Από 5 έως 10 χρόνια απαιτούνται, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές, ώστε να υπάρξει μαζική κυκλοφορία πλαστικών φωτοβολταϊκών στην αγορά.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Σέφιλντ, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Τζόουνς, δήλωσαν ότι ήδη έχει γίνει σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη συγκεκριμένη τεχνολογία, με αποτέλεσμα τα πλαστικά φωτοβολταϊκά να κατασκευάζονται πιο γρήγορα και πιο φθηνά, μέσω μιας καινοτομικής διαδικασίας “εκτύπωσης” ή επίστρωσης.
Το πλεονέκτημα της νέας τεχνικής είναι ότι λαμβάνει χώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντας έτσι την χρήση πλαστικών φιλμ και μιας μεθόδου “εκτύπωσης” πάνω σε αυτό, αντί για την εξάτμιση του πυριτίου, σε υψηλές θερμοκρασίες, πάνω σε μια γυάλινη ή μεταλλική επιφάνεια, όπως συμβαίνει σήμερα.
Οι βρετανοί ερευνητές έδειξαν πως είναι δυνατό, σε ένα πλαστικό φιλμ που επιστρώνεται σε πάνελ, δύο διαφορετικές φωτοευαίσθητες ουσίες να διαχωρίζονται σε στρώματα θετικών και αρνητικών αγωγών, δημιουργώντας έτσι ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, που παράγει ρεύμα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πλαστικά φωτοβολταϊκά θα αποτελέσουν μια αξιόπιστη και κυρίως φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα σημερινά πάνελ από πυρίτιο.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι ο σχεδιασμός πλαστικών πάνελ με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Πηγή: www.energypress.gr