Η ύστατη προσπάθεια για τη διάσωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο θεωρείται η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, που ξεκίνησε χθες με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Το πρωτόκολλο του Κιότο, που υιοθετήθηκε το 1997 και τέθηκε σε ισχύ το 2005, θεσπίζει δεσμευτικές υποχρεώσεις για τις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες αναφορικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Οι διαπραγματεύσεις στη σύνοδο του Ντέρμπαν θεωρούνται ως η τελευταία ελπίδα για παράταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, καθώς η πρώτη περίοδος εφαρμογής λήγει το 2012.
Είναι αρκετά πιθανό ότι στο πλαίσιο της συνόδου θα υπάρξει συμφωνία για τη βοήθεια των αναπτυσσόμενων κρατών που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, ενώ οι χώρες που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αναμένεται να εξαγγείλουν περεταίρω μειώσεις.
Ωστόσο η κρίση χρέους της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ γεννά φόβους ότι θέσπιση αυστηρότερων πολιτικών θα θυσιαστεί στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το Reuters, κάποιοι από τους απεσταλμένους αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει πολιτική συμφωνία με νέους δεσμευτικούς στόχους, ωστόσο μόνο η ΕΕ, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Ελβετία είναι πιθανό να την υπογράψουν.
Οποιαδήποτε συμφωνία εξαρτάται από το αν η Κίνα και οι ΗΠΑ, που είναι πρώτες σε εκπομπές ρύπων, δεχτούν να δεσμευτούν μέχρι το 2015 στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας, κάτι που αρνούνταν πεισματικά μέχρι σήμερα.
πηγή: www.econews.gr