Στη διαδικασία του σταδιακού συμψηφισμού των περίπου 150 εκ. ευρώ που της οφείλει το Δημόσιο για ρεύμα με τους φόρους που εκείνη πρέπει να καταβάλει, προχωρά η ΔΕΗ έπειτα από συννενόηση με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ρυθμισθεί ένα θέμα που εκκρεμεί για χρόνια ή και για δεκαετία.
Στην ουσία η ΔΕΗ θα καταβάλει λιγότερους φόρους στην εφορία, συμψηφίζοντάς τους με τις οφειλές που έχουν απέναντί της υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. Ήδη, η αρχή έγινε με το συμψηφισμό οφειλών του Δημοσίου για ηλεκτροδότηση από φωτεινούς σηματοδότες, με φόρους ύψους 9 εκατ. ευρώ προς την εφορία, τους οποίους και η ΔΕΗ δεν κατέβαλε.
Εκτιμάται ότι με αυτή τη μέθοδο, σταδιακά, και μέσα στον επόμενο ένα- ενάμισι χρόνο, η ΔΕΗ θα έχει συμψηφίσει ένα μεγάλο μέρος από τα 150 εκ. ευρώ, εκ των οποίων η ηλεκτροδότηση των φαναριών αφορούσε γύρω στα τα 51 εκ. ευρώ.
“Εκβίασε” τη λύση…
Πρόκειται για την επίλυση ενός ζητήματος που σχετίζεται με την προ ημερών ενημέρωση του προέδρου της Α. Ζερβού προς τον υπ. ΠΕΚΑΓ. Παπακωσταντίνου για τις δυσκολίες έγκαιρης πληρωμής των οφειλόμενων προς το ΔΕΣΜΗΕ, αλλά και τη γενικότερη στενότητα που αντιμετωπίζει.
Στην ουσία, η επιχείρηση παρουσίασε τα πράγματα με κάπως πιο «δραματικό» τρόπο προκειμένου να «εκβιάσει» μια λύση στο θέμα των οφειλών του Δημοσίου, που παρέμενε βαλτωμένο επί χρόνια, παρά τις… 32 συνολικά δίκες που είχε κερδίσει εναντίον του η επιχείρηση.
Σε δύο δόσεις τα χρήματα προς ΔΕΣΜΗΕ
Όσο για τις οφειλές προς το ΔΕΣΜΗΕ, το θέμα αποτέλεσε μια καλή «αφορμή» για τη ΔΕΗ, προκειμένου να αναδείξει τη πιστωτική ασφυξία που αντιμετωπίζει, χωρίς να σημαίνει ότι αυτή δεν υφίσταται. Τα χρήματα που του όφειλε, τα κατέβαλε σε δύο δόσεις, τη μια τη περασμένη Πέμπτη (26/1) και τη δεύτερη, τη Δευτέρα (30/1). Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν θα ξαναπροκύψει, καθώς ανά πάσα στιγμή κάποιος από τους εμπλεκόμενους, (ΔΕΗ, ηλεκτροπαραγωγοί) μπορεί ξαφνικά να πει “δεν πληρώνω”.
Θυμίζουμε ότι μέχρι και το Σεπτέμβριο, στην ουσία αυτός που χρηματοδοτούσε το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ ήταν η ΔΕΗ. Διότι μέχρι τότε η ΔΕΗ συμψήφιζε συνεχώς τα χρήματα που είχε να εισπράττει (ως παραγωγός) με εκείνα που είχε να του καταβάλλει (ως προμηθευτής και διαχειριστής του δικτύου). Έτσι, πλήρωνε, εισπράττοντας πολλές φορές λιγότερα, μια τακτική που είχε σαν αποτέλεσμα να τον συντηρεί “ζωντανό”. Όταν το Σεπτέμβριο σταμάτησαν οι συμψηφισμοί, αυτόματα “έσκασε” το πρόβλημα ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ, το οποίο και μετακυλίστηκε στους ηλεκτροπαραγωγούς. Διότι ενώ μέχρι τότε ο ΔΕΣΜΗΕ είχε μια σταθερή ρευστότητα από τη ΔΕΗ, ξαφνικά βρέθηκε να της οφείλει χρήματα…
πηγή: www.energypress.gr