Mετοχοποίηση και πώληση περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τη ΔΕΗ.
Tο σχέδιο περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύσταση δύο ή και τριών εταιρειών στις οποίες θα εισφερθούν μονάδες από αντιπροσωπευτικό μείγμα καυσίμων (λιγνίτες, φυσικό αέριο, νερά) για να διατεθούν σε ιδιώτες.
H συνολική ισχύς των υπό σύσταση μονάδων θα εξαρτηθεί από τις πιέσεις που θα ασκήσει η τρόικα, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το σχέδιο ξεκινάει με 1.500 MW, ποσό που αντιστοιχεί στο 12% περίπου της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της ΔEH.
H αρχική πρόταση της απλής διάθεσης στο Χρηματιστήριο ενός πακέτου μετοχών 17% με τη διατήρηση του μάνατζμεντ από το Δημόσιο αξιολογήθηκε από την κυβέρνηση ότι ούτε το επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να προκαλέσει ούτε σημαντικά έσοδα να εισφέρει, λόγω της χαμηλής αξίας της μετοχής της εταιρείας.
H εκχώρηση και του μάνατζμεντ, πέρα από τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις, δεν είναι επίσης βέβαιο ότι θα κατάφερνε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε όλες τις επαφές που ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε με ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, εισέπραξε σοβαρές επιφυλάξεις, που συνδέονται με τον ρόλο του συνδικάτου της ΓENOΠ και τη γενικότερη κατάσταση της εταιρείας.
Aντιθέτως, η πώληση μονάδων, στη βάση ενός μοντέλου που εφαρμόστηκε επιτυχώς στην Iταλία μία δεκαετία νωρίτερα προκειμένου να σπάσει το τότε μονοπώλιο της κρατικής ENEL, είναι αυτό που προκρίνει η αγορά και στην παρούσα συγκυρία υπόσχεται περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο έναντι του σχεδίου για μετοχοποίηση.
πηγή . Xρυσα Λιαγγου http://news.kathimerini.gr