Site icon Loveyou

Στη μείωση του πυριτίου "ποντάρουν" για φθηνά φωτοβολταϊκά οι ΗΠΑ

Μια αμερικανική εταιρία κατασκευής εξοπλισμού φωτοβολταϊκών έκανε τα αποκαλυπτήρια μηχανήματος που μπορεί να μειώσει ακόμη και κατά 90% την ποσότητα πυριτίου που απαιτείται για να φτιαχτεί ένας ηλιακός συλλέκτης, εξαλείφοντας παράλληλα την ανάγκη χρήσης γυαλιού και άλλων υλικών που καθιστούν άκαμπτα τα ηλιακά κύτταρα.
Ο εξοπλισμός της Twin Creek Technologies, με έδρα την Καλιφόρνια, παράγει πλακίδια πυριτίου, τα οποία δεν ξεπερνούν σε πάχος το εν δέκατο των συμβατικών αφού, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Σίβα Σιβαράμ, κατασκευάζεται περισσότερο προϊόν με λιγότερο υλικό.
Ο αμερικανικός όμιλος δεν είναι ο μόνος που καταφέρνει να κάνει το ίδιο με λιγότερο πυρίτιο. Πέρυσι, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας χρηματοδότησε εταιρία της Βοστόνης, η οποία δημιούργησε πλακίδια πάχους 0,2 χιλιοστών. Τα πλακίδια της Twin Creek ωστόσο έχουν πάχος μόλις 0,02 χιλιοστών – δηλαδή περίπου όσο το εν πέμπτο μιας στρώσης μπογιάς- ενώ επίσης λυγίζουν άνετα χωρίς να σπάνε.
Στις συμβατικές μεθόδους, ο κατασκευαστής αναπτύσσει κρυσταλλικό πυρίτιο σε μεγάλα πλινθώματα και στη συνέχεια τα κόβει σε πολύ λεπτά κομμάτια με τη χρήση διαμαντιού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα πυριτίου να χάνεται, αφού γίνεται σκόνη κατά την κοπή. Η μέθοδος της Twin Creeks χρησιμοποιεί πρωτόνια, τα οποία «πυροβολούν» το «τούβλο» πυριτίου και, αφού καρφωθούν στο βάθος που πρέπει, θερμαίνονται για να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο. Οι μηχανικοί της εταιρίας καταφέρνουν τότε να αφαιρέσουν την πολύ λεπτή «φέτα» πυριτίου, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που, κατά το Σιβαράμ, μοιάζει σαν να ξεκολλάει κανείς χαρτάκια Post-it!
Οι ανακοινώσεις γίνονται στον απόηχο ενός αποθαρρυντικού κύματος πτωχεύσεων εταιριών του κλάδου των φωτοβολταϊκών, στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Όπως εξηγεί ο Σιβαράμ, η τιμή των ηλιακών κυττάρων στην αγορά σήμερα κυμαίνεται γύρω στα 85 σεντς ανά βατ, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότερες εταιρίες έχουν ελάχιστο κέρδος, αφού η κατασκευή ενός συμβατικού κυττάρου απαιτεί περίπου 6,5 γραμμάρια πυριτίου ανά βατ, τα οποία στοιχίζουν περίπου 40 σεντς. Το νέο σύστημα, κατά τον ίδιο πάντα, χρησιμοποιεί μόνο 600 mg. Επιπλέον, το τελικό προϊόν θα μπορεί να τυλιχθεί με πλαστικό αντί να τοποθετηθεί σε ειδικό υπόστρωμα, π.χ. γυαλιού.
Παρόμοιες τεχνικές επιχειρούν να εφαρμόσουν αυτό το διάστημα αρκετά start – ups. Σύμφωνα με αναλυτές όπως ο Σαμ Τζάφι από το IDC Energy Insights, η εξέλιξη «έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει δραματικά την τελική τιμή των ηλιακών μονάδων».
πηγή: www.energypress.gr

Exit mobile version