Πολύ αργή πρόοδο της Ελλάδας στο ζήτημα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και υπερβολικές καθυστερήσεις στην υιοθέτηση της ανακύκλωσης ως προτιμητέας μεθόδου επεξεργασίας απορριμμάτων, διαπιστώνει η επίτροπος, αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα, Κόνι Χεντεγκάαρντ.
Τονίζει επίσης ότι πρέπει να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αποφεύγει όμως να σχολιάσει (καθώς κάτι τέτοιο «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της») τον τρόπο με τον οποίο μετρούν οι ελληνικές βιομηχανίες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται από τις εγκαταστάσεις τους.
“Χρειάζεται να συγκρατήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμότητας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, στόχος που έχει συμφωνηθεί διεθνώς. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο στην Ευρώπη πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό 80-95% ώς στα μέσα του αιώνα, πρακτική που πρέπει να υιοθετήσουν κι άλλες βιομηχανικές και αναπτυσσόμενες χώρες.
Το 2010 οι παγκόσμιες εκπομπές αυξήθηκαν, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, αλλά στην Ε.Ε. μειώνονται. Είμαστε σε καλό δρόμο προκειμένου να πετύχουμε ένα 8% μείωση μέσα στο 2012 και έχουμε κατάλληλη νομοθεσία προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό έως 20% μέχρι το 2020.
Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σχέδια για παραγωγή 20% τέτοιας ενέργειας μέχρι το 2020. Ομως μέχρι τώρα η πρόοδος είναι πολύ αργή. Το 2008 η Ελλάδα είχε φτάσει μέχρι τα μισά του στόχου για ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Αρα αν η Ελλάδα θέλει να πετύχει το στόχο της χρειάζεται επιτάχυνση της προσπάθειας από αρχές, πολίτες και επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και να αναπτυχθεί η τεχνολογία στις ΑΠΕ”, σημειώνει η Κόνι Χεντεγκάαρντ.
πηγή: www.ecofinder.gr