Δίχως μια τολμηρή αλλαγή κατεύθυνσης της ενεργειακής πολιτικής, η ανθρωπότητα θα εγκλωβιστεί σε ένα επισφαλές, ανεπαρκές και υψηλών ρύπων ενεργειακό σύστημα, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), στην ετήσια έκθεσή του για το έτος 2011. Η έκδοση παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και το βασικό μήνυμα είναι ότι το περιθώριο ελιγμών στενεύει επικίνδυνα όσον αφορά τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών.
«Η ανάπτυξη, η ευημερία και η αύξηση του πληθυσμού, μοιραία θα αυξήσουν τις ενεργειακές ανάγκες στις επόμενες δεκαετίες. Όμως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να στηριζόμαστε σε επισφαλείς και περιβαλλοντικά ασταθείς πηγές ενέργειας», τονίζει η διευθύντρια του ΙΕΑ, Μαρία βαν ντερ Χόεβεν.
Η ίδια σημειώνει ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να εισάγουν πιο αποτελεσματικά μέτρα για τις επενδύσεις στις αποδοτικές και καθαρές τεχνολογίες. Το ατύχημα της Φουκουσίμα, η αναταραχή σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, καθώς και η ανάκαμψη της ενεργειακής ζήτησης το 2010, η οποία ώθησε τις εκπομπές σε επίπεδα-ρεκόρ, υπογραμμίζουν την ανάγκη και τον επείγοντα χαρακτήρα της πρόκλησης».
Σύμφωνα με ένα μετριοπαθές σενάριο του ΙΕΑ, στο οποίο οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις τους με έναν επιφυλακτικό τρόπο, η πρωτογενής ζήτηση ενέργειας αυξάνεται κατά 30% μεταξύ του 2010 και του 2035, με το 90% της αύξησης αυτής να αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες. Παράλληλα, η Κίνα παγιώνει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος ενεργειακός καταναλωτής, απαιτώντας 70% περισσότερη ενέργεια από ότι οι ΗΠΑ το έτος 2035. Επίσης, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παγκόσμια πρωτογενή κατανάλωση μειώνεται από 81% σήμερα σε 75% το 2035, ενώ οι ΑΠΕ αυξάνονται από το 13% σε 18%. Για να συμβεί αυτό, οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ θα αυξηθούν από τα 64 δις δολάρια σε 250 δις δολάρια, δίχως όμως να θεωρείται εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Ο ΙΕΑ τονίζει επίσης με έμφαση ότι οι επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα ανήλθαν το 2010 σε 409 δις δολάρια διεθνώς.
Εκπομπές
Στο συγκεκριμένο σενάριο που εξετάζει ο ΙΕΑ, οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων στα επόμενα 25 χρόνια είναι τόσο μεγάλες, ώστε ισούνται με το 75% των συνολικών εκπομπών των τελευταίων 110 χρόνων. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή πολύ παραπάνω από το όριο των 2 βαθμών που θεωρείται ίσως αποδεκτό από τους επιστήμονες. Οι κατά κεφαλή εκπομπές της Κίνας αγγίζουν εκείνες των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ αν δεν εφαρμόζονταν οι σημερινές αποφάσεις, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα έφτανε τον καταστροφικό αριθμό των 6 βαθμών Κελσίου.
«Καθώς περνούν τα χρόνια δίχως ξεκάθαρα μηνύματα για τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, η εμπέδωση της ρυπογόνου παραγωγής καθιστά πιο δύσκολη και δαπανηρή την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων», τονίζει ο Φατίχ Μπιρόλ.
Η ετήσια έκθεση του ΙΕΑ πάντως, περιέχει και το «σενάριο 450», το οποίο περιλαμβάνει μια οδό για την διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς. Προειδοποιεί όμως ότι η καθυστέρηση οδηγεί σε μια «ψευδή οικονομία»: Για κάθε δολάριο επένδυσης στις ΑΠΕ που δεν καταβάλλεται πριν το 2020, θα χρειαστούν 4,3 δολάρια μετά το 2020 για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές.
πηγή: www.energia.gr