Στα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και στα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι να πάει η χώρα σε εκλογές αναφέρθηκε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του στη Βουλή.
1) Απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Το νομοσχέδιο, ψηφίστηκε, με μεγάλη πλειοψηφία. Για να υλοποιηθεί χρειάζεται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που εξειδικεύει και εκσυγχρονίζει την κατάταξη των δραστηριοτήτων σε διαφορετικές κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι αυτή η Υπουργική Απόφαση, πριν υπογραφεί, θα έλθει για συζήτηση στις δύο αρμόδιες Επιτροπές -Παραγωγής και Εμπορίου και Περιβάλλοντος.
2) Κτηματολόγιο. Επιτάχυνση της ολοκλήρωσής του και κύρωση δασικών χαρτών. Μέχρι το τέλος του χρόνου, πρέπει να έχουν προκηρυχθεί συνολικά τέσσερα εκατομμύρια δικαιώματα. Έχουν ήδη προκηρυχθεί δύο εκατομμύρια. Θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, μέχρι το τέλος του χρόνου, και θα διεξαχθούν συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και ο χρόνος υλοποίησης που έχει τεθεί στο Μνημόνιο
3) Δασικοί χάρτες. Είναι μία διαδικασία που προχωράει και, ήδη, είναι σε στάδιο ανάρτησης 75 από 320 χάρτες.
4) Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός. Τους αμέσως επόμενους μήνες, στον ορίζοντα αυτής της Κυβέρνησης θα θεσμοθετηθούν τα νέα ειδικά χωροταξικά για τις υδατοκαλλιέργειες, για τον τουρισμό, αλλά και τα ρυθμιστικά σχέδια για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις.
5) Ενέργεια. Ένας κομβικός τομέας για την ανάπτυξη. Ψηφίστηκε η απελευθέρωση της ενέργειας με την υιοθέτηση του 3ου ενεργειακού πακέτου, το καλοκαίρι που μας πέρασε. Με αυτό ενισχύεται έτσι η Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, διαχωρίζονται οι χειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής, ενισχύεται το πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών. Αναμένεται η πώληση λιγνιτικών μονάδων και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΗ.
6) Πετρελαιοκίνηση. Πριν από μερικές ημέρες, με τροπολογία απελευθερώθηκε η πετρελαιοκίνηση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα ανακοινώθηκε – και θα υπογραφεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Υποδομών, τις επόμενες μέρες – η απόφαση για τον «πράσινο δακτύλιο», για τον περιορισμό χρήσης αυτοκινήτων στο κέντρο, η οποία μαζί με την άρση της πετρελαιοκίνησης οδηγεί σε μείωση των ρύπων και, άρα, βελτίωση του περιβάλλοντος, στο οποίο ζούμε στην πρωτεύουσα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.
7) Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Για πρώτη φορά, στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ένας φορέας με ευθύνη την έρευνα και τεκμηρίωση της δυνατότητας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ήδη, το ΥΠΕΚΑ έχει ανοίξει διεθνείς διαγωνισμούς για τη διεξαγωγή ερευνών στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη.
8 ) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα τελευταία δυο χρόνια, έχει διπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είναι ένας τομέας με εξαιρετικά έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αναμένεται να ανακοινωθούν αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δηλαδή τη βεβαιότητα των επενδυτών ότι θα έχουν χρηματοδότηση μέσα από τις εγγυημένες τιμές, αλλά και με το τέλος που πληρώνει ο καταναλωτής. Επιπλέον, επιταχύνεται η διαδικασίας αδειοδότησης θαλάσσιων αιολικών πάρκων και, ταυτόχρονα, προωθείται η γεωθερμία και η αξιοποίηση της βιομάζας. Αναφορά πρέπει να γίνει στο σχέδιο «Ήλιος», ενώ εξελίσσονται συζητήσεις για τους διεθνείς αγωγούς.
9) Διαχείριση αποβλήτων. Τους επόμενους δυο μήνες προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Παράλληλα, διαμορφώνεται στρατηγικό σχέδιο για την ανακύκλωση, τη διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων.
πηγή: www.econews.gr