Αν το πετρέλαιο είχε ακολουθήσει την ίδια μείωση τιμής που έχουν υποστεί τα φωτοβολταϊκά από το 2008 και μετά, τότε θα στοίχιζε σήμερα μόλις 10 δολάρια ανά βαρέλι, αντί για 110 που κοστίζει. Η παρατήρηση αυτή είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά των φ/β, όπου η πτώση των τιμών αγγίζει το 93% τα τελευταία χρόνια.
Η τιμή της πολυσιλικόνης, η οποία είναι βασικό συστατικό των φ/β κελιών, έχει πέσει από τα 475 δολάρια τον Φεβρουάριο του 2008 σε μόλις 35 δολάρια στα τέλη του φετινού Οκτωβρίου. Αν και η χαμηλή τιμή είναι κακή για τους παραγωγούς, εντούτοις σημαίνει ότι ο κόσμος μπορεί να εγκαταστήσει πιο εύκολα τα ηλιακά συστήματα σε κατοικίες, επιχειρήσεις ή και σε γη.
Παράλληλα, οι τιμές αυτού του εύρους οδήγησαν και οδηγούν ορισμένους παραγωγούς στη χρεοκοπία, ιδίως στις ΗΠΑ. Η παραγωγή διεθνώς στα τέλη του 2010 ήταν ικανή να τροφοδοτήσει με ενέργεια τέσσερις πόλεις στο μέγεθος της Νέας Υόρκης, όπως επισημαίνει το Bloomberg, δηλαδή 42 GW. Πρόκειται για ποσότητα παραγωγής 43% μεγαλύτερη από ότι το 2009, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα για την υπερπροσφορά που παρατηρείται φέτος στην αγορά.
Με βάση τα παραπάνω, διαμορφώνεται μια κατάσταση στην οποία η ηλιακή ενέργεια γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, αλλά εις βάρος των παραγωγών. Παράλληλα, σημαντικός θα είναι ο ρόλος των κινεζικών επιχειρήσεων στο εξής, οι οποίες όμως είναι αρκετά μυστικοπαθείς όσον αφορά τις προθέσεις τους. Πάντως, πρόσφατα οι περισσότερες από αυτές προχώρησαν σε δραστική μείωση της παραγωγής τους, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά.
πηγή:www.energia.gr