Site icon Loveyou

Στα 14 δισ. δολ. το Κόστος των Τελευταίων 9 Ετών από την Αλλαγή Κλίματος

Έξι περιπτωσιολογικές μελέτες αναθεωρούν στη βάση τους τα όσα ήδη γνωρίζαμε για το κόστος της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη από την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Natural Resources Defense Council, όταν ξεσπούν ακραία καιρικά φαινόμενα, γίνεται λόγος για το κόστος από τις υλικές ζημιές και το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ωστόσο, «το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης ποτέ δεν συνυπολογίζεται», όπως επισημαίνει ο επικεφαλής επιστήμονας της οργάνωσης, Κιμ Νόουλτον.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από την NRDC, το πανεπιστήμιο California-Berkeley και το πανεπιστήμιο California-San Francisco υπολογίστηκε ότι το κόστος των θανάτων και άλλων προβλημάτων στην υγεία, που προκλήθηκαν από πλημμύρες, ξηρασία και άλλες φυσικές καταστροφές, οι οποίες σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος ανήλθε, την περίοδο 2000-2009, σε 14 δισ. δολάρια.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Health Affairs, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντέρμπαν, στη Νότια Αφρική. Εκεί, οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας κοινότητας θα προσπαθήσουν για μία ακόμη φορά να υπερβούν τις μεταξύ τους διαφορές, στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις αλλαγές στο κλίμα. Κύριος ανασχετικός παράγοντας είναι το κόστος των φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών που απαιτείται να υλοποιηθούν.
Ίσως, μοναδική διέξοδος να είναι ο υπολογισμός του κόστους της εμμονής στις σημερινές πολιτικές. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι επέλεξαν γεγονότα, που βρίσκονταν στο μέσον της κλίμακας ως προς τη σφοδρότητά τους. Δεν συμπεριέλαβαν ορισμένες καταστροφές με αξιοσημείωτα υψηλό κόστος, όπως την περίοδο κυκλώνων του 2005, η οποία θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη λόγω του κυκλώνα «Κατρίνα».
Μόλυνση, φωτιές και… καύσωνας
Παρουσιάζουν έξι περιπτωσιολογικές μελέτες, ως παραδείγματα γεγονότων που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος, τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν, καθώς υπερθερμαίνεται ο πλανήτης. Έτσι, υπολογίζουν στα 6,5 δισ. δολάρια το κόστος της μόλυνσης της ατμόσφαιρας στις ΗΠΑ με όζον, την περίοδο 2000-2002. Στα 207 εκατ. δολάρια, το κόστος του ξεσπάσματος στη Λουϊζιάνα, το 2002, της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου.
Το κόστος από τις φωτιές στα δάση στο νότιο τμήμα της Καλιφόρνιας, το 2003, ανήλθε σε 578 εκατ. δολάρια. Υπολογίζουν ότι το κόστος της περιόδου κυκλώνων στη Φλόριντα ανήλθε, το 2004, στο 1,4 δισ. δολάρια. Το κόστος του κύματος καύσωνα στην Καλιφόρνια, το 2006 ανήλθε σε 5,3 δισ. δολάρια. Τέλος, όταν, το 2009, πλημμύρισε ο ποταμός Red River στην πολιτεία της βόρειας Ντακότα, το κόστος υγειονομικής περίθαλψης ανήλθε σε 20 εκατ. δολάρια. Τα έξι αυτά γεγονότα εκτιμάται ότι είχαν ως αποτέλεσμα 1.689 πρόωρους θανάτους, νοσοκομειακή περίθαλψη 8.992 ατόμων, ενώ 21.113 επισκέφθηκαν τα επείγοντα περιστατικά και 734.398 τα εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία. Το υψηλότερο κόστος ήταν αυτό των πρόωρων θανάτων. Ανήλθε, συνολικά, στο ποσό των 13,3 δισ. δολαρίων.


Δημογραφικά στοιχεία και διοξείδιο
Μπορεί για την κλιματική αλλαγή να είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι μας, όπως καταδεικνύουν διαχρονικά οι σχετικές μελέτες, ωστόσο μια νέα έρευνα απαλλάσσει τους μεσήλικες απ’ τα περιβαλλοντικά βάρη. Συγκεκριμένα, έρευνα από το δημογράφο Εμίλιο Ζαγκένι του γερμανικού Ινστιτούτου Δημογραφικής Έρευνας Μαξ Πλανκ, για την κλιματική αλλαγή, αποκαλύπτει πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά κάτοικο στον πλανήτη μειώνονται μετά την ηλικία των 65 ετών. Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, όσο αυξάνεται διαχρονικά το προσδόκιμο ζωής και γερνάει ο πληθυσμός στις σύγχρονες κοινωνίες, τόσο θα αντισταθμίζεται η υπερθέρμανση του πλανήτη και η συνεπαγόμενη κλιματική αλλαγή. Αυτό στηρίζεται σε εκτιμήσεις για τα χρήματα που δαπανά ένας άνθρωπος στην πορεία του της ζωής του, σε προϊόντα και υπηρεσίες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και το κλίμα, όπως ηλεκτρισμός, βενζίνη, αεροπορικά ταξίδια κ.ά.
Ανησυχία όμως προκαλείται καθώς την ίδια ώρα, παρά τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ που δείχνουν ότι ο πληθυσμός άνω των 65 ετών στον πλανήτη θα αυξηθεί κατά 13% το 2030, υπολογίζεται αύξηση έως το 2050 στις άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες που επιβαρύνουν το κλίμα, όπως η περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Περί τα 7,2 δισ. ευρώ εν μέσω ευρωπαϊκής «χρεοκοπίας»
Εν μέσω της κρίσης χρέους που μαστίζει τις χώρες της Ευρωζώνης, με την Ιταλία να αντικαθιστά τη χώρα μας στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου ως πρώτη υποψήφια για χρεοκοπία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να διαθέσουν 7,2 δισ. ευρώ για να βοηθήσουν τις «φτωχές» χώρες να αντιμετωπίσουν την Κλιματική Αλλαγή. Η αρμόδια επίτροπος για θέματα κλιματικής δράσης, Κόνι Χέντεγκααρντ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «παρά τη σημαντική οικονομική συρρίκνωση και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς στην Ευρώπη, κινητοποιήσαμε κεφάλαια ύψους 2,34 δισ. ευρώ το 2011». «Το νούμερο δείχνει τη δέσμευση της Ευρώπης να υποστηρίξει δράσεις που μειώνουν τις εκπομπές αερίων και συμβάλλουν στην προσαρμογή των αναπτυσσόμενων χωρών στα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.
Υστερα από ένα χρόνο χρηματοδότησης είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε απτά αποτελέσματα σε μια σειρά αναπτυσσόμενων χωρών» πρόσθεσε η επίτροπος. Τα 2,34 δισ. ευρώ του 2011 προστίθενται σε εκείνα του 2010 με απώτερο στόχο τα 7,2 δισ. που θα διαθέσει η Ευρώπη, ποσό που αποτελεί μέρος των 21,6 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης το 2009. Ωστόσο, περιβαλλοντικές ΜΚΟ υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για καινούρια κονδύλια παρά για παλιά που «μετακινήθηκαν» από προηγούμενα πακέτα βοήθειας. Τους διαπραγματευτές απασχολεί η πηγή των κονδυλίων (δημόσιος ή ιδιωτικός τομέας), η διαφάνεια, αλλά και η σύσταση ενός Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα (Green Climate Fund) προς υποστήριξη του αναπτυσσόμενου κόσμου.

πηγή: www.energia.gr

Exit mobile version