Το ΥΠΕΚΑ καλείται να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί στις αυξημένες απαιτήσεις και όρους που θέτουν οι φορείς που εμπλέκονται και κυρίως ο στρατός, το ναυτικό και η αεροπορία, προκειμένου να προχωρήσει την απαραίτητη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να «βγάλει» τους διαγωνισμούς που έχει «υποσχεθεί» για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr., ενώ είχαν υπάρξει αιτήσεις στη ΡΑΕ από ιδιώτες για την ανάπτυξη off shore αιολικών σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές, το υπουργείο επέλεξε να προχωρήσει, οργανωμένα, τις αδειοδοτικές διαδικασίες και να προκηρύξει στη συνέχεια διαγωνισμούς, προκειμένου οι ιδιώτες ανάδοχοι να κατασκευάσουν και εκμεταλλευτούν τα έργα.
Τα θέματα ασφάλειας που εγείρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για όλα τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν αρχικώς επιλεγεί, είναι πολλά, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά τα αιολικά Μεγαβάτ που μπορεί κάθε περιοχή να «φιλοξενήσει».
Σε κάποια μάλιστα από τα θαλάσσια οικόπεδα, η «χωρητικότητα» που απομένει είναι κάτω από τα όρια βιωσιμότητας ενός υπεράκτιου πάρκου.
<script type=”text/javascript”>// <![CDATA[
google_ad_client = “ca-pub-0104046805520599”; /* 300×250, δημιουργήθηκε 29/9/2010 */ google_ad_slot = “3322517163”; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250;
// ]]></script>
<script src=”http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js” type=”text/javascript”>
</script>
Αλλά και τα προβλήματα από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς που δεν είναι καθόλου λίγοι (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Γεωργίας, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ΕΡΤ, ΟΤΕ κ.λπ.) είναι επίσης σημαντικά.
Αρμόδιος παράγοντας δήλωσε ότι «Εάν επιχειρούσαν μόνοι τους οι ιδιώτες επιχειρηματίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις να αδειοδοτηθούν, δεν θα είχαν καμία τύχη καθώς η διαδικασία θα είχε μπλοκαριστεί από τα πλέον αρχικά στάδια».
Επίσης, άλλη μια δυσκολία είναι η μορφολογία του πυθμένα του Αιγαίου, με τα μεγάλα βάθη και το έντονο ανάγλυφο, σε αντίθεση με θάλασσες όπου έχουν αναπτυχθεί τα off shore αιολικά, όπως η Βόρεια Θάλασσα.
Το ΥΠΕΚΑ, με βάση το το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει μέσα στο 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με την οποία θα «καθαρίσει το τοπίο» και η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την προκήρυξη διαγωνισμών.
Σε διυπουργική επιτροπή για την ανάπτυξη αναφέρθηκε από τον υπουργό Επικρατείας κ.Χάρη Παμπούκη: «Απαραίτητο η Τίνα να ετοιμάσει τους χώρους για αιολική ενέργεια άμεσα, για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον και είναι βασική συνιστώσα του κυβερνητικού προγράμματος ανάπτυξης. Να ετοιμάσει σύντομα τα slots πάρκων αιολικής ενέργειας».
Υπενθυμίζεται ότι οι θαλάσσιες περιοχέςε που έχουν επιλεγεί από το ΥΠΕΚΑ για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων την περίοδο 2012-2017 είναι στις θέσεις: Άη Στράτη, Αλεξανδρούπολη, Θάσο, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Κρυονέρι, Κύμη, Λευκάδα, Λήμνο, Πεταλιοί, Σαμοθράκη, Φανάρι.
Πηγή: www.econews.gr