν πια στα περισσότερα φαρμακεία.