Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει τη συνδρομή της ΕΤΕΠ όχι μόνο για το project της Μεγαλόπολης αλλά για ένα cluster έργων που σχεδιάζει στον τομέα των ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος δανειζόμενος στην Ελλάδα από την ΕΙΒ ενώ μόλις πρόσφατα, τον περασμένο Ιούλιο, ανακοινώθηκε η χορήγηση 310 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων προς την ελληνική εταιρεία. Τα χρήματα χορηγήθηκαν για την κατασκευή της μονάδας της Μεγαλόπολης (150 εκατ. ευρώ) αλλά και για επενδύσεις αναβάθμισης των δικτύων μεταφοράς και διανομής (160 εκατ. ευρώ). Σημαντικό ρόλο για την έγκριση της χρηματοδότησης αυτής, έπαιξε το γεγονός ότι ρόλο εγγυητή έπαιξε το ελληνικό δημόσιο, με σχετική απόφαση του υπουργείου οικονομικών.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χρηματοδοτήσει μια σειρά από έργα της ΔΕΗ καθώς και άλλες ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι για τη ΔΕΗ η μονάδα στο Αλιβέρι, οι αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η μονάδα Ήρων 2 του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ /GdF Suez, ο ελληνοτουρκικός αγωγός, ο σταθμός της Ρεβυθούσας (ΔΕΣΦΑ) και η αναβάθμιση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ.
Από πλευράς ΔΕΗ εκκρεμούν αιτήσεις για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Αίτηση για χρηματοδότηση ύψους 55 εκατ. ευρώ έχει υποβληθεί από το ΔΕΣΦΑ για τον αγωγό Άγιοι Θεόδωροι Μεγαλόπολη, συνολικού ύψους επένδυσης 129 εκατ. ευρώ ενώ τέλος εκκρεμεί αίτηση για τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων της εταιρείας Enexon Hellas, συνολικού ύψους επένδυσης 320 εκατ. ευρώ και αιτούμενης χρηματοδότησης 120 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΕΤΕΠ προκειμένου να ενισχυθούν οι γραμμές χρηματοδότησης της τράπεζας με στόχο να τονωθούν οι επενδύσεις στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο ίδιος είχε αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επενδύσεις ΑΠΕ καθώς εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης στη χώρα ελάχιστες ξένες εμπορικές τράπεζες είναι πρόθυμες να δώσουν δάνεια ακόμη και στο συγκεκριμένο τομέα όπου η απόδοση είναι εγγυημένη.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει να αυξηθούν οι γραμμές χρηματοδότησης για ενεργειακά έργα στην Ελλάδα, είτε απευθείας προς τις επιχειρήσεις που τα υλοποιούν είτε μέσω των ελληνικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα έχει ζητήσει από την ΕΤΕΠ το άνοιγμα γραμμών χρηματοδότησης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να εξειδικεύτεται περαιτέρω εάν τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν και για φωτοβολταϊκές επενδύσεις (ως τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις αναφέρονται η βιομηχανία, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες).
πηγή: www.enrgypress.gr