Site icon Loveyou

Πρόταση ΡΑΕ για xρηματοδότηση ΑΠΕ μέσω τέλους ΕΡΤ

Προτάσεις για την επίλυση του γόρδιου δεσμού που λέγεται τέλος ΑΠΕ και έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού που τηρεί ο ΔΕΣΜΗΕ, έκανε η ΡΑΕ στο πλαίσιο της πρόσκλησης που απηύθυνε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σε συνδυασμό με τις υψηλές ταρίφες με τις οποίες πληρώνονται τα φωτοβολταϊκά και την τεχνητή διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα της τιμής χονδρικής στο ηλεκτρικό, έχουν εκτινάξει το έλλειμμα του λογαριασμού που τηρεί ο ΔΕΜΗΕ για να πληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ, το οποίο βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα των 200 εκατομμυρίων.

Εφ΄όσον δε, διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση, εκτιμάται ότι το 2014 θα ξεπερνά το 1 δις. ευρώ, κάτι που σημαίνει μεγάλη επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από την πλευρά της, πρέπει να διαχειριστεί την επικείμενη αύξηση των τιμολογίων από την 1η Ιανουαρίου 2013, στο σκέλος της ενέργειας που μεσοσταθμικά θα βρίσκεται στα επίπεδα του 19-20%, την ανάγκη για αύξηση του τέλους ΑΠΕ, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ και την αύξηση του τέλους ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), που εισπράττει η ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των νησιών και το οποίο θα είναι αυξημένο λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων.

Όλα δε αυτά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, με μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών να αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού. Σε ό,τι αφορά στο τέλος ΑΠΕ, από μία πρώτη προσέγγιση εκ μέρους του ΔΕΣΜΗΕ, προκύπτει ανάγκη μεσοσταθμικής αύξησης κατά 5,6 ευρώ οι 1000 κιλοβατώρες. Η ΡΑΕ από την πλευρά της, δημοσιοποίησε τις προτάσεις της με άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, από τα οποία προκύπτει πολύ μικρότερη αύξηση του τέλους, από αυτήν που προτείνει ο ΔΕΣΜΗΕ για το 2011 και 2012, ενίσχυση του λογαριασμού μέσω του τέλους ΕΡΤ, θέσπιση ειδικού τέλους επί του παραγόμενου λιγνίτη, αναπροσαρμογή των μηχανισμών της αγοράς. Ειδικότερα οι προτάσεις της ΡΑΕ προβλέπουν:

Exit mobile version